Erkekten kaynaklı kısırlık vakarlında temel sebepler erkeğin sperm sayısının, kalitesinin, hareketliliğin gebelik elde edebilecek yeterlilikte olmamasıdır. Bunun yanında bir de erkeğin menisinde hiç sperm bulunamadığı vakalar (Azospermi) vardır. Bu durumda erkeğin sperm kanallarının tıkalı olması gibi sorunlarla karşılaşılır. Böyle durumlarda doğal yolla gebelik elde edilemeyeceği için tüp bebek tedavisi yoluna gidilir. Bunun için de spermlerin cerrahi yollarla alınması yoluna gidilir. Menisinde hiç sperm bulunmayan erkeklere Tese, Tesa, Pesa, Mesa olarak adlandırılan sperm elde etme çalışmaları uygulanır. Sıralanan bu yöntemlerden hangisi kullanılarak sperm elde edileceğine hastanın durumuna göre tüp bebek uzmanları tarafından karar verilir. Fakat bu yöntemlerden birisi olan Tese’nin tüp bebek uygulamalarında diğerlerine göre daha sık tercih edildiğini söylemek mümkündür.
Açılımı “mikroskobik testiküler sperm ekstrasyonu” olan Tese, yapılan testlerde menisinde hiç sperm bulunmayan erkeklere uygulanan bir tür sperm elde etme yöntemidir. Bu işlemde testisler lokal anestezi ile açılır, biyopsi yöntemi kullanılarak spermler toplanır. Erkeğin menisinde hiç sperm bulunmaması durumu “tıkayıcı olan” ve “tıkayıcı olmayan” olarak ikiye ayrılır. Eğer hastanın sorunu “tıkayıcı olan” azospermi ise, % 100’lere varan oranda sperm elde edilebilirken, “tıkayıcı olmayan” azospermi vakalarında bu başarı oranı % 50’lere düşmektedir.
Azospermik erkelerde Tese yöntemiyle çok sayıda sperm elde etmek mümkündür. Ancak tüp bebek tedavisinde gebelik elde etmek için bunların hepsine ihtiyaç duyulmayabilir. Bu sebeple ihtiyaç olduğu kadar sperm kullanılır, diğerleri de bir sonraki bebek isteğinde mikroenjeksiyonda kullanılmak üzere saklanabilir.
Tese, sperm bulma konusunda çok başarılı sonuçlar veren bir yöntemdir. Ancak ilk uygulamada sperm bulunamaması çiftin bebek sahibi olamayacağı anlamına gelmez. Zira bu hastalara değişik protokollerde üreme ilaçları verilerek tedavi desteklenebilir. Bu bağlamda ilk Tesede başarısızlık yaşanan vakalarda üreme ve tüp bebek uzmanlarının önerileri doğrultusunda bir süre HCG/ Klomifen Sitrat/ Testosteron destek tedavisi uygulanabilir. Böyle hastalarda ilaç kullanımının ardından yeniden yapılan Tesede olgun ve kaliteli sperm elde etmek mümkün olmaktadır. Hatta bu ilaç tedavileri sonrasında çok sayıda kaliteli sperm elde edilmesi durumunda fazla spermlerin saklanması ve bir sonraki gebelikte kullanılması da söz konusudur.
Azospermik erkeklerde testis dokusunu açarak, sperm kanalları, tüpleri arasında kalan spermler bulunur ve alınır. Bu yöntemle sperm elde edilen durumlarda gebelik için döllenmenin gerçekleşme şartı, tıbbi koşullarda yapılmasıdır. Bu bağlamda ilk olarak akla gelen tedavi tüp bebek tedavisidir. Zira tüp bebek tedavisinde kadının yumurtaları ve erkeğin spermleri laboratuar ortamında birleştirilip döllenme gerçekleştirir. Bunun sonucunda elde edilen embriyo da doğru zamanda anne adayının rahmine transfer edilir. Teseden elde edilen spermlerle gebelik gerçekleştirmenin bir diğer yolu da mikroenjeksiyon uygulamasıdır. Mikroenjeksiyon daha çok sperm sayısı ve hareketliliği doğal yolla gebelik için yeterli olmayan erkeklerin bebek sahibi olabilmeleri için uygulanmaktadır. Bununla birlikte azospermik erkeklerde de mikroenjeksiyon uygulamasıyla gebelik elde edilir. Bunun için kadının yumurtası bir pipet yardımıyla sabitleştirilir. Ardından Tese ile elde edilen en sağlıklı, en kalitesi sperm bir iğne yardımıyla yumurtanın içine enjekte edilir. Bu şekilde döllenme gerçekleştirilir ve elde edilen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir.