Gebelik sırasında göbeğinizde beyazımsı hatlar görmeniz sizi şaşırtabilir. Bu çatlaklar kendinize olan güveninizi düşürebilir ve huzursuzluğa neden olabilir. Çoğu kadın, büyümekte olan karnı ile gurur duyuyor, ancak çatlaklar çoğu anne adayı için can sıkıcı olabilmekte.
Kan dolaşımında, adrenal bezlerin ürettiği bir hormon olan kortizol miktarı arttıkça, fibroblastlar, kollajen ve elastin liflerinin oluşumundan sorumlu hücreler zarar görür ve düzgün çalışmazlar. Gebelikte vücut öncelikle glukoz hormonlarının üretimine (progesteron, oksitosin dahil) odaklanır, çünkü sıklıkla kortizol üretimi zayıflar.
Vücut ağırlığı arttıkça cilt hızla genişler ve kollajen liflerin-elastinin yapısı çok daha az esnektir, bu yüzden çatlamaya başlar, gergin çizgiler oluşturur. Başlangıçta deride görünür kırmızı girintiler oluşur, daha sonra ise renk beyazlaşır.
Cilt çatlakları genellikle doğumdan 2-4 hafta önce ortaya çıkar. Hamileyken, karnınız bebeğinizi içine alacak şekilde genişliyor. Gebelik sırasında, sadece göbeğinizde değil, aynı zamanda kalçanız, göğüsleriniz, bacaklarınız, hatta kollarınızın arasında esnetilmiş izler bulabilirsiniz. Bu çatlaklar cildiniz genişledikçe cildinizin altındaki dokulardaki değişiklikler sonucunda ortaya çıkar. Doğal cildinizin rengine bağlı olarak, esneme izleri kahverengimsi, pembemsi, kırmızımsı kahverengi veya morumsu olabilir. Bebeğin doğumundan sonra bu izler genellikle beyaz renge dönüşür ancak tamamen kaybolmaz. Hamile kadınların neredeyse yarısı çatlak izlerine sahiptir.
Çatlaklar temel olarak vücudunuz için zararlı değildir. Sağlığınızı ve gebeliğinizi etkilemez. Bununla birlikte, bu sizin kendinize ve vücudunuza olan güveni azaltabilir. Genellikle çatlak izleri kalıcıdır ve tedavi edilebilir değildir. Buna rağmen çatlakları en aza indirgemek için bazı yollar var.