Hamilelik sırasında meydana gelen kanamalar korkutucu olabilir. Bununla birlikte, kan kaybı daima gebelikte düşük anlamına gelmez. Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ayda kanama, düşünebileceğinizden daha yaygındır. Bir araştırmaya göre, katılımcıların yaklaşık% 25’i gebelik sırasında kanamayı rapor etti ve kadınların% 8’i ağır kanama bildirdi. Çoğu vakalar beşinci ve sekizinci haftalar arasında kanama meydana geldiğini belirtti ve çoğu durumda kanama üç günden uzun sürmedi. Kanama geçiren kadınların% 12’sinde düşük mevcutken, % 13’ünde düşük söz konusu değildi. Lekeleme, akıntı tarzı kanamalar meydana gelebilmektedir.
Herhangi bir kanamayı mutlaka doktora bildirmeli miyim?
Evet. Gebelik sırasında ortaya çıkan kanamalar doktorunuza veya ebelerinize bildirilmelidir. 24 haftalık gebeliğin öncesinde vajinadan herhangi bir kan dolaşımı, tehdit altındaki bir düşük veya daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. 24 hafta sonra ante-partum hemoraji olarak adlandırılır. Rhesus negatif bir kan grubunuz varsa (örneğin O-, A-) herhangi bir kanamanın 72 saat içinde özellikle bir doktor veya ebe görmeniz gerekir. Bunun nedeni, bebeğinizin kanı ile sizin kanınızın karışması olup olmadığı kontrol etmektir. Kan karışıklığı olursa, vücudun pozitif kanlara karşı antikor üretmesine neden olabilir. Pozitif bir kan grubu, negatif bir kan grubundan daha baskındır. Büyük olasılıkla bebeğiniz pozitif bir kan grubuna sahip olacak, ancak doğumdan önce bunu bilmeyeceksiniz. Kan emiliminin ilk hamileliğiniz üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Ancak daha sonraki gebeliklerde, pozitif kanlı başka bir bebeğiniz varsa, antikorlarınız yabancı madde olduğunu düşündüğü yere saldıracaktır. Ancak güçlü kramp eşliğinde kanamalarınız varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza veya ebenizle konuşun.
1: İmplantasyon Kanaması
Bir döllenmiş yumurta rahim astarına bağlandığında, lekelenme tarzı kanamalar meydana gelebilir. Genellikle yalnızca bir veya iki gün süren bu kanamalar, adet dönemini gününe denk geldiği için sorunlara yol açabilir. Bazı kadınlar, yanlışlıkla adet dönemi geçirdiğini düşünebilir ve hamile olduklarının farkına varamayabilir.
2: Düşük
Gebeliklerin yaklaşık üçte birinde düşük meydana gelmektedir. Hamileliğin genellikle ilk 12 haftasında meydana gelen düşükler, bir kadın hamile olduğunu fark etmeden önce meydana gelen çok erken düşükleri içerir. Bu tür bir düşük, çoğu kez hasar görmüş bir fetusun bir sonucudur; Bir kadının vücudunun, komplikasyonlarından kurtulamayan gebeliği reddettiği anlamına gelir. Yaygın düşük yapma bulguları kanama (en yaygın), kramp, sırt ağrısı ve mide ağrısı içerir.
3: Cinsel ilişki sonrası kanama
Gebelik sırasında kanamaların en yaygın nedenlerinden biridir. Tamamen zararsızdır ve artmış kan dolaşımı ve serviksin yumuşaması neden olur. Bu kanama şekli ciddi olmasa da, bunu daima doktorunuza bildirmelisiniz.
4: Ektopik Gebelik
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın uterusun dışına, genellikle fallop tüpüne implante edildiğinde ortaya çıkar. Karnınızın bir tarafında şiddetli ağrı ya da sizi iki katına çıkaran genelleştirilmiş ağrı yaşayabilirsiniz ve hafif ve mide bulantısı hissedebilirsiniz. Ektopik gebelik fallop tüpünü koparır ve iç kanama, tüpün zarar görmesi ve maternal çöküşe neden olabilir.
5: Plasentadan Kanama
Anormal yerleşime sahip bir plasenta, ağrısız vajinal kanama neden olabilir. Bazen plasenta kendini uterus duvarında çok alçaltmakta ve servikste bazen de serviksten aşağıya inmektedir. Buna plasenta praevia denir ve gebeliklerin yaklaşık% 0,5’inde oluşur. Plasenta praevia, kaçınılmaz olarak hamileliğinizin bir noktasında kanama ile sonuçlanır. Bu durumun şiddeti farklı derecelerde olmakla birlikte, hepsi doğru bir teşhis için tekrar ultrason gerektirir. 200 gebelikte yaklaşık 1’de görülür. Semptomlar, yaygın şiddetli ağrı ve ağır kanamayı içerir.
6: Uterin Fibroidler
Uterin fibroidler, uterus duvarının içinde veya dışında bulunabilen miyomlardır.Hamilelik sırasında Hamilelik hormonları, miyomların küçülmesine veya büyümesine neden olabilir. Bununla birlikte, miyomu olan birçok kadın da herhangi bir sorun yaşamadan doğum yapabilir.
7: Mol gebelik (üzüm gebeliği)
Molar gebelik (gestasyonel trofoblastik hastalık da denir). Bu, bebek yerine anormal dokunun uterusta yetiştiği çok nadir bir durumdur. Nadir durumlarda, doku kanserlidir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Molar gebeliğin diğer semptomları şiddetli bulantı ve kusma ve rahmin hızlı büyümesidir.
Gebelikte kanamanın diğer nedenleri şunları içerir:
8: Servikal değişiklikler: Gebelik sırasında ekstra kan servikse akar. Serviksle temasa neden olan cinsel ilişki veya bir Pap testi, kanamayı tetikleyebilir. Bu tip kanama endişe kaynağı değildir.
9: Enfeksiyon: Serviks, vajina veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (örneğin, klamidya, gonore veya herpes) bulaşması, ilk üç ayda kanamanın oluşmasına neden olabilir.
10: Plasental abruption: Hamileliklerin yaklaşık% 1’inde plasenta doğum öncesi veya sırasında uterus duvarından ayrılır ve plasenta ile rahim arasında kan dolaşımı oluşur. Plasental abruption anne ve bebek için çok tehlikeli olabilir. Plasental ani duruşun diğer bulguları ve belirtileri karın ağrısı, vajina pıhtıları, ihale rahmi ve bel ağrısıdır.
Gebelikte kanama durumunda ne yapmalıyım?
Hamilelik sırasında kanama yaşarsanız mutlaka doktora haber vermelisiniz. Kanama hafifse ve ağrınız yoksa, bir sonraki adımı tartışmak için ebe ya da doğum uzmanınızla iletişime geçin. Bir tıp uzmanı tarafından kontrol edildikten sonra, doğurganlık veya doğum öncesi bakım uzmanı olan deneyimli bir akupunktur uzmanını arayabilirsiniz. Akupunktur uzmanları, nükseden veya tehdidi düşük olan hastalarla çalışırlar, bu nedenle denemeye değer olabilir. Bu, güvenli, doğal ve sağlıklı bir seçenektir. Kanama ağır ise (yani dışarı akarsa ve pıhtı geçiyorsanız) ve mide krampları, sırt ağrısı ve adet dönemi benzeri ağrı eşlik ederse, hemen hastaneye başvurun.