Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücut dışına alınıp laboratuar ortamında bir araya getirilerek elde edilen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesidir. İşte bu tedavinin başarılı olabilmesi için kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin sağlıklı, kaliteli ve üremeye en uygun düzeyde olması gerekiyor. Bu bakımdan en az kadının yumurtası kadar, erkekten alınan spermin de canlı, hareketli, sağlıklı olması önem taşıyor. Çünkü sağlıklı spermlerin döllediği yumurtalarla elde edilen embriyolar çok daha kaliteli ve daha uzun ömürlü olacak, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek daha mümkün hale gelecektir. Erkeğin spermlerinin hem sayıca fazla hem de kalite açısından değerli olabilmesi için de erkeğin sağlıklı besleniyor, kaliteli bir yaşam sürüyor olması gerekir. Bu sebeple spermlerin gelişimlerini 3 ay içinde tamamladıkları göz önünde bulundurularak, tüp bebek tedavisinden en az 3 ay öncesinde erkeğin mümkün olan en sağlıklı şekilde beslenmesi önem taşıyor.
Tüp bebek tedavisi öncesinde erkekler hangi besinleri sıklıkla tüketmeli?
Sağlıklı beslenme denilince akla gelen doğal beslenme koşullarının ve kurallarının tamamı, tüp bebek tedavisi öncesinde beslenme için de geçerlidir. Bu bağlamda;
Yukarıda sayılan tüm besinler, mevsiminde ve taze olarak tüketilmeli. Her mevsim kendi doğasına uygun gıdaların tüketilmesi “doğal beslenme” adına çok büyük önem taşıyor.
Bir de erkeğin D vitamini değeri sperm üretiminde çok büyük önem taşıyor. Bu bakımdan D vitamini açısından zengin beslenmek, bol bol güneş ışığından faydalanmak sağlıklı sperm üretimi için önemlidir.
Tüp bebek tedavisi öncesinde erkekler hangi besinlerden uzak durmalı?
Sağlıksız beslenme maddeleri arasında sayılan gıdaların tamamı, tüp bebek öncesi baba adayının beslenmesinde yasaktır. Özellikle yağlı, tuzlu, şekerli paketlenmiş hazır gıdalar, zararlı maddeler vücutta salgılanan tüm hormonların dengesini bozuyor. Özellikle sperm üreten hormonlar beslenme alışkanlıklarından çok fazla etkileniyor. Hatta kişinin beslenme koşullarından olumsuz anlamda en fazla etkilenen sistemlerin sindirim ve üreme sistemleri olduğunu söylemek mümkün. Bu bakımdan sağlıklı beslenme durumunda üretilen sperm sayısı azalıyor, var olan spermlerin hareketliliği, kalitesi de düşüyor.
Sebze ve meyve ağırlıklı doğal beslenmenin tüm vücut sistemine olduğu gibi üreme sistemine de faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak bu gıdaların yeterince iyi temizlenmiş olarak tüketilmeleri de önem taşıyor. Bu bağlamda patates, brokoli ve elma gibi gıdaların çok zor temizlendikleri, daha doğrusu üzerlerinde bulunan pestisitlerden arınmalarının çok zor olduğunun da altını çizmekte fayda var. Bu bakımdan organik yetiştiğinden emin olunan ya da köylü pazarlarından satın alınan sebze ve meyvelerin daha sağlıklı olacağı bir gerçek.
Sperm kalitesini olumsuz etkileyen beslenme dışındaki etkenler nelerdir?