Bir kadın ve erkeğin sadece istedikleri zamanda ve istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için planlanan bir sistemdir. Aile planlaması sayesinde çiftler sağlıklı aralıklarla bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olurlar. Bu bağlamda aile planlaması, çocuk sayısını kısıtlama anlamına gelmez; çiftlerin bakabileceği kadar çocuk yapması, gebelik aralıklarının sağlıklı olarak verilmesi anlamına gelir. Aile planlaması programının esas amacı; annenin, babanın, evdeki çocukların, yani ailenin tamamının sağlığını korumaktır. Aile planlaması çiftlerin ekonomik gücünün kısıtlanmadan, uygun ve hazır oldukları zamanda çocuk yapmalarına ve daha mutlu bir aile kurumu kurmalarına yardımcı olur. Aile planlaması çalışmaları ile hamile kalmak ve doğum yapmak için en uygun şartların neler olduğu çiftlere sunulur, hamilelikler arasında sağlıklı bir süre bırakılır. İşte gebelikler arasında bırakılan bu süre bebek sağlığı ve anne sağlığı, aile huzuru için çok önemlidir.
Aile planlaması önemlidir!
Aile planlaması; ailenin üye sayısını kısıtlamak anlamına gelmez, ailenin genel sağlık ve refah seviyesini yükseltmek anlamına gelir. Zira bebeğin, annenin ve evdeki diğer çocukların sağlığı sık ve kısa aralıklı doğumlardan olumsuz şekilde etkilenmektedir. Sağlıklı bir gebelik için doğumlar arasında geçen süre en az 2 yıl olmalı, 2 yıldan daha kısa aralıklı doğumlar sebebiyle bir önceki çocuğun ölüm riski neredeyse % 50 civarında olmaktadır. Doğumlar arasında en az 2 yıl olan doğumlarda çocuklar; 2 yıldan kısa süreyle dünyaya gelen çocuklara kıyasla fiziksel ve zihinsel açıdan gelişimlerini daha iyi sağlarlar. Zira 2 yaşındaki bir çocuğun sağlığını riske atan en büyük risk, aileye yeni bir üyenin katılmasıdır. Bununla birlikte bir annenin doğumdan sonra toparlanabilmesi için en az 2 seneye ihtiyacı vardır. 2 yıl içinde anne; fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan normale dönebilir, yeni bir gebelik için hazırlanır.
Aile planlamasının amaçları nelerdir?
Aile planlaması, ülke genelinde yerleşmesi gereken temel sağlık hizmetlerinden biridir. Aile planlaması ile aileler; tüm şartlarını yeni bir bebek sahibi olmaya uygun hale getirirler ve en doğru şartlarda bebek sahibi olabilirler. Bu sayede hem bebek daha rahat koşullarda büyür hem de tüm aile bireylerine daha iyi imkanlar sağlanabilir.
Bebek sahibi olmak, çok güzel ve mutluluk verici bir durumdur, ancak o bebek, tüm aile bireyleri tarafından isteniyor ve bekleniyorsa. İstenmeyen hamilelikler genellikle annenin mutsuzluğu ve sonunda gebeliğini bilinçli olarak sonlandırılması ile sonuçlanır. Bu durum da anneyi psikolojik olarak yıpratır, fiziksel sağlığına da zarar verebilir.
Çok fazla sayıda doğum yapmak, anneyi fiziksel olarak ve psikolojik açıdan olumsuz etkiler. İlk 3 doğumda çok fazla olmasa da, üçüncü doğumun gerçekleşmesinden sonra ise doğum ile ilgili risklerde ciddi bir artış olur. Özellikle de annenin beşinci doğumundan sonra anne ve bebeğin ölüm riski çok yüksektir.
Sık sık doğum yapmak, anne sağlığını bozar. Bu nedenle de annenin vücudunun ve psikolojisinin toparlanması için en az 2 yıl ara vermek gerekir. Belirlenen bu 2 yıllık sürede annenin gebelik sürecinde yaşadığı olumsuzluklar ve hormonsal değişimler normale döner.
Bir kadın için 18- 35 yaşları arası doğum için en uygun bulunan yaşlardır. Bu bakımdan 18 yaşından önce ve 35 yaşından sonra yapılan doğumlarda anne ve bebek hayatı tehlikeye girer.
Bir ailedeki çocuk sayısının çok fazla olması, o çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarının yeterince karşılanamaması anlamına geliyor. Çünkü çok sayıda çocuğun olduğu ailelerde bu çocuklara yeterince zaman ve maddi imkan ayrılamaz. Aile planlaması sayesinde fiziksel, ruhsal, psikolojik olarak daha sağlıklı çocuklardan oluşan bir toplum meydana gelir.
Aile planlaması, sadece çocuk sayısını ayarlamayı, normalize etmeyi değil, bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olmayı da amaçlamaktadır. Çiftler bu konuda hem bilgi hem de yardım alırlar.
Aile planlamasının faydaları
Sağlıklı korunma yöntemleri nelerdir?
Aile planlaması hizmetleri nerelerde sunulur?
Aile Sağlığı Merkezleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri’nde aile planlaması hizmeti verilmektedir. Gebeliği önleyici bazı yöntemlere dair araçlar da (kondom, KOK, spermisit) eczanelerden edinilebilmektedir. Kliniğe dayalı hizmetlere ek olarak, topluma dayalı hizmetlerden olan ev ziyaretlerinde ebe ve hemşireler aile planlaması hizmetlerinin sunumunda danışman, eğitici, uygulayıcı ve araştırıcı rol alırlar. Ülkemizde devlet hastaneleri ve doğumevleri aile planlaması hizmetini ücretsiz olarak vermektedir.
Anne ve çocuk sağlığını olumsuz etkileyen riskli gebelik durumları nelerdir?
Riskli gebeliklerin bebekleri:
Riskli gebeliklerin annelerinde: