Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
26 Aralık 2017
Bebek Kaç Haftalık Doğar?
28 Aralık 2017

Nişan Gelmesi Nedir?

9 aylık hamilelik süresince anne adayı büyük bir heyecanla doğumun başlamasını bekler. Doğumun başladığını gösteren belirtilerin neler olduğu, nasıl bir yaklaşım izlenmesi gerektiği gibi konulara hakim olmak çok önemlidir.  İşte doğumun başlamak üzere olduğunun en önemli belirtisi olan, neredeyse tüm kadınların bildiği “nişan gelmesi” doğumun başlamak üzere olduğunu gösterir. Peki, nedir bu nişan ve nişan gelmesi ne anlama gelir?

Nişan gelmesi nedir?

Hamilelik dönemi boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar oluşur ve bu salgılar rahim ağzında birikir. Biriken bu salgılar, rahim ağzını tıkar. Hamilelik salgıları akışkan, sümüksü bir yapıdadır. Bu sebeple de “mukus tıkacı” adı da verilir. Rahim ağzında oluşan bu tıkaç, bebeğin dış etkenlerden korunmasını sağlar. Hem bebek hem de anne adayı bu tıkaç sayesinde enfeksiyonlardan korunur. Gebelik döneminde sona yaklaşılırken rahim ağzında oluşan değişikliklerden dolayı bu tıkaç düşer. Tıkacın düşmesi ile birlikte rahim ağzında biriken sıvının boşalması, toplum arasında da “nişan gelmesi” olarak adlandırılır.

Anne adayı bu tıkacın düştüğünün tuvalete girdiğinde, bir anda ayağa kalktığında fark edebilir ya da iç çamaşırında görebilir. Düşen bu tıkacın yanında genellikle anne adayı biraz akıntı da hissedebilir. Nişanın ardından gelen akıntı, genellikle koyu kahverengi veya pembe tonlarındadır.

Nişan, genellikle doğumun başladığına işaret olarak değerlendirilirken, annelerin bazılarında 36. gebelik haftasında gelebilir, bazı anne adaylarında ise gebeliğin son zamanlarında gelebilir. Kimi zaman ise bu nişan, oldukça uzun bir zamana yayılır. Bu sebeple de anne adayı nişanın geldiğini fark etmeyebilir. Çünkü bu tıkaç, gebelik süresince oluşan akıntıların arasında da gelebilir ve böyle olunca anne adayı nişanın geldiğini fark etmeyebilir.

Nişanın rutin gebelik akıntılarıyla birlikte gelmesi durumunda akıntı ile nişanı ayırt etmek için rengine ve miktarına bakmak gerekiyor. Anne adayının akıntısı açık kırmızı renkte ve miktarı fazla, yoğunluğu koyu ise, bu durumun doktora bildirilmesi gerekiyor. Çünkü muhtemelen nişan gelmiş olabilir.

Özellikle altını çizmekte fayda vardır ki, anne adayı 36. hafta itibari ile böyle bir akıntı ile hissederse, zaman kaybetmeden doktoru haberdar etmek gerekiyor.

Doğum ne zaman başlar?

nisan-gelmesi-2

Nişan gelmesi, toplumda en çok bilinen doğumun yaklaştığının habercilerinden birisidir. Fakat nişan geldikten sonra doğumun ne zaman başlayacağını net bir şekilde kestirmek zordur. Çoğu zaman nişan geldikten saatler sonra doğum gerçekleşirken, kimi zaman günler hatta haftalar sonra da doğum başlayabilmektedir.

Doğum öncesi anne adayının vücudunda yaşanan değişimler, doğumundan hemen az önceki saatlerde başlayabileceği gibi, bir ay gibi uzun bir süre önceden de başlayabilmektedir. Doğum sürecinin doğası gereği önce rahim ağzı genişlemeye başlar. Bununla birlikte rahim ağzı da incelir. Fakat bu belirtiler anne adayının hemen fark edebileceği işaretler değildir. Anne adayının fark edemediği bu durumu, doktor rahatlıkla anlayabilir.

Ancak anne adayının doğumun yaklaştığını kendiliğinden fark edebileceği belirti:

nisan-gelmesi-1

  • Karnın aşağı doğru inmesi

Eğer anne adayının ilk doğumu ise çoğunlukla anne doğum başlamadan önceki 2- 4 hafta içerisinde karın bölgelerinde birtakım değişiklikler fark ederler. Son dönemlerde bebek artık doğum kanalına girmeye başlamıştır. Özellikle gebelik döneminin son 3 aylık diliminde anne adayı yaşadığı nefes darlığı sorununun hafiflediğini fark eder. Çünkü karın aşağı indiği için anne adayı daha rahat soluk alıp verir.

  • Leğen kemiği bölgesi ve makatta çok ciddi basınç hissi

Doğum yaklaştıkça bebek, artık aşağı doğru iner. İşte bu sebeple de anne adayı yük hissetmeye başlar. Bu etkiden dolayı da basınç hissine neden olur. Bu basınç anne adayının yaşamını ve hareket kabiliyetini kısıtlar.

  • Kilo alıp verme olayının durması

Gebelik süreci dokuzuncu ayına girdiğinde, anne adayı kilo almamaya başlar ya da kilo alımı oldukça yavaşlar. Hatta bazı anne adayları doğum yaklaştığı zaman birkaç kilo dahi verebilirler.

  • Enerjide belirgin bir azalma

Hamilelik döneminde her geçen gün anne adayı doğal enerjisini yavaş yavaş kaybeder. Hamileliğin son dönemlerinde, özellikle de dokuzuncu ay içerisinde anne adayı kendini oldukça yorgun ve bitkin hisseder. Ancak bazı anne adayları ise tam tersine oldukça enerjik ve hareketli olabiliyor.

  • Rahim ağzını kapatan sümüksü tıkacın düşmesi

Gebelik dönemi boyunca bebeği ve anne adayını dış etkenlerden koruyan sümüksü bir tıkaç vardır. Gebelik döneminin son anlarında doğum yaklaştıkça rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Bu sebeple de rahim ağzını tıkayan sümüksü tıkaç düşebiliyor. Rahim ağzını tıkayan bu tıkaç, ilk gerçek kasılmalardan 1 – 2 hafta önce ya da doğum başladığı anda vajinadan düşer.

  • Pembemsi ya da kanlı nişan

Doğum yaklaştıkça rahim ağzı incelir. İnceldiği için de bu bölgede bulunan kılcal damarlarda bazı çatlamalar yaşanır. Bu sebeple kadının yaşadığı akıntılar pembeye döner. Bu “nişan gelmesi” olayı çoğunlukla bebeğin 24 saat içerisinde dünyaya geleceğine dair bir işarettir. Ancak bazı durumlarda doğumdan birkaç gün önce de nişan gelebiliyor. Nişanın gelir gelmez anne adayı doktora haber vermelidir.

  • Braxton Hicks kasılmaları

Gebelik dönemi boyunca anne adayı pek çok faklı kasılma yaşar. Braxton Hicks adı verilen kasılmalar da gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde doğuma hazırlık için başlayan kasılmalardır. Bu kasılmalar, gerçek doğum kasılmaları için alıştırma niteliğindedir. Braxton Hicks kasılmaları, sancılı kasılmalar değildir, anne adayı ağrı, acı hissetmez. Braxton Hicks kasılmaları düzenli aralıklarla olmaz. Fakat bu kasılmaların sancılı bir hale dönüşmesi ve şiddetini giderek arttırmasının yanı sıra, düzenli aralıklarla olması doğum sancılarının başladığına işaret edebilir. Anne adayı gebeliğin son ayına girdiğinde bu kasılmalar hem sıklaşır hem düzenli olur hem de şiddeti artan bir şekilde hissedilebilir.

  • İshal

Bazı anne adayları, doğuma kısa bir süre kaldığında ishal olabiliyor. Bu durum sindirim sisteminin gebelikten kaynaklanan değişiklikler yaşamasından kaynaklanır.

Bu belirtiler doğumun başlamasına kısa bir süre kaldığını göstermektedir. Bu belirtilerin yanı sıra anne adayları yalancı doğum belirtileri de hissedebilirler. Ancak altını çizmekte fayda var ki; yalancı doğum belirtileri doğumun başladığını göstermez.

Yalancı doğum belirtileri

  • Kasılmaların şiddeti stabil seyreder, git gide artmaz.
  • Kasılmalar düzensiz olur ve sık sık değildir.
  • Anne adayı ağrıyı sırtta değil, ancak karnın aşağısında hisseder.
  • Anne adayı biraz yürüdüğünde, masaj yapıldığında, dinlendiğinde kasılmalar hafifler.
  • Eğer anne adayına nişan geldiyse, ancak rengi kahverengi ise, bu durumda kahverengi nişan çoğunlukla anne adayının cinsel ilişkide bulunmasıyla ya da vajinal muayene ardından geçen 48 saat içinde gebe kadın tarafından fark edilebilir.  Ancak anne adayının nişanı parlak kırmızı ya da pembe tonlarda ise zaman kaybetmeden doktora haber verilmelidir.
  • Kasılmalarla birlikte anne karnındaki bebeğin hareketleri de artar.

Gerçek doğum belirtileri nelerdir?

Doğum öncesi yaşanan, doğumun başlamak üzere olduğuna işaret eden kasılmalar, önceden yaşanan kasılmalara göre daha güçlü ve daha sık yaşanıyorsa, büyük bir ihtimalle gerçek doğum sancıları olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.