Doğumdan Sonra Cinsel İlişki

Hamilelikte Vücut Kaşıntısı Nedenleri
4 Ocak 2018
Hamile kalmayı kolaylaştıracak öneriler
5 Ocak 2018

Doğumdan Sonra Cinsel İlişki

Her kadın bir gün gebe kalmak ve bebek sahibi olmak ister. Özellikle evliliklerin ilk yıllarında doğal yolla gebelik elde edebilmek için denemeler yapılır, başarılı olunamadığı durumda ise üremeye yardımcı tedavi yöntemleri denenir. Çiftler bebek sahibi olabilmek için fiziksel, duygusal, maddi, manevi pek çok fedakarlıkta bulunurlar. Bunun sonucunda gebelik elde edildiğinde ise; gebelik sürecinin sağlıklı geçmesi, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek gibi konularda endişeler yaşanır. Ancak her şeyin yolunda gittiği gebeliklerde de anne ve baba adayları hamilelik sürecinde cinsel ilişkinin nasıl olacağı, zararlı olup olmadığı konularına kafa yorarlar. Özellikle de gebelikte eskisi kadar aktif bir cinsel hayat yaşamayan çiftler bir an önce doğum gerçekleşsin ve normal cinsel yaşama dönülebilsin diye dört gözle beklerler. Ancak bu durumda da acaba doğumdan ne kadar sonra aktif bir cinsel ilişki olacak ya da doğum sonrası cinsellikte sorun olacak mı gibi endişelere kapılırlar.

Doğumdan ne kadar zaman sonra cinsel ilişki yaşanabilir?

dogumdan-sonra-cinsel-iliski

Tüm etkenlerin olumlu olduğu bir normal doğumdan sonra lohusalıkta dikiş olsa da, olmasa da cinsel ilişkiye başlamak için ortalama 4-6 haftalık bir zamana ihtiyaç vardır. Bu da doğumdan yaklaşık 1 buçuk ay geçtikten sonra normal cinsel yaşama geri dönülebileceği anlamına geliyor. Çoğu zaman çiftler istedikleri için uygun görülen bu süreden daha önce de ilişkiye girebiliyorlar ve bunun anneye veya babaya her hangi bir zararı olmuyor. Ancak kadının vücudu ve vajinası tam olarak normal haline dönmediği için, iyileşmediği için çiftler ilişkide rahatsızlık hissedebiliyorlar, ilişkiden yeterince haz almayabiliyorlar. Doğumdan sonra tam olarak cinsel birleşim olmadan sevişmek ise anne ya da babayı rahatsız etmediği sürece yasak değildir.

Normal doğum sonrasında cinsel ilişkide ağrı olur mu?

Normal doğum gerçekleştiren bir kadın, ortalama 4-6 haftalık süre içinde kanama ve akıntı yaşayacaktır. Bundan dolayı bu süre geçmeden önce ilişkiye girilirse rahatsızlık hissedilebilir, dahası lohusa kadın cinsel ilişkiye girmek istemeyebilir. Bununla birlikte vajinada dikişi olan kadınların dikişlerinin iyileşmesi de ortalama 2 hafta kadar süre gerektiriyor. Bu dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi kadında aşırı ağrıya neden olabilir ve dikişlere de zarar verebilir. Bu sebeple doğum kaynaklı epizyotomi dikişi olan hastalar, doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır.

Doğumdan sonra girilen cinsel ilişkide acı hissinin çok uzun süre devam etmesi de normal değildir. Rutin bir doğumdan sonraki birkaç ay boyunca kadının vajinada kuruluk hissetmesi normaldir. Eğer bu kadını çok rahatsız edecek düzeyde ise doktora danışarak uygun bir ilaç tedavisi alınmalı ve doktora danışmadan cinsel ilişkide kayganlaştırıcı ürünler kullanılmamalıdır.

Lohusa döneminde ilişkiye girmek anne sütünü azaltır mı?

emzirme

Doğumdan sonraki 40 gün içinde annenin lohusalık döneminde olduğu bilinir. İşte 40 gün sonra lohusalık biter ve bebeğin kırkı çıkmış olur. Toplumda genellikle anneler lohusalıktan çıkmadan, yani bebeğin kırkı çıkmadan cinsel ilişkiye başlamanın anne sütünü azaltabileceği şeklinde yanlış bir inanış bulunmaktadır. Ancak hiçbir şekilde cinsel ilişki ile anne sütü üretimi arasında bir ilişki yoktur. Bu bağlamda cinsel ilişkiye girmek ya da sevişmek anne sütünü azaltıcı bir etki göstermez. Ancak annenin vajinası normal haline dönemden cinsel ilişkiye girmek kimi zaman acı hissine yol açabilir.

Normal doğum yapan kadınlarda cinsel ilişkide kanama normal mi?

Normal doğum yapan bir kadında doğumdan sonraki 4 – 6 hafta içinde, bazılarında daha uzun süre çeşitli yoğunluklarda ve miktarda kanama olmaktadır. Bu bağlamda ilk dönemlerde cinsel ilişki sırasında ya da ilişkiden sonra da kanama veya kahverengi lekelenme, koyu renkli akıntı olması normaldir. Ancak kadının lohusalık dönemi bittikten sonra, yani doğumun üzerinden 6 haftalık süre geçtikten sonra bu şikayetlerin olmaması gerekir. Bu dönem geçtikten sonra hala ilişki esnasında ya da sonrasında kanama veya lekelenme oluyorsa daha fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Bu tür vakalarda rahim ağzında veya doğum dikişi bölgesinde bir sorun olabilir.

Normal doğum sonrası cinsel ilişkide nelere dikkat edilmelidir?

dogumdan-sonra-cinsel-iliski-1

Doğumdan sonraki dönemlerde özellikle düzenli olarak emziren annelerde artan prolaktin hormonuna bağlı olarak vajinada kuruluk olabilir. Bu da cinsel ilişki esnasında acıya sebep olabilir. Böyle bir durumda doktora danışarak kayganlaştırıcı jeller kullanılması önerilir. Ancak vajinada kuruluğun yanında, kötü kokulu akıntı ve kaşıntı gibi sorunlar da görülüyorsa vajinada enfeksiyon (iltihap) gelişmiş olabilir. Bu durumda da kadın ilişki esnasında acı duyar ve ilişkiden zevk almaz. Böyle vakalarda öncelikle doktor muayenesi ve gerekirse ilaç tedavisi uygulanır. Lohusalık döneminde olan bir kadın cinsel ilişki sonrasında vajinanın içini su veya başka herhangi bir madde işe temizlemeye çalışmamalıdır. Genellikle hijyen amaçlı yapılan bu yanlış uygulamalar, vajinanın florasını bozarak çok ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Doğumdan sonra cinsel ilişkiye girenlerde hamile kalma riski var mıdır?

gebelik-testi-silik-cizgi

Halk arasında “süt koruması” diye adlandırılan bir durum vardır. Bu durum emziren kadınların emzirmeyi bırakıncaya kadar korumasız cinsel ilişki yaşasalar da gebe kalmayacakları şeklinde yorumlanmaktadır. Bu fikir, bir bakıma doğru kabul edilebilirken, emzirdiği halde gebe kalabilen kadınlar da bulunmaktadır. Şöyle ki; normal doğum veya sezaryen doğumdan sonra kadın çok düzenli olarak bebeğini emziriyorsa gebe kalma riski düşüktür. Ancak ister normal doğum yapsın isterse sezaryen doğum olsun, özellikle çok sık ve düzenli emzirmeyen kadınların korumasız cinsel ilişki ile tekrar gebe kalma riskleri vardır. Bu dönemde kadının adetinin henüz başlamamış olması onu yanıltmamalıdır. Çünkü doğumdan sonra adetleri başlamasa da yumurtlama gerçekleşebilir ve korumasız cinsel ilişki halinde gebelik meydana gelebilir. Tüm bunlardan yola çıkarak; düzenli olarak emziren kadınlarda risk daha düşük olmakla birlikte, çok da sık emzirmeyen kadınların gebe kalma riski yüksektir. Yani aslında doğumdan sonra bir korunma yöntemi uygulamadan korumasız cinsel ilişki yaşayan kadının az ya da çok gebe kalma riski bulunmaktadır. Bu sebeple de doğumdan sonra korunma nasıl korunmak gerektiği konusunda doktorla görüşerek kişiye en uygun yöntemi bulup uygulamak çok daha garanti bir yol olacaktır.

Şunun altını çizmekte fayda var ki; gerek normal doğum gerekse sezaryen sonrasında annenin vücudunun iyileşip toparlanması için kesinlikle biraz zaman gerekmektedir. Ancak bu iyileşme sürecinin ne kadar süreceği ve ne zaman seks için uygun olacağı da kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu bağlamda yeni doğum yapan kadının öncelikle fiziksel ve duygusal bakımdan cinsel ilişkiye hazır olması gerekir. Bunun için doktorun muayene sonuçlarına göre kanaati, kadının kendisini nasıl hissettiği gibi durumlar birlikte değerlendirilmelidir.  Genel bir yargıda bulunmak gerekirse; çok az sayıda çift doğumdan sonraki bir ay içinde cinsel ilişkiye başlar. Ancak birçok çiftin düzenli bir cinsel hayata dönmesi doğumdan sonraki 6 haftadan sonrasını bulur. Doğumun ardından hemen cinsel ilişki için ısrarcı olmamak, doğumdan sonra 2 ay geçtiği halde cinsel ilişkiye girilemiyorsa da mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.