Vajina Kokusu Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Gebelikte 1. Ay
15 Ocak 2018
Çatlatma İğnesi Nedir, Ne Zaman Yapılır?
16 Ocak 2018

Vajina Kokusu Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Vajina kokusu kadınların pek çoğunun sorunu ve özellikle de partnerinin rahatsız olduğu gerekçesiyle çekindiği bir problemdir. Kadın ya da erkekte vücuttaki tüm organlar belli bir oranda kendine has bir kokuya sahiptir ve bu kokular bir parfüm kokusu kadar çekici değildir. Fakat vajina gibi sürekli olarak nemli ve kapalı kalan bir organın diğerlerinden daha ağır bir kokuya sahip olması da normaldir. Vajina, diğer organlardan farklı ve yoğun bir kokuya, floraya sahiptir. Zira vajinanın içinde milyonlarca mikroorganizma vardır ve bunlar belli bir denge içinde yaşamlarına devam eder.

Vajinanın günlük sağlık bakımının yapılabilmesi için vajina iç çeperi kendine özgü bir sıvı salgılar. Tüm sağlık koşullarının yolunda olduğu durumlarda bile bu vajina salgısı belli bir kokunun oluşmasına sebep olur. Bunu ağız içi gibi düşünmek mümkündür. Nasıl ki ağız içi, ne kadar temizlense de sürekli tükürük salgılandığı için ağız içi her an ıslak kalır ve kendine has bir koku yayar. Fakat her hangi bir sağlık sorunu yoksa ağız içinden gelen bu doğal koku hem kişiyi hem de çevredekileri rahatsız edecek düzeyde olmaz. Bu durum vajina için de geçerlidir.

Doğal vajina kokusu nasıl oluşur?

Vajinada oluşan kokuyu; doğal olan, rahatsız edici olmayan ve bir sorundan kaynaklanan, normal dışı olan olarak ikiye ayırmak mümkündür. Herkesin vücudu, organları, hormonları ve salgıları kendine özgüdür. Bu sebeple de vajina salgısı ve kokusu da kendine özgü özellikler gösterir. Vajina sıvısı her an salgılanmaya devam ettiği için vajinada belli bir koku olması da normaldir. Kadın, her ne kadar sık duş alırsa alsın, vajinanın dışını ve içini temizlemeye yönelik nasıl bir yol, yöntem izlerse izlesin, doğal olarak üretilen salgı dolayısıyla vajinada bir koku olur.

Ancak vajinanın doğal salgısının bu kokuya neden olduğu düşünülerek vajinanın ya da vajina içinin ekstra ürünlerle ya da sıcak su ile temizlenmeye çalışılması da vajinanın iç yapısını bozacak ve sağlık açısından risk oluşturacaktır. Çünkü bu sıvı, vajinanın sağlıklı kalabilmesi için vücudun doğal olarak salgıladığı, ürettiği bir sıvıdır. Bu sebeple de kadının, vajinal akıntının kokusundan rahatsız olduğu için vajinal duş alması vajinanın doğal dokusunu, doğal dengesini bozar.

Vajinal kokuyu belirleyen etkenler nelerdir?

Her vücut, kendine özgü özellikler göstermektedir. Bundan dolayı da her kadının vücut kokusu, vajina kokusu da kendine özeldir. Vajinal akıntının kokusu kimi zaman çürümüş ya da çiğ et kokusu gibi olabilirken, kimi zaman çok daha hafif olabilir. Bu bağlamda vajinal akıntının bu günkü kokusu ile yarınki kokusu arasında fark bulunur. Nasıl ki insanın ter kokusu o gün içinde yiyip içtiklerinden, az su içmesinden, kullandığı ilaçlardan ve maruz kaldığı tıbbi işlemlerden etkileniyorsa, vajina kokusu da bunlardan etkilenir. Bunların tamamı normal karşılanmalıdır. Fakat bir kadının vajina kokusu; dayanılmaz, katlanılmaz, itici hale gelmişse kesinlikle bunun altında yatan bir sağlık sorunu bulunmaktadır.

Vajinanın kötü kokmasına sebep olan sağlık sorunları nelerdir?

vajina-kokusu

  • Bakteriyel enfeksiyonlar,
  • Mantar enfeksiyonu,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Pelvik inflamatuar,
  • Hijyen kurallarına uyulmaması,
  • Genital bölgenin sürekli nemli kalması

Vajina kokusunun sağlıksız olduğunun belirtileri nelerdir?

Her kadının vajinasında belli bir miktarda koku oluşmaktadır. Bunun anormal boyutlarda pis ve rahatsız edici olması, yanında bazı şikayetleri de getirmektedir. Bu bağlamda vajina kokusuna; aşırı kuruluk, kaşıntı, kızarıklık eklenmesi durumunda bir sağlık sorunundan bahsetmek mümkündür.

Vajina kokusu nasıl giderilir?

vajina-kokusu-1

Vajina kokusu pek çok kadının ortak sorunu olduğu için, bunu giderme amaçlı tıbbi ve kozmetik pek çok ürün bulunmaktadır. Ancak eczanelerde ve bazı büyük marketlerde satılan bu ürünler hem pahalıdır hem de doğal değildir. Dolayısıyla da olumsuz bir etki yaratma riski mevcuttur. Bu bağlamda vajina kokusunu önlemek ve gidermek için doğal yöntemleri uygulamak daha doğru olacaktır.

Vajina kokusunu gidermenin doğal yolları nelerdir?

  • Su tüketimine dikkat!

Su, sağlık kaynağıdır. Bu sebeple de vücutta ortaya çıkan pek çok sağlık sorununun temel sebebi yeterince su içmemektir. Sağlıklı bir yaşam için en temel gereklilik olan su tüketimi, vajinal akıntı konusunda da yardımcıdır. Vajina kokusundan şikayetçi olan kadınlar mutlaka günde en az 2 litre su içmeye özen göstermeliler. Bu sayede hem tüm vücudun kokusu hem de vajinanın kokusu hafifleyecektir. Zira vücuttaki her organın, her bir hücrenin, her sistemin doğru çalışabilmesi için herkesin günde en az 2 litre su içmeye ihtiyacı vardır. Zira su, vücuttaki zararlı bakterilerin, doğal yolla vücuttan atılmasına ve kötü koku oluşumunun da engellenmesine yardımcı olur.

  • Mutlaka yoğurt tüketilmeli!

Yoğurt, vücuttaki tüm sistemlerin, hücrelerin, organların görevlerini yerine getirebilmeleri için onları güçlendiren bir besindir. Bu bağlamda evde sağlıklı ve doğal koşullarda mayalanan yoğurt, tüm vücudun doğal pH dengesini korumaya yardım eder. Her gün düzenli olarak 1 -2 kase ev yoğurdu tüketen kişilerin terleri de, vajinaları da kötü kokmaz. Aynı zamanda yoğurt, vajinanın kurumasını ve kaşınmasını da önler.

vajina-kokusu-3

  • Sarımsak antibakteriyel özelliktedir!

Sarımsağın antibiyotik özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Vücudun her bir hücresinde, organında iltihap ve enfeksiyon oluşumunu önlemek, vajina da dahil olmak üzere kötü kokulara yol açan etkenleri ortadan kaldırmak için herkesin düzenli olarak sarımsak tüketmesi uzmanlar tarafında önerilir. Sarımsağın bu faydalı etkilerinden yararlanmak için her gün düzenli olarak 1-2 diş sarımsağın yemeklerle birlikte tüketilmesi ya da her sabah aç karnına 1 diş sarımsak yutulması faydalı olur. Vajina kokusunun giderilmesi için 1 diş sarımsağın vajina içine konup yarım saat bekletildikten sonra çıkarılmasının da doğru olacağı söylense de en doğrusu sarımsağı yemektir.

  • Beyaz sirke faydalı olur!

Beyaz sirkenin asidik özelliği bakterileri yok edici ve cildin pH seviyesini koruyucu etki göstermektedir. Tüm vücutta bu olumlu etkiyi görmek için aslında her sabah 1 bardak ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı beyaz sirke karıştırıp içmek öneriliyor. Bu sayede vücuttaki bakterilerin, enfeksiyonların giderilmesi, vücudun pH dengesinin korunması ve hatta fazla yağların yakılması mümkün olabiliyor. Vajina kokusunun giderilmesi için beyaz sirkeden faydalanmak bakımından ise 1 çay bardağı ılık suyun içine 2 yemek kaşığı beyaz sirke katıp bir parça pamuğu bu karışıma batırarak vajinayı silmek, hatta vajina içine uygulamak önerilmekte. Bazı uzmanlar beyaz sirkeli pamukla vajina silindikten yarım saat sonra vajinayı yıkamayı sağlıklı buluyor. Bu şekilde vajinada kötü kokuya sebep olan bakterilerin öldürülmesi mümkün olabilir. Aynı şekilde küveti ılık su ile doldurup içine biraz elma sirkesi katmak, elma sirkeli ılık suda yaklaşık yarım saat beklemek de vajinadaki kötü kokuların giderilmesi için doğru bir yaklaşım olabilir. Ancak bu yöntemlerin ne kadar sağlıklı olacağı konusunda görüş ayrılıkları devam etmektedir. Bu sebeple de beyaz sirkeyi ılık su ile karıştırarak içmek daha doğru ya da daha risksiz olur.

4 Comments

  1. Esila dedi ki:

    Merhaba ben 17 yasindayim vajinam cok kotu kokuyor hergun ic camasirimi degistirip hergun iyice yikayop kuruluyorum akintim hergun geldigi icin nemli kaliyor lutfen yardim edin dogal cozum onerileri sunar misiniz

  2. Mila dedi ki:

    Merhaba ben 17 yasindayim vajinam cok kokuyor rahatsizim o konuda hergun ic camasirimi degistiriyorum lavobada iyice yikayip kuruluyorum hergun akintim oldugu icin nemli kaliyor ne yapmam lazim dogal cozum onerileri sunar misiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.