Polip nedir, belirtileri nelerdir?
19 Şubat 2018
Renkli Doppler Ultrason
28 Şubat 2018

Genital Bölge Kararması

Yaş ilerledikçe genital bölgenin kararıyor olması, kadınları oldukça rahatsız etmektedir. Bazı kadınlarda ise çok daha erken yaşlarda genital bölgenin karardığı görülür. Bu soruna sebep olan etkenlerden biri her ne kadar yaşsa diğer neden de genital bölgenin temizliğinin ihmal ediliyor olmasıdır. Zaten normal şartlarda vücudun diğer alanlarına göre genital bölge daha koyu bir renge sahiptir. Bir de farklı etkenlerden dolayı kararma olduğunda görsel açıdan itici bir görünüm ortaya çıkar.

Genital bölge kararması sorunu iç ya da dış faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. Sebebi ne olursa olsun kadınları psikolojik açıdan olumsuz etkileyen bir sorundur. Hatta bundan dolayı partneriyle ilişkiye girmekten kaçınan, özgüven problemi yaşayan kadınlar da bulunmaktadır.

Genital bölge kararması ne anlama gelir?

Genital bölgenin kararması, renginin koyulaşması kadınlarda yaygın olarak görülen bir sorundur. Bu sorun bazı kadınlarda belli belirsizken, bazılarında çok şiddetli şekilde görülür. Genital bölgenin kararması fiziksel açıdan herhangi bir sorun teşkil etmezken, bir hastalık belirtisi olmazken psikolojik açıdan ciddi sorunlara yol açabilir. Hatta kimi zaman genital bölge kararması sebebiyle kadının cinsel hayatı olumsuz etkilenir. Bu bağlamda müdahale edilmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkar.

Genital bölge kararmasına yol açan faktörler nelerdir?

Genital bölgenin kararmasına sebep olan en önemli faktörlerden birisi renk pigmentleridir. Östrojen hormonunun fazlaca salgılandığı kadınlarda genital bölge kararması sorunu yaygın olarak görülür. Her hangi bir hastalığa işaret etmeyen bu sorun, kadınların en istemediği durumların başında gelen problemlerdendir.

Öncelikle altını çizmekte fayda var ki, kadının yaşı ilerledikçe genital bölgenin rengi de koyulaşmaya başlar. Bununla birlikte hormonsal değişimler de genital bölgede kararmaya yol açabilir. Bu bağlamda hormonsal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı, hamilelik, emzirme ve ergenlik gibi dönemler bu konuda risk barındırır. Zira bu dönemlerde östrojen hormonu normalden fazla salgılanmakta ve dolayısıyla da genital bölge kararması meydana gelebilmektedir. Hormonsal değişimlerden kaynaklanan genital bölge kararmasının genellikle dönüşü olmayan bir sorun olduğu da bilinmektedir.

Genital bölge kararmasına sebep olan bir diğer etken de doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılmasıdır. Zira doğum kontrol hapları da östrojen içermekte ve genital bölgenin kararmasına yol açabilmektedir.

Her ne kadar güneşlenirken genital bölgenin bikini ile kapanması söz konusu ise de, çıplak güneşlenme durumunda genital bölgedeki renk pigmenleri bu alandaki rengin koyulaşmasına sebep olabiliyor.

Genital bölge doğası gereği sürekli ıslak ve nemli olduğundan dolayı da koyulaşma eğilimi göstermektedir.

Genital bölgeye uygulanan yanlış epilasyon yöntemleri de bu bölgede kararmalara yol açabiliyor. Burada gerekenden daha fazla enerji verilmesi ya da bölgenin hassasiyetine uygun olmayan ışın verilmesi durumunda bu sorun yaşanabilmektedir. Tıpkı hormonsal sorunlardan kaynaklı olanlar gibi lazer epilasyon uygulamasından kaynaklı genital bölge kararmaları da kalıcı olabiliyor.

Genital bölgede kararmanın ortaya çıkma sebeplerinden yaygın olanlardan birisi de yanlış iç çamaşırı tercihidir. Aşırı dar, sıkı, hava almayan kumaşlardan üretilen iç çamaşırlarının uzun süre kullanılması da genital bölgede kararmaya yol açabilir. Özellikle de yaz mevsiminde dar bikini, mayo giymek, genital bölgenin havasız kalmasına ve kararmasına sebep olabiliyor.

Tıpkı lazer epilasyon uygulamalarının genital bölgede kararmaya yol açabilmesi gibi bu bölgedeki kılların jilet ile temizlenmesi ve burada deodorantlar kullanılması durumunda kararmalar ortaya çıkabilir.

Genital bölge beyazlatma nedir?

vajina-1

Genital bölge kararmasının çok ciddi bir sorun olmasından kaynaklı olarak bu bölgenin beyazlatılması da modern kozmetiğin ve tıbbın konuları arasına girmiştir. Bunun için hem cerrahi yöntemler uygulanabilmekte hem de doğal yöntemlerle genital bölge beyazlatılabilmektedir. Aslında kararmaya sebep olan iç çamaşırlarından kaçınmak ve daha sağlıklı yollarla tüyleri almaya özen göstermek bu konuda yardımcı olabilmektedir.

Genital bölgenin beyazlatılması için hangi yöntemler kullanılır?

Genital bölgenin kararmasını önlemek ya da koyulaşan rengi açmak için kozmetik kremler kullanılmakta ve lazer uygulamaları yapılmaktadır. Burada öncelikle kararan genital bölgenin rengi açılmaya çalışılır.

Genital bölgenin rengini açma amaçlı kullanılan kremler, uzmanların önerdiği sıklıkta genital bölgeye sürülür. Ancak özel olarak genital bölge için üretilmeyen, normal leke kremleri bu bölgeye uygulanmamalıdır. Aksi halde olumsuz bazı durumlarla karşılaşma riski vardır. Bu amaçla üretilen bazı kremlerin sürüldükten bir süre sonra yıkanması gerekirken, bazıları sürülüp sabaha kadar ciltte kalabiliyor ya da bazı kremler günde sadece 1 kez kullanılırken bazıları günden 2 – 3 kez kullanılabilir. Bu bağlamda bu tür ürünler kullanılmadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Zira bazı kremler uzun süreli kullanım için uygun, bazıları ise 1 – 2 haftadan daha uzun süreli olarak kullanılmaz.

Genital bölgenin renginin açılması için kullanılan en etkili ve kalıcı uygulamalar lazer işlemleridir. Lazer yöntemleri kullanılarak derinin alt tabakalarına kadar inilir ve buradaki kararmalar silinir. Bu şekilde cilde koyu rengi veren melanin yapısı tamamen etkisiz hale getirilir. Genital bölgede koyu rengin meydana gelmesine sebep olan bu hücrelerinin lazer ile etkisiz hale getirilmesi demek, bir daha genital bölge kararmasının yaşanmaması demektir. Lazer işlemi ile hem genital bölgenin rengi açılır hem de daha parlak ve pürüzsüz bir dokuya kavuşması ve dolgun bir görünüm elde edilmesi sağlanır.

Genital bölgeyi beyazlatma uygulamalarının sıklığı ne olmalı?

vajina-2

Genital bölge kararmalarında kullanılan kremlerin kesin ve kalıcı sonuçlar vermediği bilinmektedir. Bu bakımdan yeniden kararmaması için kremlerin sürekli olarak kullanılması gerekir. Bu bağlamda öncelikle uzmandan görüş ve öneri alınmalı ve eğer şartlar uygunsa da lazer uygulanmalıdır. Lazer yöntemi ile genital bölgenin beyazlatılması işleminde seanslar 15 dakika kadar sürer, işlemden sonra kadın günlük yaşamına devam eder ve bu bölgedeki kararmadan kalıcı olarak kurtulmak mümkün olur.

Genital bölge temizliği genital kararmayı önler!

Genital bölgenin renginin koyulaşmasına sebep olan etkenlerden birisi de bu bölgenin yeterince temizlenmemesidir. Öncelikle genital bölge gün içinde sık sık yıkanmalı ve ardından ıslak bırakılmamalı, kesinlikle kurulanmalıdır.

Genital bölgedeki tüylerin jiletle alınması ya da yanlış lazer uygulamaları, genital bölge kararmalarına yol açan sebepler arasındadır. Bu bağlamda genital bölgede kararmaların önlenmesi için ya tüyler ağda ile düzenli aralıklarla alınmalı ya da doğru lazer uygulaması yapan bir merkeze gidilmelidir.

Genital bölgenin temiz olması ve güzel kokması için kullanılan kremler de bu alanda kararmaya sebep olabilir. Çünkü bu kremlerin pek çoğu genital bölgenin cilt tipine uygun değildir ve hava almayı engeller. Bu durumda da kararma, rengin koyulaşması kaçınılmaz olur. Bu sebeple genital bölge sık sık sadece su ile temizlenmeli ve iyice kurulanmalıdır. Bu bölgenin temizliği için ekstra ürünlere gerek yoktur.

Genital bölgedeki tüylerden acısız, ağrısız bir şekilde kurtulmak için kullanılan tüy dökücü kremler de rengin koyulaşmasına sebep olabilir. Özellikle de tüy dökücü kremlerin uzun süreli kullanılması bu sorunu tetikler. Bu bakımdan tüy dökücü kremlerin genital bölge temizliğinde kullanılması önerilmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.