Klitoris nedir, özellikleri nelerdir?

Embriyo Transferi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
8 Mart 2018
Folikül Kisti Nedir?
9 Mart 2018

Klitoris nedir, özellikleri nelerdir?

Bir kadında cinsellik, cinsel hazdan bahsedildiğinde ilk olarak bilinmesi gereken husus Klitoristir. Klitoris, kadın cinselliğinin merkezi olarak görülmektedir. Kadınların cinsellikte orgazma ulaşması için klitoris oldukça önemli bir merkezdir. Hatta “kadınların penisi” klitoristir denilebilir. Toplumdaki genel kanının aksine kadınların cinsel hazzında vajinadan çok daha fazla vulva ve özellikle de klitoris rol oynar.

Vulva nedir?

Kadınların genital bölgesinin dışarıdan görülen tüm alanı vulva olarak tanımlanır. Anüs ve dış dudaklar vulvaya aittir.

Klitoris nedir, nerededir?

Klitoris, vulvada mons pubisin altında bulunur, klitorisin etrafı ve yanlarında dudaklar varken, alt kısmında ise idrar deliği ve idrar deliğinin altında vajina girişi bulunmaktadır. Bu bölgedeki iç dudaklar parmakla ittirildiğinde klitoris daha görünür hale gelirken, klitoris dışardan görülmez. Sanki bir nokta halinde görülen klitoris, aslında içeriye doğru uzanan ters V şeklinde bir yapıya sahiptir. Klitoris uyarıldığında tıpkı penis gibi sertleşir ve öne doğru çıkar.

Klitorisin özellikleri nelerdir?

klitoris

Klitoris; çok sayıda damar ve sinir içermektedir. Normal boyutlardaki bir klitoriste yaklaşık 8000 tane sinir lifi bulunmaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğünde bir klitoriste, penistekinden iki kat daha fazla sinir bulunmaktadır.  Kadın ya da erkek hiçbir vücudun herhangi bir yerinde bu kadar yoğun sinir lifi mevcut değildir.

Klitorisin büyüklüğü her kadında farklı olmakla birlikte; genellikle 3 – 7 cm arasında değişmektedir. Fakat klitorisin büyüklüğü ile kadının orgazm olma seviyesi arasında her hangi bir ilişki tespit edilmemiştir.

Klitorisin boyutunun daha çok erkeklik hormonu olan testosteron ile yakından ilgili olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan hamilelik döneminde artan testosteron hormonuyla birlikte klitorisin de kalıcı olarak büyüyebildiği saptanmıştır.

Kadının cinsel haz organı olan klitoris, tıpkı erkeklerdeki penis gibi cinsel uyarım sırasında sertleşir ve bu esnada klitorisin baş kısmı, dışarıdan görülebilir.

Klitorisin en önemli görevi ve özelliği cinsel ilişki esnasında kadının orgazm yaşamasını sağlamaktır. Bunun dışında kadının; hamile kalması, idrar yapması ya da adet kanaması ile her hangi bir ilişkisi yoktur. Bu alanlarda da hiçbir fonksiyonu yoktur. Klitoris, tamamen zevk ve uyarılma için bulunmaktadır. Ayrıca klitorisin cinsel ilişki aşamasında sertleşmesi sayesinde idrar deliğini kapattığı ve böylece mesaneyi bakterilerden koruduğu da bilinmektedir.

Cinsel ilişkide klitoris ve orgazm ilişkisi

dogumdan-sonra-cinsel-iliski

Kadınlarda orgazm; vajinal orgazm ve klitoral orgazm olmak üzere ikiye ayrılır. Klitoral orgazm esnasında kadın, mastürbasyon ile boşalırken, vajinal orgazmda boşalma için cinsel ilişki gerekir. Bu bağlamda vajinal orgazmı sağlayan da aslında klitoral orgazmdır. Zira cinsel ilişki sırasında penis doğrudan ve ritmik şekilde klitorise temas eder ve iç dudaklar da klitorisi uyarır. Yani kadın, klitoral uyarım yaşamadan vajinal orgazm yaşayamaz. Kadının vajinal orgazmı yalnızca belirli pozisyonlarda yaşayabilmesi ve bazı pozisyonlarda uyarılmaması da yine klitorisin uyarımı ile ilgidir.

Klitorise genel bir bakış

Klitoris; son derece zarif, hassas, damar ve sinir ağlarıyla örülmüş, yapısında yaklaşık 8 bin sinir ucu barındıran bir organdır. Bu bağlamda bakıldığında klitoris yalnızca kadınların değil, tüm insanlar düşünüldüğünde insan vücudunun en hassas organıdır. Zira yukarıda da anlatıldığı üzere insan vücudunun başka hiçbir bölgesinde bu kadar yoğun sinir ucu yoktur.

Klitorisler; saklı, çıkıntılı, küçük, büyük ve kesinlikle benzersiz bir zevkin kaynağıdırlar. Kimi zaman sert ve baskılı, bazense yumuşak ve çok nazik dokunuşlarla uyarılabilen klitoris, bir insanın vücudunda sadece “zevk vermek” için var olan tek organdır.

Klitoris tüm memeli dişi canlılarda bulunmaktadır!

klitoris

Sadece kadınlarda var olduğu zannedilen klitoris, aslında balinalardan yarasalara kadar tüm dişi memelilerde vardır. Diğer dişi canlılar da bu hazzı yaşamakta, ancak insanlar bu zevki keşfetmiş ve bilinçli bir şekilde almaktalar.

Hem haz hem de acı verebilir!

Cinsel hazzın odak noktası olan klitoris, kimi zaman da acının en uç noktası olabilir. Kadında hiçbir cinsel uyarım olmadan doğrudan klitorise dokunulduğunda öfke, acı, kaçınma ve tahriş gibi negatif hisler ortaya çıkar. Buradaki sınır, her kadında belli belirsiz ve farklı işlemektedir. Hatta cinsellikle ilgili bilgi sahibi olmayan kadınlarda aniden klitorise dokunulması durumunda zevk değil, acı hissedilebilir. Bu bağlamda hem cinsel haz konusunda bilgilenmeli hem de klitorise ulaşmadan öncesinde cinsel olarak uyarılmış olunmalıdır.

Kadınların orgazm olması için olmazsa olmazdır!

Her kadın farklı zevklere, duygulara, isteklere sahiptir. Bu zaten herkesçe bilinmektedir. Ancak konu orgazm olmaksa, klitorisin uyarılması şarttır. Bu konuda yapılan araştırma sonuçlarına göre kadınların neredeyse yarısı, klitorise temas edilmediği için ya da buna uygun pozisyonlarda cinsel ilişki gerçekleşmediği için orgazm olamıyor.

Uyarılan klitoris tıpkı penis gibi şişiyor!

Eğer cinsel ilişki esnasında klitoris tam olarak uyarılabilirse normal halinin iki katı kadar şişiyor. Orgazm olayı bittiğinde ise yine sönerek eski haline dönüyor. Orgazm bittikten sonra da klitoris gayet duyarlı kalıyor ve yeniden temas edilmesi halinde bu sefer acı veriyor. Bu bakımdan orgazmın ardından mutlaka bir süreliğine klitorisin dinlendirilmesi gerekiyor. Bunu peniste olduğu gibi düşünmek mümkündür.

Yaşam boyu büyümeye devam ediyor!

Klitorisin gelişimi yaşam boyu devam etmektedir. Bir genç kız ergenlik dönemini bitirdiğinde klitorisi doğumdaki halinden yaklaşık 1,8 kat büyümüş, menopoza giren bir kadın olduğunda ise doğumdaki halinden yaklaşık 7 kat daha büyük oluyor.

Klitorisin boyutu, alınan zevk ile doğru ilişkilidir!

Penisle bir benzer durum da klitorisin boyutu ile ilgidir. Tıpkı peniste olduğu gibi klitorisin boyutu ne kadar büyükse alınan zevk de o kadar fazla ve zevke ulaşmak da o kadar kolay olur. Aslında normal bir klitoris, hem ağırlık hem de uzunluk olarak penis kadardır. Bu ebatlar kadından kadına farklılık gösterebiliyor ve klitorisin büyüklüğünün orgazmda etkili olduğu da MR taramalarında tespit edilmiştir. Zira klitorisin boyutları ne kadar küçükse ve vajinadan ne kadar uzaksa kadınların orgazm olmaları da o kadar zorlaşıyor.

Klitoris asla yaşlanmaz!

Vücutta kan dolaşımı oldukça, yani kadın yaşadıkça klitoristeki kan dolaşımı onun sürekli şişmiş ve canlı kalmasını sağlıyor. Bu sayede kadın, çoklu orgazm yaşayabiliyor. Kadınlar belli bir yaştan sonra hızla yaşlanırken, klitoris olgunluk seviyesine geldikten sonra da yaşlanmıyor. Dolayısıyla da kadının yaşı kaç olursa olsun ister 45, ister 85 doğru uyarılırsa gençliğindeki kadar orgazm kapasitesi bulunuyor.

Doğru uyarılma, daha fazla zevk demek!

Hiçbir ön hazırlık, ön sevişme olmadan direkt olarak klitorisin uyarılması zevk değil, aksine acı verir. Ancak kadının tatmin olduğu bir ön sevişmenin ardından klitorisin uyarılması orgazmın anahtarıdır. Fakat burada alışılmadık bir bilgi vermekte fayda var ki; klitoris için en iyi ön sevişme, yürüyüş olabilir. Evet, seks öncesinde 20 dakikalık orta tempolu yürüyüş kadınların genital bölgelerindeki kan akışını % 168 oranında artırdığı için, yürüyüş sonrasında cinsel uyarılma saatlerce sürebiliyor. Yani aslında önce yürüyüş, sonra seks demek, her açıdan sağlık demektir.

Klitoris geç keşfedildi!

Yukarıda, aktif seks hayatı olan kadınların neredeyse yarısının tam olarak orgazm yaşayamadığından ve bunun sebebinin de klitorisin keşfedilememesinden kaynaklandığından bahsettik. Aslında bilim dünyası da klitorisi çok geç keşfetmiştir. Zira klitorisin anatomik yapısının tümüyle ortaya çıkışı 1998 yılını işaret ediyor. Bu yıla kadar aslında klitorisin farkında olan, ancak tam olarak nerede olduğu ve ne işe yaradığının farkında olmayan kadınlar, için artık klitoris bir gizem olmaktan çıkmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.