Gebeliğin başlangıcından itibaren özellikle ilk 3 ay içinde yaşanan şiddetli sabah bulantıları, ruh halindeki ani değişimler ve metabolik dengesizlikler anne adayının yaşamını zorlaştırır. Bunlar yeterli olmazmış gibi bir de bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için her bir detaya dikkat etmek, tüm yaşamını doktor kontrolünde, doktorun önerileriyle şekillendirmek anne adayı için yorucu olabiliyor. Çünkü gebelikte anne adayının vücudunun tüm işlevlerinde değişikliklere sebep olur. Bu değişikliklerin en sık yaşananlarından birisi de kabızlıktır.
Gebelik hormonları sindirim sisteminin işlevlerini bozabilir, kabızlık da kaçınılmaz olabilir. Ancak gebelik dönemi şikayetleri düşünüldüğünde bunlardan en kolay tedavi edilebileni, doğal yollarla önlemenin mümkün olduğu sorunlardan birisi de yine kabızlıktır. Bunun için öncelikle gebelikte kabızlığın neden dolayı ortaya çıktığına, ardından evdeki doğal ürünlerle kabızlığın nasıl ortadan kaldırılabileceğine bakmak gerekiyor.
Gebelikte kabızlık neden olur?
Gebelik döneminin en sık yaşanan şikayetlerinden birisi olan ve anne adayının yaşam kalitesini düşüren kabızlığın en temel sebebi hormonsal değişikliklerdir. Gebelik genellikle, bağırsak kasları da dahil olmak üzere vücuttaki tüm kasların gevşemesine neden olan progesteron hormonundaki artışla birlikte ortaya çıkmaktadır. Gevşemiş bağırsak kasları, rahat bağırsak kasları sindirim sisteminin daha yavaş çalışması anlamına gelir. Sindirim sistemi daha yavaş çalıştığında ise kabızlık yaşanır.
Bir de büyüyen bebek ve gebelikte alınan prenatal vitamin takviyeleri içindeki bazı maddeler rahim üzerindeki baskıyı artırarak hamilelik sırasında kabızlık sorununun ortaya çıkmasını tetikler. Zira gebelikte rutin olarak alınan demir takviyeleri, anne adayının vücudundaki sindirilmemiş maddelere yapışarak sindirimi yavaşlatabilir ve dolayısıyla da kabızlığı tetikler.
Gebelikte kabızlık belirtileri nelerdir?
Kabızlık sorunu genel olarak çok yorucu ve zorlayıcı bir durumdur ve hamilelik sırasında anne adayının sağlığına zarar verebilir.
Gebelikte kabızlık ne zaman oluşur?
Kabızlık gebelikte en sık yaşanan sorunlardan birisidir, öyle ki 4 hamile kadının 3’ünde zaman zaman kabızlık görülebilmektedir. Genellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde kabızlık ortaya çıkmakla birlikte, gebe kalındığı anda da ortaya çıkabiliyor. Ayrıca hamileliğin 9. ve 32. haftalarında gebelikte kabızlığı tetikleyen hormonun seviyelerinin arttırdığı ve bu durumun genellikle çok sert bir şekilde kendini gösterdiği bilinmektedir. Bununla birlikte kabızlık, uterusun genişlemesi ve bağırsaklardaki basınç nedeniyle hamileliğin sonunda da gelişebilir.
Bu yorucu ve zorlayıcı durum, hamilelik üzerinde olumsuz etkilere neden olma potansiyeline sahiptir ve bu nedenle gebelikte kabızlık başladığı fark edildiğinde tedavi edilmeli, önlemler alınmalıdır. Gebelikte kabızlık sorununda rahatlama sağlamaya yardımcı olabilecek olası en iyi doğal tedavileri yollarını bilmekte fayda var. Gebelikte yaşanan kabızlığı evde bulunan besin maddeleri ile doğal olarak tedavi edebilmek için; limon, portakal, erik suyu, keten tohumu, karnıyarık otu, limon ve nane öz yağı, kivi, C vitamini içeren besinler, yoğurt, elma suyu, elma sirkesi, hindistancevizi yağı, chia tohumları, kızılcık suyu, epsom tuzu, yeşil çay, üzüm, muz gibi besinler tüketilmesi faydalı olur.
Hamilelik sırasında kabızlığın tedavisi için doğal ilaç öneriler
Gebelikte kabızlık tedavisi için limonlu karışımda yarım limon, 1 bardak ılık su ve isteğe bağılı olarak da bir çay kaşığı bala ihtiyaç var. Yarım limonun suyu bir bardak ılık suyun içine sıkılır, içine de bal karıştırıp her gün ve özellikle sabahları içilir. Eğer çok ciddi bir kabızlık sorunu varsa günde 2 bardak tüketilmelidir.
Limon neden kabızlığı giderir?
Limon, doğada antioksidan özellikleri en yüksek olan besin maddelerinden birisi olmakla birlikte limonun yüksek C vitamini içeriği de çok sağlıklı bir besin olmasını sağlar. Limon vücuttaki safra üretimini artırarak kabızlığı doğal olarak tedavi edebilir. Düzenli olarak limon tüketimi, bağırsak kaslarının kasılmalarını artırır ve dışkının kolayca geçmesine yardımcı olur.
Kabızlığın tedavisinde portakaldan faydalanmak için; 1-2 tane portakala ihtiyaç var. Her gün 1 – 2 tane portakal yemek kabızlık sorununu hafifletir.
Portakal neden kabızlığı giderir?
Portakal, zengin bir C vitamini kaynağıdır ve bu nedenle genel vücut sağlığını desteklemek için faydalıdır. Ayrıca portakal, kaliteli bir lif kaynağı olduğu için de kabızlığı giderir.
Kabızlığı gidermek için erik suyundan faydalanmak isteyen anne adayları taze ya da kuru eriği biraz suyun içinde kaynatıp suyunu içmek önerilir. Başka bir alternatif olarak da meyve sıkacağı ile erik sıkılarak suyu tüketilebilir. Bu şekilde hazırlanan erik suyu her gün bir bardak içilirse kabızlık giderilebilir. Erik suyu içmek istemeyenler de gün içinde bir avuç yeşik erik tüketebilir.
Erik suyu neden kabızlığı giderir?
Özellikle kuru erik, kabızlığa karşı oldukça etkili olabilen laksatif özellikler barındıran sorbitol adı verilen bir bileşikler içermektedir. Bu sebeple de erik suyu ile kabızlığı doğal olarak tedavi etmek mümkün olabilir.
Kabızlık tedavisi için 1 – 2 yemek kaşığı keten tohumunu tüketmek önerilir. Yemeklere, çorbalara, salatalara günlük 1 tatlı kaşığı keten tohumu eklenebilir.
Keten tohumu neden kabızlığı giderir?
Keten tohumu, vücuttaki sıvıları tutmaya yardımcı olan iyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bununla birlikte keten tohumu, sindirim sisteminin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturan mucilaj adı verilen ince bir bileşik içermektedir. Ayrıca keten tohumu, dışkıya eklenir ve dışkıyı yumuşatır. Bu özellikleri dolayısıyla, keten tohumu kabızlığı gidermek, bağırsakları rahatlatmak için en iyi doğal ilaçlardan birisidir.
Gebelikte kabızlığı karnıyarık otuyla tedavi etmek için sadece 1 tutam karnıyarık otu ve 1 bardak suya ihtiyaç var. Bir bardak soğuk suyun içine karnıyarık otunu ekleyip karıştırmak ve zaman kaybetmeden her gün bir kez tüketmek öneriliyor.
Karnıyarık otu neden kabızlığı giderir?
Karnıyarık otu, zengin bir diyet lifi kaynağıdır ve su ile karıştırıldığında, hafif bir müshil gibi etki gösterir. Bu sayede karnıyarık otu dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olurken, kabızlığı ve semptomlarını hafifletir.
Gebelikte kabızlığı gidermek için limon ve nane öz yağları çok faydalı olur. Bunun için 1 – 2 damla limon ya da nane öz yağı herhangi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılır. 1 çay kaşığı zeytinyağı veya badem yağı ile nane ya da limon yağını karıştırmak çok doğru bir alternatiftir. Bu yağ karışımı ile her gün karın bölgesine masaj yapmak önerilir. Ne Sıklıkta Yapmalısınız?
Limon ve nane öz yağı neden kabızlığı giderir?
Nane ya da limon öz yağı ile yapılan aromaterapi masajı, dışkının yumuşamasına ve kabızlık tedavisinde yardımcı olur.
Gebelikte kabızlığı doğal ve sağlıklı bir şekilde tedavi etmek için her gün 1 tane kivi yemek öneriliyor.
Kivi neden kabızlığı giderir?
Kivinin yüksek su ve lif içeriği bağırsakların hareketlerini hızlandırır ve düzgün çalışmasını sağlayarak, kabızlık için en iyi ilaçlardan biri haline gelir.
Kabızlık tedavisinde narenciye meyvelerin ve meyve sularının önerilmesinin nedeni yüksek orandaki C vitamini içeriğidir. C vitamini bağırsak hareketlerini hızlandırmakta o kadar faydalıdır ki aşırı tüketimde müshil gibi etki gösterir. Bu nedenle kabızlık tedavisi için önerilen doğal besinlerin C vitamini içermesi önemlidir. Ancak gebelikte C vitamini alımının günde 6000 miligramı aşmaması önerilmektedir. Bu bakımdan gün içinde C vitamini içeriği yüksek meyvelerden 2 tane tüketmek, C vitamini takviyesi alınıyorsa da doktorun önerileri doğrultusunda 6000 miligramı aşmamak önemlidir.
Yüksek kalsiyum içeriği ve diğer değerli besin maddeleri içeriği sebebiyle gebelik beslenmesinde yoğurdun yeri ve önemi çok büyüktür. Normal şartlar altında her anne adayının günde 1 kase ev yoğurdu tüketmesi önerilir. Ancak kabızlık gibi bir sorun söz konusu ise 2 kase yoğurt tüketmek önerilir.
Yoğurt neden kabızlığı giderir?
Yoğurt, bağırsaklardaki mikrobiyotayı değiştirerek sindirime yardımcı olan zengin bir probiyotik kaynağıdır. Bu da kabızlık tedavisinde yararlı olduğunu kanıtlamaktadır.
Gebelikte kabızlığı tedavi etmek için 1 tane elma ve 1 bardak ılık suya ihtiyaç vardır. Elmayı küçük parçalar halinde doğrayıp 1 bardak ılık suyun içine atıp hemen içmek gerekiyor. Bu şekilde hazırlanan elma suyunu her gün 1 bardak tüketmek faydalı olur.
Elma suyu neden kabızlığı giderir?
Elma, dışkıyı şişirerek bağırsak hareketlerini destekleyen pektin adı verilen doğal bir lif ve müshil özellikleriyle bilinen sorbitol içerir. Bu bileşenlerin kombine faaliyetleri kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olabilir. Elma suyunun kabızlığı daha hızlı bir şekilde tedavi etmesi için elmanın kabuklarının soyulmaması önerilir.
Elma sirkesinin her derde deva özellikleri kabızlık tedavisinde de işe yarar. Bunun için 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı bal, 1 bardak ılık su yeterlidir. 1 bardak ılık suyun içine bal ve elma sirkesi karıştırılarak her sabah 1 bardak tüketilebilir.
Elma sirkesi neden kabızlığı giderir?
Elma sirkesi, sindirim sisteminin işlevlerini artırmaya yardımcı olan pektin ve asetik asit içerir. Ayrıca bağırsak hareketini kolaylaştıran ve kabızlığı hafifleten magnezyum içerdiği için kabızlığı ortadan kaldırır.
Günlük olarak bir yemek kaşığı hindistancevizi yağı tüketmek gebelikte sağlıklı ve doğal bir şekilde kabızlık sorunundan kurtulmaya yardım eder. Hindistancevizi yağını direkt olarak yemek ya da salatalara eklemek mümkündür. .
Hindistancevizi yağı neden kabızlığı giderir?
Hindistan cevizi yağı, kabızlık için mükemmel bir doğal çözümdür. Bağırsak hücrelerini harekete geçiren ve metabolizmayı hızlandıran ve böylece bağırsak hareketini uyaran orta zincirli yağ asitleri içermektedir.
Gebelikte kabızlık tedavisi için 1 yemek kaşığı chia tohumunu 1 bardak meyve suyu veya sütün içine katıp yarım saat bekletmek gerekiyor. Islatılıp şişmiş bu chia tohumlarını her gün yemeklere, salatalara ekleyip düzenli olarak tüketerek kabızlığı ortadan kaldırmak mümkündür.
Chia tohumları neden kabızlığı giderir?
Chia tohumları, zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Bu lif dışkıya eklenir ve bağırsak hareketine yardımcı olur. Buna ek olarak chia tohumları suyu emdiğinde, dışkının bağırsaktan hareketini kolaylaştıran ve böylece kabızlığı azaltan jel benzeri bir kıvama ulaşırlar, kabızlık da yok olur.
Gebelikte kabızlık sorunu yaşayan anne adayları günlük 1 bardak şekersiz kızılcık suyu içmeleri durumunda bu sorundan kurtulabilirler.
Kızılcık suyu neden kabızlığı giderir?
Kızılcık, iyi bir sindirim sistemi destekleyicisi ve lif kaynağıdır. Bu sebeple de kızılcık suyu, kabızlık da dahil olmak üzere çeşitli sindirim problemlerini iyileştirmekte etkili bir doğal çözümdür. Kızılcık, vücuda su alınmasına ve bağırsak hareketini kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek yüksek su içeriğine sahiptir.
Gebelikte kabızlığı iyileştirmek için banyo suyuna 1 bardak epsom tuzu eklemek ve bu suyun içinde 15 – 20 dakika bekleyip rahatlamak önerilir. Bu uygulamayı haftada en az 3 kez yapmak faydalı olur.
Epsom tuzu neden kabızlığı giderir?
Magnezyum sülfat olarak da bilinen Epsom tuzu, bağırsak kaslarını rahatlatmak için oldukça etkilidir. Epsom tuzu içindeki magnezyum laksatif bir etki gösterir ve kabızlığı tedavi eder.
Yeşil çay, sağlıklı ve kaliteli içeriği dolayısıyla gebelikte her gün bir bardak içilmesi önerilen çaydır. Kabızlık sorunu da gidermek için 1 çay kaşığı yeşil çay yapraklarını 1 su bardağı sıcak suyun içine atıp isteğe bağlı olarak da 1 çay kaşığı bal ekleyerek tüketmek önerilir. Kabızlık durumunda günde 2 bardak yeşil çay iyi gelir.
Yeşil çay neden kabızlığı giderir?
Yeşil çay, tüm vücut sağlığına çok çeşitli faydalarından dolayı tüm dünyada yıllardır tüketilmektedir. Yeşil çayın içinde bulunan kafein, hafif laksatif özellikler sergilemekte ve kabızlığı gidermeye yardımcı olmaktadır.
Gebelikte kabızlığı gidermek için günde bir bardak kadar taze üzüm yemek önerilir.
Üzüm neden kabızlığı giderir?
Üzüm, dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı yatıştırmaya yardımcı olabilecek zengin bir pektin kaynağıdır. Buna ek olarak genel vücut sağlığını da destekleyen çeşitli yararlı besinler ve antioksidanlar içermektedir. Ancak gebeliğin son 3 aylık döneminde üzüm tüketilmesi önerilmez.
Gebelikte kabızlığın doğal yoldan tedavisi için günde 1 tane muz tüketilmesi faydalı olur.
Muz neden kabızlığı giderir?
Muz, dışkıyı yumuşatan ve geçişini kolaylaştıran zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Bu nedenle, hamilelik sırasında kabızlık ve semptomlarını tedavi etmek için iyi bir seçenektir.
Yukarıda sıralanan doğal besin kaynaklarının gebelikte tüketilmesi kabızlık tedavisinde kesinlikle olumlu bir etki yaratacak ve kabızlığı azaltacaktır. Bununla birlikte gebelikte kabızlık oluşumunu önlemek için bazı sağlıklı yaşam kurallarına da dikkat etmek önerilir.
Kabızlığı önleyici İpuçları
Bu ipuçları şüphesiz ki kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Fakat bu önerilen yardımcı olmaması durumunda kabızlığın gebelik için ciddi yan etkilerden kaçınmak için acilen tıbbi yardım almak en iyisidir.
Gebelikte tedavi edilmeyen kabızlığın sonuçları
Hamilelik sırasında kabızlık ile karşılaşan komplikasyonlar uzun vadede çok rahatsız edici ve ağrılı olabilir. Hamilelik sırasında kabızlık yaşayanlar rahatlama sağlamak için yukarıda detaylı bir şekilde açıklanan doğal ilaçları kullanmaya başlamalı. Ayrıca bu ilaçlardan hangisinin kendi bünyesinde daha olumlu etkiler yarattığını anlayabilmek adına bunları en az bir hafta süre ile kullanmak gerekir.
Gebe kadınlar, öncelikle kabızlığı önlemeye çalışmalı, ardından var olan kabızlığı doğal yoldan tedavi etme yoluna gitmelidir. Bunun için de tüm anne adaylarının beslenme programında tahıllar, meyveler, sebzeler ve fasulyeler gibi lif açısından zengin gıdalar mutlaka bulunmalıdır.
Doğal yöntemlerle geçmeyen kabızlık vakalarında tıbbi tedavi almak için doktora başvurmak gerekiyor. Gebelikte kabızlığın tıbbi tedavisinde uterus kontraksiyonlarına neden olabileceği düşüncesiyle laksatif ilaçlar alınması sakıncalı olabilir. Bu konuda en doğru kararı gebeliği takip eden doktor verecektir.