Depresyon Hamileliğe Engel Olur mu?

Hamilelikte Sigara İçmek Ölü Doğum Oranını Artırıyor!
9 Ekim 2019
Kanser Tedavisi Görenler Tüp Bebek Tedavisi Yapabilir mi?
15 Ekim 2019

Depresyon Hamileliğe Engel Olur mu?

Depresyon nasıl hissettiğinizi, düşündüğünüzü ve davrandığınızı etkileyen ciddi bir tıbbi rahatsızlıktır. İlaçlarla ve terapilerle tedavisi mümkün olan depresyonun tek başına kısırlığa neden olup olmadığı kesin olarak bilinmese de yapılan çalışmalarda görülüyor ki depresyon ve artan kısırlık oranları arasında bir ilişki bulunuyor. Bazı görüşlere göre bunun nedeni hem depresyon hem de kısırlıkla ilişkili olan hormon bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca depresyondan dolayı hayat kalitenizde ve günlük alışkanlıklarınızda meydana gelen değişimlerin de doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri bulunabilir. Örneğin, depresyon genellikle iştah kaybı ya da aşırı iştah artışına neden olur ve bunlar da aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmanıza neden olabilir ve kısırlığa davetiye çıkarabilir.

Depresyonda olan insanların sigara ve alkol bağımlıklarına daha yatkındır. Bu alışkanlıklar da doğurganlığınızı olumsuz yönlerden etkileyebilmektedir. Hamile kalmaya çalışıyor ancak ruh halinizde farklılıklar hissediyorsanız depresyonda olup olmadığınız konusu aklınızı kurcalıyor olabilir.

Depresyon Belirtileri

Kendinizi ara sıra mutsuz ve depresif hissetmeniz normaldir. Ancak bu duygular sürekli tekrar ediyor ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa depresyonda olabilirsiniz.

Depresyon tanısı alabilmek için aşağıdaki belirtilerden en az beşine sahipsiniz demektir:

  • Haftanın çoğu gününde ve günün büyük bir bölümünde depresif hissetmek
  • Daha önce zevk alınan aktivitelerden eskisi kadar zevk alamamak
  • Herhangi bir diyet ya da sağlık durumuna bağlı olmayan kilo kayıpları ya da artışı
  • Çok az ya da çok fazla uyumak
  • Fiziksel olarak acı hissetmek ya da yavaş hareket etmek
  • Çoğu gün enerjinin az olması
  • Değersiz, suçlu hissetmek ya da utanç duymak
  • Düzgün düşünememek ve konstantre olamamak
  • Tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri

Yukardaki belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsanız ve bu belirtileri iki haftadan fazladır kendinizde gözlemliyorsanız doktorunuza kesinlikle danışmanız gerekir. Doktorunuzun depresyon teşhisi koyabilmesi için bu duygu ve düşüncelerinizin, ilaç ya da madde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmaması gerekiyor. Doktora hissettiklerinizi ve yaşadıklarınızı anlattığınız durumunda rahatsızlığınızın depresyon ya da başka bir rahatsızlık olup olmadığı konusunda size daha yardımcı olacaktır.

Depresyon Tedavisi

Depresyon tedavisi için günümüzde pek çok ilaç bulunmaktadır. Antidepresanların farklı çeşitleri olup her hastalığa göre farklı bir ilaç reçete edilebilmektedir. Ancak size en iyi gelecek ve tedavinizde kullanmanız gereken ilacı bulabilmek için öncesinde farklı ilaçlar denemeniz gerekebilir. Bu nedenle ilaçların sizin üzerinizde gözlemlediğiniz etkilerini ve yan etkilerini doktorunuzla açıkça konuşup ilaç ya da doz değişimi konusunda önerisini almanız gerekiyor.

İlaç tedavilerinin yanında depresyonda terapi de etkili olan tedavilerin başında geliyor. Terapi alan insanlar duygularını, hedeflerini, hayata bakış açılarını değiştirmek için psikolog ile konuşabiliyorlar. Özellikle çocuk isteyen ancak depresyonla mücadele eden çiftlerin, ilişkilerinin yıpranmaması için çift olarak terapi almaları oldukça faydalı olacaktır.

Çoğu insan için terapi ve ilaç tedavisinin birlikte alınması en iyi tedavi yöntemi olmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı yaşam tarzı, iyi ve düzenli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam kalitenizi arttıracak şeyler yapmak depresyonu aşmada yardımcı olacaktır.

Özellikle eşlerin depresyonu aşmak için birlikte bir aktivite paylaşmaları ya da birlikte yapabilecekleri bir hobi edinmeleri faydalı olacaktır. Bu sayede çiftlerin ilişkisi gelişebilir ve depresyonun üstesinden birlikte gelinebilir.

Kısırlık ve Depresyon

Kısırlık ve depresyon genellikle birlikte bulunur. Çocuk isteyip de kısırlık problemi olan kişilerde depresyon görüldüğü kadar tam tersi de geçerli olabiliyor. Yani depresyon yaşayan kişiler doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşamaya daha eğilimli olabiliyor.

Hamile kalmaya çalışırken depresyon yaşayan kadınlarda genelde hamilelik sırasında ve sonrasında da depresyon görülebiliyor. Ancak depresyon sizi sadece doğurganlık anlamında değil, hayatın her alanında etkileyeceği için depresyonu görmezden gelip tedaviden kaçınmamalısınız. Aksine depresyonun üstesinden gelerek daha mutlu bir hayata sahip olabilirsiniz.

Hamile kalınması durumunda depresyon geçer mi?

Hamile kalamamanın depresyon üzerinde etkisi varsa hamile kalınca depresyonun geçeceği düşüncesi yaygındır ve mantıklı görünür. Ancak bu, her zaman geçerli değildir. Genelde bir süre çocuk sahibi olamamış kişiler, hamilelikte ve doğum sonrası depresyona yakalanmada daha yüksek riske sahiplerdir.

Ayrıca çocuk isteyip de yapamamak ya da evlat edinerek çocuk sahibi olmak istemek ama olamamak, hayatınız boyunca hep depresyonda olacağınız anlamına gelmiyor. Çocuk sahibi olamasanız da hayatta tekrar kendiniz mutlu hissetmeniz için pek çok sebep bulunuyor. Ancak bir kere depresyon yaşandığı zaman kurtulması çok da kolay olmuyor ve kişi genelde kendi başına depresyondan çıkmanın yolunu bulamıyor. Bazı araştırmalara göre tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmaya çalışıp da başarısız olan çiftlerin üç yıla kadar çocuk sahibi olamadıklarından dolayı üzüntü duydukları görülmüş. Bu süreçleri kolay atlatmak istiyorsanız mutlaka uzman görüşüne danışmanız gerekiyor.

Kendinizi Daha İyi Hissetmek için Yapabilecekleriniz

Bazı çiftler depresyon tedavisi görüp görmemek konusunda kararsız olabilirler ve antidepresanların hamile kalmaya çalışırken alınmaması gerektiğini düşünebilirler. Bazı antidepresanların doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olabilse de hepsinin bu etkiye sahip olduğu söylenemez. Hatta antidepresan ve terapi yoluyla depresyon tedavi edildiğinde hamile kalma olasılığı artmaktadır.

Orta dereceli depresyonlarda antidepresanlar pek çok tedavi seçeneğinden bir tanesidir. Depresyon ilaçlarla birlikte konuşma terapisi, destek grupları gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Doğruganlık tedavisi görüyor ve bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız ancak depresyondaysanız bunu doktorunuza mutlaka söylemeniz gerekiyor. Sizin durumunuzda olan pek çok çift olduğunu bilerek hatta sizinle aynı süreçlerden geçmiş olan çiftlerle konuşarak süreci daha iyi atlatabilirsiniz.

Depresyondaysanız doktorunuz doğurganlık ilaçlarınızı düzenleyebilir ve ruh halinizde daha az değişikliğe neden olacak olanları önerebilir. Çünkü bazı doğurganlık ilaçları da depresyona ve tuh halinde değişikliklere neden olabilmektedir.

Depresyonunuzda ilaç kullanmanız gerekiyorsa doktorunuz ve psikiyatristinizin birlikte çalışması ve hamile kalmaya çalışırken sizin için en etkili olacak tedavi yöntemlerini seçmesi çok önemlidir.

Stres ve Hamilelik

Vücuttaki stres mekanizmasındaki aktivitenin artışına bağlı meydana gelen değişiklikler genel olarak hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. Depresyonda olan ya da stresle başa çıkmaya çalışan bir kişinin vücudu o an üremekten ziyade daha çok hayatta kalmaya yönelik olarak mücadele içerisindedir. Aslında stres artık hayatın her aanında olsa da hamile kalmaya çalışırken doğurganlığı etkileyebilmektedir. Depresyonda olan insanlardaki stres seviyesine bakıldığında stres durumunda ortaya çıkan hormonların bu kişilerde yükselmiş olduğu görülecektir. Depresyonda oluşan kişilerde steres mekanizmasındaki aktivitenin kalıcı olarak yüksek seviyelerde görülmektedir.

Çocuk yapmaya çalışırken stresle başa çıkarmıyorsanız şunları deneyebilirsiniz:

  • Eşinizden yardım isteyin: Araştırmalar gösteriyor ki kadınlar kısırlığın neden olduğu stresi erkeklerden daha farklı ele alıyor ve daha farklı yaşıyor. Kadınlar genelde bu konuda destek beklerken erkekler ise daha problem çözücü bir yaklaşım sergiliyorlar. Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler arasında duygusal açıdan kopukluklar varsa bu soruna neden olabilir. Bu nedenle stres yaşayan çiftler birbirlerine tekrar sevgililik günlerindeki gibi yaklaşırlarsa stres seviyeleri azalabilir. Ayrıca çocuk sahibi olmaya çalışmayı odak noktaları haline getirmektense bu tedaviler hakkında günlük yirmi dakika konuşma gibi bir limit koyarlarsa üzerlerinde daha az baskı hissedeceklerdir.
  • Tutumunuzu değerlendirin: Başkalarının ne kadar kolay ya da zor hamile kaldığı hakkında düşüncelere aklınızda yer vermeyin. Çünkü bu üzerinizde gereksiz yere baskı yaratacaktır. Bunun yerine negatif değil pozitif başa çıkma mekanizmaları geliştirin. Kimi insanlar hemen hamile kalabilse de tek olmadığınızı ve pek çok insanın yardımcı üreme tekniklerinden yardım aldığını aklınıza getirin.
  • Günlük tutun: Nasıl hissettiğinizle alakalı duygu ve düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir defter tutun. Bu sayede hem hislerinizi dökebilir hem de istediğiniz zaman o sayfaları atabilir ve rahatlama hissedebilirsiniz.
  • Aktif olun: Her zaman yaptığınız şeylere devam etmek, stres seviyenizi normal tutmak açısından çok önemlidir. Hamile kalmak odaklandığınız tek şey olmasın. Bunun yerine fotoğraf çekin, yemekler düzenleyin ya da hobiniz neyse onu yapmaya çalışın. Böylece serotonin denilen hormon salgılanacak ve stresiniz azalacaktır.
  • Egzersiz yapın: Yüzmek, yürümek ve yoga gibi egzersizler stresten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Hatta koşmak ve hızlı yürümek gibi endorfin seviyenizi arttıracak egzersizler yaptığınızda kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Tabi egzersizi çok da abartmamak gerekiyor. Sizi daha fazla strese sokacak egzersizler yapmaktan kaçınmalısınız.
  • Uzmana danışın: Depresyonunuzla ve stresinizle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız ve hamile kalmaya çalışmanın ruh haliniz üzerinde olumsuz etkileri oluyorsa bir doktora danışmak iyi olacaktır. Bu sayede duygularınızı dışa vurabilir ve stresinizle nasıl başa çıkabileceğinize dair yeni yollar öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.