Miyom ve Polipler Tüp Bebek Tedavisine Engel midir?

Embriyoların Dondurulması Tüp Bebekte Gebelik Şansını Azaltır mı?
21 Ekim 2019
Doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıktan ne zaman sonra hamile kalınır?
5 Kasım 2019

Miyom ve Polipler Tüp Bebek Tedavisine Engel midir?

Polipler genellikle küçük ve yumuşak yapılar olup anormal doku büyümeleridir. Kolonda görülen polipler yaygın olmakla birlikte şu bölgelerde de yer alabilmektedirler:

  • Kulak kanalı
  • Serviks
  • Mide
  • Burun
  • Rahim
  • Boğaz

Poliplerin pek çok türü iyi huylu olmakla birlikte kansere dönüşme ihtimalleri de bulunmaktadır. Poliplerin büyüme durumuna bağlı olarak doktorunuz biyopsi yapmak isteyebilir. Biyopsi ile birlikte poliplerden doku örneği alınarak kanser olup olmadığına bakılabilir.

Rahim polipleri ise rahmin içerisinde büyüyen küçük ve yumuşak yapılardır. Bu polipler, rahim iç duvarını örten ince tabaka olan endometriumdan meydana geldikleri için aynı zamanda endometrial polip olarak da isimlendiriliyorlar.

Poliplerin boyutları çok değişken olmaktadır. Öyle ki rahimde yer alan bir polipin susam tanesi kadar olması da golf topu kadar büyüklüğe ulaşması da mümkündür. Rahminizde aynı anda tek bir polip bulunabileceği gibi birden fazla sayıda da yer alabilir.

Rahim poliplerinin çoğu kanser değillerdir ve bu nedenle de kadınlarda belirtilere neden olmazlar. Kimi poliplerin de bu nedenle tedavi edilmeye ihtiyacı yoktur. Ancak polipler sizin için sıkıntı yaratıyorsa doktorunuzla bir araya gelip tedavi yöntemleri hakkında konuşmalısınız.

Rahimde Polip Oluşmasının Nedenleri

polip

Kadınların neden rahimlerinde polip geliştirdikleri kesin olarak bilinemese de polip oluşumunun hormon değişikliklerine bağlı olarak geliştiği düşünülüyor. Her ay, rahim içi tabakanın kalınlaşması ve sonrasında adet kanaması ile atılması sürecinde östrojen seviyesi artar ve azalır. Rahim içi tabakadaki aşırı büyümenin poliplere neden olduğu düşünülüyor.

Rahminizde poliplerin oluşmasına eğilimli olmanıza neden olan bazı faktörler de bulunuyor. Bunlardan bir tanesi yaş olmaktadır. Polipler, 40-50 yaşlarında daha çok görülmektedir. Bunun nedeninin ise menopoza girmeden önce ve girdikten sonra östrojen seviyelerinde yaşanan değişimler olduğu düşünülüyor. 

Menopoz haricinde obezite, yüksek tansiyon ve meme kanseri için alınan tamoksifenin de rahim polipleri oluşumuna neden olabilir.

Rahimde Polip Belirtileri

Rahim polipleriniz olsa da hiçbir belirtiye sahip olmayabilirsiniz. Ancak rahim poliplerinin en sık görülen etkisi kanama olmaktadır. Kanama dışında diğer belirtiler ise şunlar olmaktadır:

  • Düzensiz adet döngüleri (Zamanlama, uzunluk ve kanamanın yoğunluğununun değişkenlik gösterdiği adet döngüleri)
  • Ağır kanama
  • Adet döngüleri arasında kanama ya da lekelenme
  • Menopoza girdikten sonra kanama
  • Hamile kalmakta zorluk

Ne zaman endişelenmek gerekir?

miyom

Çoğu zaman polipler kanserli yapılar değillerdir. Ancak bu oluşumlardan küçük bir kısmı kansere de dönebilmektedir. Bu risk menopoza girildiğinde daha çok artmaktadır. Rahim poliplerinin çoğu belirtisi rahim kanserinin belirtilerine benzer. Bu nedenle kendinizde belirtileri görüyorsanız acil olarak doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor.

Polipler doğurganlık ile alakalı sorunlara da neden olabilmektedir. Bunun sonucu olarak hamile kalmakta zorluk ya da düşük riski yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni döllenmiş yumurtanın rahime tutunmasını engellemeleri ya da fallop tüplerini ve serviksi kapatmalarından kaynaklanmaktadır. Polipler bu tarz sorunlara yol açıyorsa her biri için farklı tedavi yöntemleri önerilmektedir. Bazı çalışmalarda poliplerin alınması ile kadınların hamile kalabildiği görülmüştür. Ancak bu yöntemin herkeste işe yarayıp yaramayacağı kesin değildir.

Rahim Poliplerinde Tanı

Doktorunuz rahim polipleriniz olduğunu düşünüyorsa rahminizi muayene ederek daha detaylı inceleme yapmak isteyecektir. Bunun için yapılabilecek farklı testler vardır. Muayene sırasında poliplerin olduğunu gören doktorunuz eğer uygunsa bu polipleri çıkarmak isteyecektir.

  • Transvajinal ultrason: Bu yöntemde doktorunuz vajinanın içini uzun ve ince bir aletle inceleyecektir. Bu alet rahmin içine ses dalgaları gönderek rahmin içinde ne olduğunu görüntülenmesini sağlar.
  • Histerosonografi: Doktorunuz bu yöntemi transvajinal ultrason ile muayene sırasında kullanabilir. Bu yöntemde kateter adı verilen ince bir tüp vajinanın içine yerleştirilir. Ardından rahim içine sıvı verilerek ultrason için daha iyi bir görüş sağlaması amaçlanır. Sonrasında doktorunuz histeroskop adı verilen aletle rahim içini görüntüler. Bu sayede rahim içinde poliplerin oluşup oluşmadığı anlaşılır.
  • Endometriyal biyopsi: Bu yöntemde doktorunuz yumuşak plastik bir alet ile rahim için tabakasından doku örneği alır. Ardından biyopsi adı verilen bu doku örneği kanser bakımından test edilmek üzere laboratuvara yollanır.
  • Kürtaj: Doktorunuz bu yöntemde küret yardımıyla rahim iç duvarlarının kazınması işlemini gerçekleştirir. Bu sayede poliplerden aldığı doku örneğini laboratuvarda incelenmek üzere gönderebileceği gibi polipleri çıkarma işlemini de gerçekleştirebilir.

Rahim Polipleri için Tedavi Yöntemleri

polip tedavisi

Normalde belirti göstermeyen polipler kanser değillerdir. Bu nedenle bekleyip kendi kendilerine geçmesini bekleyebilirsiniz. Ancak menopoz sonrası dönemdeyseniz ya da rahim kanseri riskininiz varsa doktorunuz poliplerin alınmasını önerecektir.

  • İlaç: İlaç kullanımı ile hormon seviyelerinizin kontrol altına alınması sağlanır. Bu sayede polipler küçülebilir ve belirtiler azalma gösterebilir. Ancak hormon tedavisi sonlandırıldığında belirtiler genelde geri dönmektedir.
  • Ameliyat: Doktorlar polip muayenesi sırasında genelde polipleri çıkarmaktadırlar. Bu tarz ameliyatlarda genelde vajina içerisine koyuulan küret gibi aletlerle poliplerin çıkarılması sağlanır. Ancak poliplerinizde kanser hücreleri varsa bunun için daha detaylı ameliyat gerekebilmektedir.

Miyom nedir?

Miyomlar, rahimde yer alan yumuşak kas dokularıdır ve çoğunlukla iyi huylu kitlelerdir. Rahimdeki kas hücreleri anormal bir şekilde büyüme gösterdiklerinde büyük ve etraftaki dokuları saran bir yapı haline gelebilirler. Aynı anda bir ya da birden fazla miyomunuz olabilir. Miyomlar genelde yavaş büyürler ya da hızlı büyüyüp aynı boyutlarda kalırlar. Boyut olarak da değişkenlik gösteren miyomlar küçük bir tohum kadar olabilirken bazen de portakal boyutuna erişebilirer. Miyomlar, rahim içinde herhangi bir yerde büyüyebilirler. Miyomlar sık görülse de neyse ki kanserli yapılara dönüşmedikleri için genelde kolayca alınabiliyorlar.

Genelde fazla kilolu olmak miyom oluşumu riskini arttırabilmektedir. Vücut kitle endeksinin yüksek olması hamilekalmakta da zorluk yaratabileceği için ideal kilonuzu koruyarak hem miyom oluşumu riskini azaltabilir hem de hamile kalma olasılığınızı arttırabilirsiniz.

Miyomlar ve polipler birbirleriyle benzerlik gösterseler de bazı farklar bulunuyor. Miyomlar rahim duvarları içinde büyüen kas dokularıyken polipler rahim iç tabakasındaki yapılardır. Miyomlar da polipler gibi ağır kanamalara neden olabilirler. Aynı zamanda acı, kabızlık ve idrar yaparken zorluk gibi sorunlara da neden olabilmektedirler. Polipler için yapılan testler miyomları tespit etmek için de kullanılabilir. Miyomların tedavisinde de doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi seçme yoluna gidecektir.

Polipler ve miyomlar tüp bebek tedavisine engel olur mu?

Tüp bebek tedavisi, doğurganlık tedavileri arasında en bilinen ve tercih edilenlerinden bir tanesidir. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak yumurtalıkların birden fazla folikül büyütmesi için doğurganlık ilaçları ile uyarılması sağlanır. Ultrason ile görüntüleme sağlanarak folikül sayıları ile büyümesi tespit edilir ve kandaki hormon seviyeleri belirlenir. Yumurtalar uygun hale geldikten sonra toplanır. Bunun için doktor, hasta hafif anestezi altındayen küçük bir iğne yardımıyla yumurtalıklardan yumurtaları toplar. Sonrasında bu yumurtalar laboratuvar ortamında sperm ile bir araya getirilerek döllenmeleri sağlanır. Döllenme işlemi gerçekleştikten sonra ise beklenerek yumurtaların embriyoya dönüşmesi gözlenir. 3-5 gün sonrasında ise embriyolar rahime transfer edilir.

Çoğu zaman miyomlar ve polipler zararsız olsa da bazen alınmaları gerekebilir. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınların rahimlerinde miyomlar varsa bunlar alınabilmektedir. Ancak bunun için her zaman ameliyat gerekmemektedir. Bazı tedavi yöntemlerinde miyomlara giden kan akışı durdurularak miyomların boyutunda küçülme sağlanmaktadır. Ancak miyomların boyutu daha ciddiyse ve alınması gerekiyorsa histereskopi yapılabilir. Bazı durumalrda histereskopinin tüp bebek tedavisinden önce yapılması gerekebilir. Bu nedenle polipleriniz ve miyomlarınız varsa histereskopi yapılması konusunu doktorunuza danışabilir ve talep edebilirsiniz.

Histereskopi sırasında sakinleştirici ilaçlar kullanılır. Sonrasında vajina içerisine ince bir tüp ve kamera ile girilir. Ardından rahim içinde yer alan kitleler varsa bunlar tespit edilir. Histeroskopi sadece görüntüleme amaçlı kullanılabileceği gibi polip ve miyomların alınmasında cerrahi olarak kullanılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde başarısız olunması genelde embriyodan kaynaklanan genetik sorunlar gibi nedenlerden ya da kadının rahmindeki sorunlardan kaynaklanır. Bu nednele tüp bebek tedavisine başlanmadan önce histeroskopi yapılması gerekebilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde prosedür izlemeniz önemlidir.

Tüp bebek tedavisi hangi doğurganlık sorunlarında kullanılabilir?

Kısırılık konusunda siz ya da eşiniz aşağıdaki durumlara sahipseniz tüp bebek tedavisi sizin için uygun olabilir.

  • Endometriozis
  • Düşük sperm sayısı
  • Rahimde ya da fallop tüplerinde sorunlar
  • Yumurtlama sorunları
  • Yumurta ya da spermlere zarar veren otoimmün rahatsızlıklar
  • Spermin yumurtaya nüfuz edememesi ya da serviks mucusta canlı kalamaması
  • Açıklanamayan doğurganlık sorunları

Kısırlık sorunlarında tüp bebek tedavisi ilk tedavi yöntemi olarak düşünülmemektedir. Bunun yerine genelde doğurganlık ilaçlarının kullanılması gibi yöntemler tercih edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.