Hamileliğin bir kadının yaşamındaki en mutlu, en heyecanlı ve en hassas dönem olduğu bilinmektedir. Hamilelikte anne adayının düşündüğü tek şey bebeğin yeterince sağlıklı bir şekilde gelişebilmesidir. Bu amaçla anne adayı yeme içme alışkanlıklarını, tüm yaşam koşullarını gebelik için en uygun şekilde düzenlemeye çalışır. Gebelikte sağlıklı beslenmenin temel koşullarından birisi de meyve ve sebzenin her gün düzenli olarak tüketilmesidir. Ancak bazı sebzelerin gebelikte tüketilip tüketilemeyeceği ve ne kadar tüketilebileceği konusunda soru işaretleri bulunmaktadır.
Hamilelikte, anne adayının tükettiği tüm besinler bebeğe de geçmektedir. Bu bakımdan kesinlikle çok dikkatli olunması gereken bir dönemdir. Bu bakımdan anne adayları yedikleri her bir besin için aslında doktora danışmalılar, özellikle de fazla tüketmeye alışkın oldukları besinler konusunda mutlaka öneri alınmalıdır. Bu bağlamda gebelikte tüketilmesi konusunda soru işaretleri olan besin maddelerinden birisi de turptur. Gebelikte turp tüketmek güvenli mi, faydalı mı, ne kadar faydalı gibi soruların yanıtlarına bakmak gerekiyor.
Yukarıda çok sayıda faydası sıralanan turp, gebelik döneminin daha sağlıklı geçmesine, anne rahmindeki bebeğin daha sağlıklı büyümesine yardım eder. Turpun içerdiği vitaminler, mineraller ve faydalı bileşenler anne adayı için olduğu kadar, bebek için de çok faydalıdır. Özellikle de turpun içinde bulunan bolca kalsiyum, gebelikte kalsiyum eksikliği dolayısıyla anne adayının yaşayacağı sorunlar da önlenebilir. Turpun içindeki kalsiyum bebeğin dişlerinin, kemiklerinin ve kaslarının yapımına, gelişimine yardımcı oluyor. Bunların yanında turpun içinde bolca bulunan folik sit de bebeğin doğum kusurlarının önlenmesinde çok önemli ve etkilidir. Gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli olan potasyum, C vitamini ve demir de turpta bulunuyor. Tüm bunlardan yola çıkılarak gebelikte turpun hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı için çok önemli olduğunu söylemek mümkündür. Ancak gebelikte tıpkı diğer besin maddeleri olduğu gibi turpun da kontrollü ve kısıtlı şekilde tüketilmeli ve öncesinde doktora danışılmalıdır.
Ülkemizde genellikle turp, çiğ olarak, salatalarda ve yemeklerin yanında tüketilmektedir. Genellikle herhangi bir ısıl işlemden geçmediği için, sadece yıkayarak temizlendiği için de sağlık açısından bazı riskler barındırabiliyor. Turp yemek isteyenler, kökü öncelikle soğuk su ile değil, ılık suyla yıkamalı, ardından kök sebzenin yüzeyindeki kir ve tortu fırçalanmalı, ellerle ovularak akan suda yıkanmalıdır. Ardından kabukları soyularak ya da kabuklu olarak dilimlenip tüketilebilir. Yeterince iyi yıkanmayan turpların tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve özellikle de gebelikte çok zararlı olabilir.
Turp yemek için pişirmek de kesinlikle lezzetli ve sağlıklı bir yoldur. Zira ısı uygulanan sebzelerdeki zararlı bakteriler yok olur ve daha güvenli bir şekilde tüketmek mümkün olur. Bunun için yine yukarıda anlatıldığı gibi turp çok iyi bir şekilde yıkanmalı, ardından dilimlenerek hafif yağda sotelenmelidir. Hatta isteğe bağlı olarak turpun yaprakları da yıkanıp pişirilebilir.
Turpu salatalara rendelemek, ince dilimler halinde eklemek, sağlıklı ve lezzetli sebze çorbalarına doğramak, makarnanın yanında garnitür olarak soteleyip tüketmek ya da turpu rendeleyip cacık gibi yoğurtlu tüketmek mümkündür. Ancak gebelik söz konusuysa turpun pişirilerek tüketildiği tarifleri tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır.
Gebelikte turp nasıl tüketilmeli?
Yukarıda anlatıldığı gibi turp çiğ tüketildiğinde bazı sakıncaları olabiliyor. Zira her seferinde tam olarak temizleyememek gibi bir risk var. Normal sağlıklı bir yetişkinde bu durum çok sorun yaratmayabiliyorken gebelikte risk daha büyük olabilir. Bu bakımdan gebelikte turpu çiğ olarak tüketmek önerilmez.
Gebelikte çiğ turp tüketmek; sindirim hastalıklarına, enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara sebep olabilmektedir. Zira çiğ turp, çok sayıda zararlı bakterilere sahip olabilen bir sebzedir. Gebelik dışındaki sağlıklı bir kişide bağışıklık sistemi yeterli şekilde çalıştığında turpta bulunan bakteriler fazla olumsuz etki yaratamaz. Oysaki gebelikte anne adaylarının bağışıklık sistemi çok da etkili bir şekilde çalışmayabilir ya da çok hassas olabilir. Bu sebeple de enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riski gebelikte çok daha yüksektir. Çiğ turp da bu bağlamda anne adayının çeşitli bakteri ve paraziter enfeksiyonlarına yakalanma riskinde artışa sebep olur.
Turp, toprak içinde büyüyen, tamamen topraktan beslenen, toprağın içindeki her bir maddeden etkilenen bir bitkidir. Bu bakımdan toprak kirlenmişse, turp da sağlıklı bir şekilde büyüyememektedir. Kirli toprakta yetişen turp ve diğer bitkilerin tüketilmesinde toksoplazma riski vardır. Zira toksoplazmoz, kontamine toprakta yetişen besinler tüketildiğinde ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyonel sorundur.
Kimyasal maddeler ve bakteriler bakımından kalitesiz, kötü bir torakta yetişmiş ve yeterince temizlenememiş, bir de pişirilmemiş turpların tüketilmesi durumunda kişinin E. coli veya salmonellaya yakalanma riski çok yüksektir. Özellikle de gebelik gibi bağışıklık sisteminin güçsüz ve hassas olduğu bir dönemde olunca sağlık sorunları çok daha ciddi seyredecektir. Gebelikte E. coli veya salmonella bakterisinin vücuda alınması durumunda bebekte ciddi sağlık sorunları görülebilir, gebelik için riskli bir durum ortaya çıkar. İşte tüm bu sebeplerle gebelikte tüketilen her bir besinin iyice temizlenmiş olmasına, turp gibi toprakla direkt temas eden, toprakta yetişen besinlerin yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir. Turpun yıkanması, temizlenmesi konusunda risk almamak adına da gebelikte turpu ısıl işlemden geçirmek en doğrusudur.
Gebelikte zararlı bakteriler bakımından riskler düşünüldüğünde çiğ turp tüketimi önerilmediği gibi yapraklarının da çiğ olarak tüketilmesi güvenli, doğru olmaz. Bu bakımdan gebelik beslenmesi söz konusu olduğunda tüm besinleri çok iyi bir şekilde yıkamak, temizlemek, riske girmemek adına da ısıl işleme tabi tutmak en doğrusudur. Zira sağlıklı bir bebek sahibi olmak, gebelik sürecini olabildiğince sağlıklı geçirmek çok önemlidir. Her şeyden önce de doktora danışarak beslenmek çok daha sağlıklı olur.