Tebrikler! Hamileliğinizin yarısını tamamlamış bulunmaktasınız. Rahminizin üst kısmı göbek deliğinizle aynı seviye ulaşmıştır. Bu haftaya kadar yaklaşık 10 kilo kadar aldığınızı düşünüyoruz. Bu haftadan sonrada her hafta için en az 1’er kilo alarak hamileliğinize devam edeceksiniz. Aşırı kilo zararlı olabileceği gibi daha zayıf olmanızda, bebeğiniz ve sizin açınızdan tehlike arz etmektedir. Bebeğinizin gelişimi için sağlıklı besinler tüketmeye dikkat edin. Hafif tempolu yürüyüşler kilonuzu kontrol altında tutmanızda fayda sağlayacaktır.
Beslenmeye Dikkat!
Yeteri kadar demir aldığınızdan emin olmalısınız, çünkü demir hemoglobin yapımı için gerekli mineralleri içermektedir. Hemoglobinler de alyuvarlarınızın oksijen taşıyan bölümleridir. Hamileliğiniz boyunca kan seviyeniz yükseldiği için hem vücudunuzun hem büyüyen bebeğinizin hem de plasentanızın, eskisine oranla daha çok demire ihtiyacı vardır. Kırmızı et demir ihtiyacınızı karşılamak için çok iyi bir besin kaynağıdır. Kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleri de demir açısından oldukça zengin besinlerdir. Etin dışında demir oranı yüksek besinler; baklagiller, ıspanak, kuru incir ve kuru üzümden yararlanabilirsiniz.
20. hafta hamilelik döneminde anne adayındaki değişimler
- Hamileliğin iyice belirginleşmesiyle, anne adayları uyku için uygun pozisyon bulmakta zorlanabilir. Hamilelikle birlikte gelen bir takım belirtiler yüzünden, geceleri iyi ve rahat bir uyku uyuyamayabilirsiniz. Yaşadığınız bu değişiklikler hormonal olarak gelişirken, yaşanması gayet normaldir. Bu konuda korkmanıza gerek yok. Sadece baş edebileceğiniz yöntemler geliştirmelisiniz. 20. Gebelik haftasıyla birlikte devam eden belirtiler;
- Vücudunuzdan salgılanan fazla östrojen yüzünden ilk defa horlamaya başlamış olabilirsiniz. Burnunuzu kaplayan mukoza zarları şişer ve burnunuzda daha çok mukoza oluşmasını sağlar. Horlamayı önlemek için tek tarafınıza yatmalı ve kafanızı hafif yükselterek uyumayı deneyebilirsiniz.
- Midenizin ekşimesi ve hazımsızlık, özellikle uzandığınız zaman sizi rahatsız edebilir. Mide ağrılarınızı tetikleyen gıdalardan uzak durmaya, yatmadan iki ya da üç saat önce yediklerinizi sindirmiş olmanıza, rahat ve yarı dik bir pozisyonda uyumaya ve gerekirse üst bedeninizi ekstra yastıklarla desteklemeye dikkat edin. Bu uygulamalar sayesinde daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.
- Uyku esnasında bacağınıza giren ani kramplar sizi uykunuzdan uyandırabilir. Bacaklarınızı dimdik uzatarak, topuklarınızın üzerine kalkıp ayak parmaklarınızı esneterek ya da birkaç dakika yürüyerek, bu kramplardan kurtulabilirsiniz.
- Uyku pozisyonu bulmakta zorlanabilirsiniz. Bacaklarınızın arasına bir yastık alıp, dizleriniz kırık bir şekilde sol tarafınıza dönük yatabilirsiniz. Daha rahat etmeniz için belinizi yastıkla desteklemeniz yardımcı olacaktır.
- Geceleri ani sıcak basmaları yaşayabilirsiniz. Metabolizmanızdaki hormon değişiklikleri ve aldığınız ekstra kilolar yüzünden yaşadığınız terlemeler uykunuzu bölebilir. Bunun için odanızı serin tutup, üstünüze daha ince kıyafetler giymeyi tercih edebilirsiniz. Pamuklu kıyafetler giymeye dikkat edin.
- Artık yataktan kalkarken daha fazla zorlanabilirsiniz. Yatağın kenarına doğru dönerek yaklaşın, bacaklarınızı aşağı sallandırıp, kollarınızla da kendinizi iterek oturur pozisyona geçin. Ayaklarınızın yere tam bastığından emin olduktan sonra ayağa kalkabilirsiniz.
20. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü
20. hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu
Ve bebeğiniz yaklaşık olarak 25, 5 cm uzunluğunda ve 300 gr ağırlığındadır.
20. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler
- Bebeğinizin hızlı büyümesi bu haftadan itibaren yavaşlamıştır. Tüm organları oluştu ve gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Bu dönemden itibaren bebeğiniz orantısal olarak büyümesi gerçekleşirken, kilosu daha da artacaktır.
- Bebeğiniz bu aralar yutkunma hareketini çok sık yapar. Özellikle bu hareket sindirim sisteminin gelişmesinde yardımcı olur.
- Aynı zamanda bebeğinizin sindirim sistemi, Mekonyum denilen siyah ve yapışkan madde de üretir. Bu madde bebeğinizin ilk dışkısıdır. Doğumuna kadar bağırsaklarda tutulur.
- Bebeğinizin kalbi güçlenerek büyümeye devam ediyor.
- Bacakları orantılı görünümüne kavuştu. Kaslarının gelişmesiyle, küçük tekmelerini daha fazla hissedeceksiniz.
- Bağışıklık sisteminin hücreleri plasenta yolu ile sizden ona transfer olur. Bu hücreler ona doğumdan sonraki 6 ay boyunca virüslere karşı koruma sağlayacaktır.
- Beyni gelişerek, tat alma, koku alma, duyma ve göreme sinirleri oluşur.
- Bebeğiniz özelikle yüksek seslere karşı tepki vermeye başlayacaktır. Bebeğiniz bu hafta rahmin dışındaki sesleri duymaya başlıyor. Müzik sesi gibi sizin sesinizi duyabilir. Verdiği tepkileri kontrol ederek fikrini öğrenebilirsiniz.
- Bebeğiniz kız ise yumurtalıkları ve rahmi gelişmesini sürdürür. Yumurtalıklarında yaklaşık olarak 6 milyon yumurta bulunur. Yalnızca bir milyonu doğumda kalırken diğerleri eriyip gidecektir.
İkinci Basamak Obstetrik Ultrasonografi Tetkiki: Genellikle gebeliğin 18. ile 22. haftası arasında radyologlar tarafından yapılan ve bebeğin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan ultrasonografidir. Bazı jinekologlar bu haftalar arasında hastalarından bebeğin ayrıntılı değerlendirilmesi amacıyla 2. basamak obstetrik ultrasonografisi isteyebilirler.