Doğum Kontrol Hapları Kullanılırken Hamile Kalmak
6 Ağustos 2015
Aşılama Öncesi Değerlendirme
7 Ağustos 2015

Aşılama mı, Tüp Bebek mi?

1 ) Aşılama mı ? Tüp bebek mi? seçiminde adaylara ipucu verecek veriler nelerdir?

Aşılama başarısı kısırlık ilişkisi ile düz orantılı olarak kabul edilmez. Yani bu anlamda, çocuk sahibi olamama süresi ne kadar kısa olursa, aşılamadan elde edilecek başarı şansı o kadar yüksek olur. Örneğin, 10 yıl boyunca çocuğu olmayan bir çiftte aşılamadan elde edilecek olan şansı, neredeyse yok denecek kadar azdır. Çocuk sahibi olamama süresi 5 yılı aştıktan sonra başarı oranı % 2 ile % 3 lere düşer. Uzun süredir çocuk sahibi olamayan eşlere, aşılama yöntemi tavsiye edilmez.

  • Aşılama tedavisinde, düzeltilecek bir şey var ise, o zaman elde edilecek başarı oranı daha yüksek olur. Örneğin eğer orta veya hafif derece de sperm sayı ve hareket azlığı bulunuyor ise, o zaman aşılama şansı çok daha yüksektir. Spermin hazırlanması ile hareketlilik artırılacaktır. Kadında rahim ağzında sperm geçişini zorlaştıran bir durumun olması halinde, aşılamada katater ile bu engelin üstesinden gelineceği için, başarı şansı daha çok artacaktır. Ancak her şeyin normal olduğu açıklanamayan kısırlıklarda, bu gruplara göre aşılamanın başarı şansı daha az olacaktır.
  • Tüplerinde sorun ile karşılaşılan bir hastada, aşılamanın herhangi bir yararı olmaz
  • Aşılama tedavisine psikolojik açıdan çok şartlanan, başarısızlık durumunda bunu bir yıkım olarak görecek çiftlere (özellikle de anne adayına) aşılama tavsiye edilmemektedir. Ancak aşılamayı deneme şeklinde gören “beni maddi, manevi ve psikolojik olarak çok etkilemez, tüp bebek öncesi denemiş olurum” diyen çiftlere tavsiye edilir
  • Yoğun çalışma durumu olan ve vakit ayıramayan, izin alamayan hastalar içinde aşılama pek uygun bir yöntem değildir.

2 ) Sağlık bakanlığı aşılama sayısını 3 ten 2 ye indirdi

Sebebi bilinmeyen kısırlık, çiftin ilk yıl korunmadan, adet dönemi bir ay olarak düşünüldüğü zaman hamile olabilme olasılığı %20, ikinci yıl da % 5 üçüncü yılda % 2 ile % 3 oranına düşer. İkinci yıl tamamlandıktan sonra, anne adayı hamile olamadığı için tedavi seçenekleri araştırılmaya başlanmalı. Aynı şekilde bu sürecin sonunda aşılama tedavisinde başarı oranın %10 ile %15, tüp bebekte ise % 50 ile % 55 oranında değişiyor. Türkiye’ de ki sağlık sisteminde de SGK sistemde ilk 3 aşılama istiyordu. Ancak şimdi bu sayıyı 2 ye kadar indirdi. Bu noktada çiftlere verebileceğimiz en büyük tavsiye, bir an önce tüp bebek tedavisini tercih etmeleridir.

3 ) Yumurtalık depoları önemli

Uzmanlar, kadınların jinekolog doktorlarından yumurtalık kapasitelerine bakmalarını istemelerini tavsiye ediyor. Ultrasonografi ve bir takım hormon testleri yumurtalık rezervleri ile alakalı olarak fikir sahibi olunmasına yardımcı oluyor.

4 ) Tüp bebek ile aşılama arasında ki başarı oranları nelerdir?

Ağızdan hap ile beraber kombine olarak uygulanan aşılama tedavisinden elde edilecek olan başarı oranı, adaylara uygulanacak deneme başına yaklaşık % 7.6,  iğne ile kombine olarak uygulanan aşılama tedavisinden elde edilecek olan başarı oranı yaklaşık % 9.8, doğrudan tüp bebek tedavisi ile elde edilecek olan başarı oranı ise, yaklaşık % 30.7 olarak kayıtlarda yerini almıştır.

Maliyet açısından bakıldığı zaman aralarında ki fark ise, hamilelik elde etmek isteyen bir çift için doğrudan tüp bebeği seçmek, yaklaşık olarak 2.500 $ civarında bir kazanç anlamına gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.