Doğum Kontrol Hapları Kullanılırken Hamile Kalmak

Adet Geciktirici İlaçlar Nelerdir?
5 Ağustos 2015
Aşılama mı, Tüp Bebek mi?
7 Ağustos 2015

Doğum Kontrol Hapları Kullanılırken Hamile Kalmak

Doğum kontrol haplarının kullanımı aile planlamasında etkili olarak kullanılan, gebelik önleyici yöntemlerden biridir. Ama doğum kontrol haplarının kullanılması gibi diğer kontrolü sağlamak için kullanılan hiçbir yöntem % 100 korumanın garantisini verememektedir. Kadınların yaşadığı cerrahi operasyonlar sonucunda tüplerinin bağlatılmış olması dahi, hamilelik riskini taşımaktadır.

Genellikle doğum kontrolü hapı kullanan kadınlarda hapların kullanılmasının unutulması veya kesilmesi sonucunda bu risk ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı da gebelik meydana gelebilir. Bu nedenle de hapların unutulamaması ve düzenli olarak günlük şekilde kullanılması gerekir. Bunun dışında hapların her gün ortalama olarak aynı saatlerde kullanılması da hamileliğin önüne geçilmesi bakımından önemli bir rol oynamaktadır. Hapların unutulması ve ertesi gün alınması, koruyucu etkinin azalmasına neden olurken, beklenmeyen gebeliklerde bu yüzden oluşmaktadır.

Doğum kontrol haplarının düzenli olarak her gün aynı şekilde ve aynı saatte kullanılması sonucunda, oldukça yüksek bir doğum kontrol yöntemi olmaktadır. Ancak doğum kontrol haplarının ne kadar düzenli alınırsa alınsın, yine de gebeliğin oluşma ihtimali az da olsa karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı, doğum kontrol haplarının kullanılmasında yaşanan adet gecikmeleri görüldüğü takdirde zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanızda fayda sağlayacaktır. Erken muayene sonucunda istenmeyen gebelikler için önlem alınabilmektedir. Onun haricinde hapların kullanımında sağlanan gebeliklerde, hamilelikte veya bebeklerde hiçbir sağlık sorununa yol açtığı gözlemlenmemiştir. Her ihtimale karşı böyle bu durum söz konusu olduğunda, mutlaka doktoruna danışmanız gerekmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi

Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesini yaşamak, kesinlikle gebe kalındığına bir işaret değildir. Adet gecikmesi sorunu kimi zaman kullanılan doğum kontrol hapları nedeniyle yaşanabilmektedir. Bu durumda kanda gebelik testi yapılmasında fayda var. Gebelik testi neticesinde gebe olmadığınızı anlarsanız, doğum kontrol hapları kullanmaya devam edebilirsiniz.

Testte gebelik fark edilirse hap kullanmayı bırakmanız gerekmektedir. Zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalı ve bu gebeliğin planlarını oluşturmalısınız.

Doğum kontrol haplarının doğru kullanılması, bu haplar için uygun aday olmak ve kullanımın aksatılmaması gibi faktörler mevcut olduğunda, oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olmaktadır. Doğru kullanılması halinde bin kadından 1 tanesinde hamilelik saptanmıştır. Yani doğum kontrol haplarını kullanırken gebelik riski sadece % 6 ve % 8 oranında olmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, haplarını kullanmayı unutmuş olmaları, gebelik gelişme riskini arttırmaktadır. Etkili bir kontrolün olması adına, mutlaka düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Bu haplar, günlük olarak aynı saatte kullanılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Unutulması veya daha fazla alınması koruyucu etkisini azalmaktadır. Bu yüzden doğum kontrol haplarını aksattırmadan düzenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanırken bilinmesi gerekenler

Doğum kontrol haplarını kullanmaya başlamadan önce mutlaka jinekolojik bir muayeneden geçmeniz gerekir. Bu hapların birçok çeşidinin olmasıyla birlikte, sizin için en uygun ilacı kullanabilmeniz açısından doktor muayenesi çok önemli bir konudur. Bilinmeyen kontrolsüz ilaç alımı, kişiye göre yan etkiler gösterebilmektedir. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği doğum kontrol ilaçlarını kullanırken bunlara dikkat etmelisiniz;

  • Haplar günün belli saatlerinde, tok karnına alınmalıdır. Alınma saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmesi gerekir.
  • Doğum kontrol haplarının büyük bir kısmında 21 tablet mevcuttur. Bazılarında 28 tane olduğu da bilinir. Bu ilaçlara kesinlikle ara vermeden kullanmanız gerekir.
  • Kutunun içindeki 21 tabletin bitmesi ardından bir hafta ilaç kullanılmaz.
  • Her kutunun bitimin ardından, 7 günlük arada kadın aranın 3. Ya da 4. Günü adet kanamaları görür.
  • İkinci ya da sonraki kutular için âdetin ilk günü başlanması şart değildir. 7 günlük aradan sonra ikinci kutuya 8. Günde başlanması gerekmektedir.
  • İki kutu arasında adet görülmesi şarttır. Eğer adet görülmez ise yeni kutuya başlamadan önce gebelik testi yaptırılmasında fayda vardır.
    Özellikle penisilin gibi çeşitli antibiyotikler hapların koruma oranında azalmaya yol açtığı için, beklenmeyen gebelik olabilir. Bu nedenden dolayı da kondom gibi ek korunma yöntemlerine başvurulması gerekir.
  • Bir tane dahi hapın içilmesi unutulursa ve ertesi gün akla gelirse hemen kullanılmalıdır. Vaktinde alınacak olan ilaç da saatinde alınmalıdır. İlacın üç günden fazla unutulması halinde tabletler düzenli olarak alınmaya devam edilmelidir. Ancak, kondom gibi ilave yöntemlere başvurmak o ay için daha sağlıklı olacaktır.
  • Doğum kontrol haplarını kullanmaya düşük ya da kürtajdan hemen sonra başlamakta bir sakınca yoktur. Ama emzirme döneminde doğum kontrol haplarının kullanılması, bir süreliğine önerilmemektedir. Bu haplar, anne sütünün yapısını ve oranını azaltır.
  • Çeşitli sebeplerden emzirmeyen anneler ise doğum yaptıktan 6 hafta sonra kombine haplara başlayabilmektedir. Yine lohusalık döneminde kullanılması uygun değildir.

Özellikle dikkate alınması gereken: Doğumdan sonra yeni bir gebelikten korunma yöntemlerine tekrar başlanması; düzenli emziren kadınlar doğum yaptıktan 3 ay sonra ve emzirmeyen kadınlar ise 3 hafta içinde başlamalıdır.

Doğum kontrol hapını kimler kullanamaz?

  • Tromboflebit yani, damar içi iltihabı sorunu olan kadınlar,
  • Şüpheli meme kanseri durumunda,
  • 35 yaş üzerinde olan ve sigara kullanan kadınlarda,
  • Karaciğer hastalığına sahip olanlarda,
  • Gebelik şüphesinde,
  • Sebebi açıklanamayan adet kanaması düzensizliklerinde,
  • Migren,
  • Yüksek tansiyon,
  • Diyabet,
  • Depresyon,
  • Epilepsi,
  • Safra kesesi hastalığı,
  • Orak hücreli anemi,
  • Kanda trigliserid yüksekliği olan kadınlar için doğum kontrol haplarının kullanımı uygun olmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.