Adet Geciktirici İlaçlar Nelerdir?

Vazektomi Nedir?
5 Ağustos 2015
Doğum Kontrol Hapları Kullanılırken Hamile Kalmak
6 Ağustos 2015

Adet Geciktirici İlaçlar Nelerdir?

Adet dönemlerini belirli nedenlerden dolayı ertelemek isteyen kadınlar için kullanıma sunulan bu ilaçlar adet geciktiriciler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçla en çok kullanılan ilaçlar progesteron hormonunu içeren, rahim iç tabakasını etkileyen ilaçlardır. Bu geciktirici ilaçlar yumurtlamayı etkilemeden, sadece rahim içi tabakasına etki ederek kanamayı engellemektedir.

İdeal zamanı adet sürecinden 3-5 gün önce almaktır. Ancak adet geciktirici hapların alışkanlık haline getirilmesi, içerdiği progesteron hormonunun aşırı yüklenmesinden dolayı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Aynı zamanda bu haplar yumurtalıklarda gerçekleşen döngüyle rahim iç duvarında gerçekleşen döngü arasındaki dengeyi bozarak gebe kalmada güçlük yaşanmasına neden olabiliyor. Bunların haricinde bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ama progesteron hormonunun bazı kadınlar üzerinde yarattığı; varis, göğüslerde dolgunluk, kabızlık gibi şikâyetlere de neden olabilmektedir.

Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?

Adette gecikmenin sağlanabilmesi için beklenen adet gününden en az 5-6 gün önce ilaca başlamak gerekir. Eğer ilaç adet gününe 2-3 gün kala başlanırsa kanamayı geciktiremeyebilir. Bazen ilacı kullanırken lekelenmeler olabilir ama endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Bu süre içerisinde geciktirme hapının düzenli kullanılması ve unutulmaması halinde etkisini gösterecektir.

Adet geciktirici ilaçların zararları ve yan etkileri nelerdir?

Adet geciktirici ilaçlar kalıcı bir hormonal probleme kesinlikle yol açmazlar. Ayrıca çocuk sahibi olmada hiçbir olumsuz etkileri bulunmamaktadır. Sadece adet günü değiştiği için adet düzeninde yeni oluşan kanama gününe göre düzene girecektir. Kullanırken şişkinlik, kabızlık, gerginlik nadiren baş ağrısı, sinirlilik hali yapabilir ama bu etkiler kalıcı değildir.

Adet geciktirme ilacı bittikten ne kadar sonra adet olunur?

Geciktirici ilaç kullanımı bittikten sonra olası yan etkilerde geçer. İlaç kullanıldığı sürece adet kanamasını engellediği için, ilaç bırakıldıktan birkaç gün sonra adet kanamaları başlayacaktır. Bu nedenle bayanlar istedikleri süre bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilmektedirler.

Geciktirici ilaçlar sonraki adet döngüsünü nasıl etkiler?

İlaç kullanımı sonrasında ilk kanamanın gerçekleşmesiyle birlikte vücut yeni bir döngüyü belirler ve o şekilde devam eder. Adet günleriniz artık bu tarihten itibaren olacaktır.

Adet geciktirici ilaçları aldıktan sonra vücutta nasıl bir değişim olur?

Çok ciddi bir anlamda değişimler olmaz. Sadece adet dönemlerinin yaklaşmasıyla görülen belirtiler; göğüslerde hafif bir dolgunluk, vücutta bir gerginlik hissi görülebilir. Ancak bu durumun bütün kadınlarda olabileceğini söyleyemeyiz.

adet geciktirici ilaclar (2)

Doğum kontrol hapları adet geciktirici olarak kullanılır mı?

Doğum kontrol haplarını kullanan kadınlarda adet düzenini ve adet gününü ayarlamak daha kolay olmaktadır. Kutunun bittiğinde ara verilemeden ikinci kutuya başlanılması, adet gününün geciktirilmek istendiği güne kadar ertelenebilmesini sağlar.

Adet geciktirici ilaçların etkisini gösterdiği nasıl anlaşılır?

Kanama gerçekleşmez ise etkisini gösterdiği, eğer kanama gerçekleşir ise etkisini göstermediği anlamına gelmektedir.

Adet geciktirici hapları kimlerin kullanmaması gerekir?

İçeriğindeki progesteron hormonu sayesinde adet düzenini bozan ilaçların önemli bir yan etkisi olmamasına rağmen herkes tarafından kullanılmaya açık değildir. 40 yaşın üzerindeki kadınlar, karaciğer rahatsızlığı olanlar, akciğer embolisi geçirmiş hastalar ve meme kanseri olan kadınlar adet geciktirici ilaçları kullanmamalıdır.

Adet geciktirici ilaçlar 1 sene içinde kaç defa kullanılabilir?

Süre anlamında literatürde bir kısıtlama bulunmamaktadır. Fakat çok sık kullanılması önerilmemektedir. Örneğin senede 2 defa, çok mecbur kalınırsa belki 3 defa kullanılabilir. Doğal döngüyü bozmamak için mümkün olduğu kadar az kullanması gerekir.

Adet geciktirici ilaçları kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı?

Bu ilaçlar sadece âdetin gününü ertelemeye yardımcı olmaktadır. Tek başına gebeliğin oluşumunu engelleyecek özelliğe sahip değildir. Eğer adet geciktirici ilaç ile beraber doğum kontrol hapı da kullanılıyor ise, o zaman koruma sağlanabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Bazı kadınların ilaç kullanımından önce ultrasonla rahim için ölçülmesi gerekir. Rahim içi yapısına bakılarak, östrojen ve progesteron içeriği değerlendirilir. Adet geciktirici ilaçların çoğunluğu progesteron hormonunu içerir. Ancak bu hormonun hafifte olsa östrojenik etkisi de olabilmektedir. Bu yüzden doktorlar östrojenik aktivitesi fazla olan ilaçları tercih ederler. Ama kadının rahim içi, yani endometrium olarak ifade edilen dokunun kalınlığı ve yapısı, kullanılacak olan ilaç için yol gösterici olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.