Çoğu hamile anne adayı, ultrason kontrolleri sırasında (genellikle 16 ila 20 hafta arasında) bebeğin cinsiyetini (eğer öğrenmeyi seçerlerse) öğrenirler. Bununla birlikte, teknisyen bebeğin cinsel organlarının net bir görünümünü elde edip edemeyeceğinden emin olamayabilir. Bir bebeğin penisi veya vulvası 6. haftaya kadar oluşmaya başlarken, oğlan ve kız bebekler yaklaşık 14 haftaya kadar ultrasonla çok benzer görünürler ve bundan sonra birkaç hafta boyunca onları ayırmak zor olabilir. Bebeğin cinsel organların görülmesine izin veren bir konumda olması halinde, ultrason teknisyeni, 18. Haftada bebeğin cinsiyetini tanımlayabilir. Çoğu anne adayı, yaklaşık 18-20 hafta civarında (yaklaşık dört buçuk ila beş ayda) ultrasonografiye girer. Normalde, gebeliğin bu aşamasında, bebeğin cinsiyetini belirleyebiliriz, fakat her zaman bu durum söz konusu olmayabilir. Ultrasonda bebeğin konumu, bebeğin cinsiyetini saklayabilir.
Güvenilir bir diğer cinsiyet belirleme yöntemi ise; bebeğin kromozomlarını kontrol etmek için kullanılan amniyosentez yöntemidir. Bu test, olası genetik problemleri saptamak amacıyla, genellikle 35 yaşında veya daha büyük bir anne üzerinde yapılır. Amniyotik sıvının az bir miktarını çıkarmak için rahim içine bir iğne yerleştirmeyi içerir. Genellikle bu test gebeliğin 16 haftasında uygulanmaktadır. Bu sebeple de bu testi yaptıran anne adayları bebeklerinin cinsiyetini daha kolay öğrenebilir.
Bebeğin kromozomlarına bakabilen bir başka test, ilk üç ayda bebeğin kromozomlarıyla ilgili problem aramak için yapılan CVS (chorionic villus sampling) testidir. Ancak bu test nadiren kullanılır.
Cinsiyet döllenmeden hemen sonra belirlenir. 23. kromozom çifti, bebeğin cinsiyetini belirler. Annenin yumurtası bir X kromozomu içerirken, babanın sperminde başka bir X veya Y kromozomu bulunur. Bir XX kombinasyonu bebeğinizin kız ve XY kombinasyonu bebeğinizin erkek olacağına işaret eder. Bu, bebeğin cinsiyetinin fetusa bile geçmeden önce belirlendiği anlamına gelir.
Fetüs gelişmesinin ilk birkaç haftasında bebeğinizin iç ve dış genital yapıları aynı olmakla birlikte, organlar sonunda değişecektir. Bebeğinizin gonadları yumurtalık ya da testis olur. Fallus ya bir klitoris ya da bir penis haline gelecek ve genital kıvrımlar ya labia ya da skrotum haline gelecektir. Bu testosteronun olup olmamasına bağlıdır. Testosteron, embriyoda bir Y kromozomu ile bulunacak ve erkek seks organları oluşmaya başlayacaktır. Testosteron yoksa kadın organları gelişecek ve böylece bebeğiniz kız olacaktır.
Bebeğinizin cinsiyeti döllenmeden hemen sonra belirlenmesine rağmen, cinsiyeti gebeliğin 16. ila 18. haftalarına kadar tespit etmek söz konusu değildir. Altıncı hafta civarında bebeğinizin genital bölgesinde genital yumru denilen küçük bir tomurcuk geliştirecektir. Bu, erkek ve kızlar için cinsel organlarının oluşmaya başladığı 9. haftanın sonuna kadar aynı görünecektir.
Ultrasonlar bebeğin cinsiyetini açıklamaz; Prosedür esas olarak gelişmekte olduğundan emin olmak için fetusa erken bakmak için yapılır. Bir ultrason sırasında teknisyen rahim yoluyla yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir. Ses dalgaları, bir monitörde eşzamanlı olarak görüntülenen fetüsün resmini oluşturur. Fetüsün yaşı ve konumuna bağlı olarak, teknisyen bebeğin erkek ya da kız olduğunu tespit eder. Hamileliğin 18. haftasından önce erkek ve dişi cinsiyet organları benzer görünebilir.