10 Adımda Embriyo Transferi Süreci
26 Ocak 2015
Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur
28 Ocak 2015

Kürtaj Nedir?

Kürtaj ya da küretaj, toplum arasında bebek aldırma olarak ifade edilen bir işlemdir. Kürtaj ile rahim içinde bulunan gebelik sonlandırılır. Kürtaj yalnızca beklenmeyen gebeliklerde uygulanan bir işlem değildir. Gebelikleri düşükle sonuçlanan kadınlar için, içeride kalan parçaları almak ya da ölü gebelikleri almak için de başvurulan bir yöntemdir.

Dış gebelikte kürtaj yöntemine başvurulmaz. Bunun için cerrahi bir müdahale ve medikal tedaviye ihtiyaç duyulur. Kürtaj yapmak için rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Bu sayede rahme küret, aspiratör ya da kanül yerleştirilebilir.

Rahim ağzının genişletilmesi için ince çubuklar biçiminde olan ve kalınlıkların giderek arttığı metal bujiler mevcuttur. Ancak genellikle bu genişletmeye ihtiyaç duyulmadan doğrudan ince plastik kanül aracılığı ile rahim ağzına ulaşılır ve kürtaj uygulanır.

Kürtaj gebeliğin kaçıncı haftasına kadar yapılabilir?

İstemli olarak kürtaj yapılması için gebeliğin 10. Haftasına kadar beklenir. Bu haftadan sonra yasal olarak kürtaj yaptırmak yasaktır.

Kürtajı kimler yaptırabilir?

  • Kadın 18 yaşından büyükse ve evli ise, eşinin imzası ile kürtaj olabilir.
  • Kadının 18 yaşından büyük ve bekar ise kendi istemleri ile kürtaj olabilir.
  • Şayet kadın, 18 yaşından küçük ise ailesinin imzalı onayı ile kürtaj olabilir.
  • 15 yaşından küçük olanlar ise, aile onayı olsa dahi kürtaj yaptıramazlar. Bu durumda ilk olarak adli kurumlara başvurmak gerekir.

Şayet gebelik 10 haftadan büyük ise, gebelik için onay alınsa dahi gebelik yasal olarak sonlandırılmaz. 10. Gebelik haftasından sonraki dönemlerde gebeliğin sonlandırılması için,bebekte ciddi bir sorun olması gerekir. Bu sorun dahilinde gebeliğin sonlandırılması için kararı da kurul verecektir.

Kürtaj nasıl uygulanır?

  • Vakum aspirasyon küretaj:

Kürtaj uygulaması, eski zamanlardan itibaren uygulanan bir yöntemdir. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül şeklinde tabir edilen araçlarla gebelik vakum ile emilir. Böylece gebelik alınmış olur. Bu yöntem daha risk taşıdığı ve daha kolay olduğu için tercih edilir. Hasta açısından da daha az ağrılıdır.

Oldukça ince olan plastik uç, rahim ağzından içeriye yerleştirilir. Ardından da enjektörün meydana getirdiği vakum ile emilir ve çekilir. Uygulama genellikle 10 dakikada tamamlanmaktadır. Hastanın arzusuna göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir.

  • Küret:

Eski bir yöntem olan ve günümüzde de nadir de olsa kullanılan bir diğer yöntem de; küret aletleri ile kürtajdır.Küret, çay kaşığı biçimindedir. Bu aletler, gebeliği kazıma yöntemi ile alır.

Vakum yöntemi çok daha kolay ve pratiktir. Bu sebeple küret yöntemine başvurulmaz.

Kürtaj uygulamasının aşamaları

Kürtaj işlemi için ilk olarak kadın, jinekolojik muayene masasına yatırılmaktadır. Ardından ise spekulum adı verilen muayene aracı vajinaya uygulanır.

Vajinanın içinin hijyeni sağlanır. Bu aşamalarda kadın herhangi bir rahatsızlık duymaz.

Ardından da hastanın arzusuna göre lokal ya da genel anestezi uygulanır. Genel anesteziye karar verilmiş ise, anestezi uzmanı tarafından hastanın damarından ya da serum ile ilaçlar uygulanır. Hasta bu sayede herhangi bir şey hissetmez.

Kürtaj tamamlandıktan sonra uyandırılır. Şayet lokal anestezi tercih edilmiş ise, rahim ağzı uyuşturulur. Ardından da vakum aracılığı ile gebelik alınır. Spekulum alınır ve genel anesteziye başvurulmuş ise hasta uyandırılır . Hasta 10 dakika sonra uyanacaktır. Şayet lokal anestezi tercih edilmiş ise hasta bir süre dinlendikten sonra ayaklanabilir. Bu aşamadan sonra ultrason ile rahim içine tekrar bakılır ve son kontroller yapılır.

Kürtaj uygulaması tamamlandıktan sonra, hasta 20 dakika merkezde dinlenir ve sonrasında günlük hayatına geri dönebilir. Kürtajdan sonra ağrı ya da hafif oranlarda kanama normaldir.

Kürtajdan sonra

Kürtaj uygulandıktan sonra çoğunlukla hastaya anti biyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Kürtaj olduktan sonra ise hastanın 1 hafta sonra kontrole gitmesi gerekmektedir.

Aşırı kanama ve aşırı ağrı gibi sorunlar söz konusu olursa, kontrol zamanı beklenmemeli ve derhal doktorunuza haber vermelisiniz.

Kürtajdan sonraki 3-5 gün, hafif ağrı ve hafif kanama normal kabul edilir. Bu kanama kürtajdan 2 gün sonra kesilebilir. Normal durumlardır. Ancak aşırı kanama olursa ve kanama 5 günden fazla sürerse mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

Kürtajın yapıldığı gün banyo yapabilirsiniz. Kürtajdan sonra gelen kanamalar için tampon kullanmanız önerilmez. Ped kullanarak bu durumu kamufle edebilirsiniz.

Kürtaj olduktan sonra aşağıdaki durumlar söz konusu olursa, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun:

  • 38 derece yükseklikte ateş,
  • Ağrı kesici ile dindirilemeyen ağrılar ve kramplar,
  • Kürtaj işlemi ardından aşırı kanama,
  • Kürtajdan sonra aşırı akıntı ve akıntının kötü kokulu olması,
  • Kürtaj yaptırdıktan 5 gün sonra bile kanama olması, durumlarında vakit kaybetmeden doktorunuza haber veriniz.

Kürtaj nerede yapılır?

  • Hastanede,
  • Özel muayenelerde,
  • Sağlık kliniklerinde yapılır.

Kürtaj kadın doğum uzmanı tarafından uygulanan bir işlemdir. Hatalı yapılması durumunda kadının doğurganlığı zarar görebilir. Bu sebeple, doktorunuzun deneyimi ve başarıları oldukça önemlidir. Merkezin hijyenik olması ve enfeksiyon riskinizin minimal olması için kürtajın yapılacağı merkez titizlikle seçilmelidir.

Kürtaj hapı

Yurt dışındaki çeşitli ülkelerde toplumumuzda düşük hapı olarak bilinen RU-486 kullanılmaktadır. Ancak bu ilaç, ülkemizde Sağlık Bakanlığı onayı almadığı için bulunmamaktadır.

Adet söktürücü ya da farklı ilaçlar, gebeliğin sonlandırılmaz için işe yarar ya da faydalı yöntemler değildir. Kullanılmaması önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.