Tüp bebek tedavisinde, embriyo transferinden 12 gün sonra anne adayına hamilelik testi yapılır. Hamilelik testinin uygulandığı zaman zarfında, ultrasonda hamilelik gözlenmez. Bu durum oldukça normaldir. Çünkü hamilelik şu an için oldukça çok küçüktür. Bu sebepten dolayı da, hamilelik testinin uygulanmasının ardından, ortalama 15 gün sonra hasta ultrason takibine çağrılır. Ultrason aracılığı ile yapılacak olan kontrolde, hamilelik kesesinin görülmesi gerekir. Transferden 15 gün sonra yapılan ultrason kontrolünde, hamilelik kesesinin görülmemesi, dış gebelik bakımından en önemli uyarıcıdır. Bu durumda kanda hamilelik testi (B-HCG) seviyesi incelemeye devam edilir. Buna istinaden dış gebelik olduğunun netleşmesi halinde, anne adayına uygun tedavi verilir.
Dış gebelikte çok fazla karşılaşılan belirti, kasık ağrısıdır. Ama tüp bebek uygulamalarında, genellikle belirtiler başlamadan hamilelik testi ve ultrason yardımı ile teşhis konur. Genel olarak belirtiler daha sonra başlar Diğer dış gebelik belirtileri ile ilgili, makalenin alt sayfalarında söz edeceğiz.
Genel olarak, Türkiye’de ki verilerde dış gebelik seviyesi, % 1 ile % 2 oranındadır. Ancak tüp bebek tedavisinde dış gebelik şansı biraz daha yüksek oranlardadır. Tüp bebek tedavisi ile elde edilen hamileliklerde, % 2 oranında dış gebelik riski mevcuttur.
Dış gebelik, hamilelik ürününün rahim içine ulaşım yolunun tıkanması haline meydana gelen bir durumdur.
Dış gebeliğin vuku bulabilmesi için tüplerde meydana gelen daralma öyle bir şekilde olmalıdır ki, sperm vajinadan uterusa ve buradan da tüplere geçerek, yumurta hücresini dölleyebilmeli, ancak döllenme sonucunda ortaya çıkan embriyo, tüp içinde ilerleyerek rahim içine ulaşamamalıdır.
Kısacası, tüp içinde ya bir miktar tıkanıklık oluşmalı (tam tıkanıklık olursa döllenme de oluşamaz), ya da tüplerin “dalgalar” şeklinde embriyoyu uterusa götürücü doğal hareketleri yavaşlamış olmalıdır. Bu durumların meydana gelmesine neden olan bütün faktörler, tüplerde dış gebelik meydana gelmesine sebebiyet olabilmektedir.
Bazı durumlarda, sadece gözlemek kafi olurken, dış gebelik kendi kendine de ortadan kaybolabilmektedir. Bazı durumlarda ise, ilaç tedavisine veya ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat genellikle laparoskopik uygulanır. Tüp bebek sonrasında meydana gelen dış gebeliklerin tedavisi, normalde görülen dış gebelikler ile aynı olmaktadır.
Bir kaç aylık iyileşme sürecinden sonra, tekrar tüp bebek denemeleri yapılabilir. Geçirilen dış gebelik operasyonu ya da ameliyatta tüpün alınması, tüp bebek ile hamilelik oluşma ihtimalini azaltmaz. Tüp bebek uygulamasında hastanın tüplerinin (yumurtalık kanalları) bulunmaması bir zarar getirmez.
Hetorotopik gebelik, normal gebeliğin ve dış gebeliğin aynı anda oluşmasına verilen addır. Ancak bu durum ile çok nadir karşılaşılır. Görülme sıklığı 30 bin gebelikte birdir. Ancak tüp bebek uygulamalarında bu oran daha da artmaktadır. Yüz hastadan birin de görülme olasılığı vardır. Genellikle embriyo transferinde fazla sayıda kullanılan embriyolardan dolayı risk artış göstermektedir.
Bu nedenle embriyo sayısı titizlik ile seçilmelidir ve oluşabilecek risklere karşı hasta korunmalıdır.