Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan 10 İlaç

Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik
1 Nisan 2015
Beslenme Düzensizliğinin Kısırlığa Etkisi
2 Nisan 2015

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan 10 İlaç

1 ) Klomifen

FSH salınımında artış sağlayan Klomifen, kısırlık tedavisinde kullanılmaya başlayan ilk ilaçlardan biridir. Tablet biçiminde satılan ilaç, genel olarak adet döneminin 5. Günü ile 9. Günleri arasında kullanılır. Overlerde birden çok follikül gelişimini sağlar.

2 ) Human Menapozal Gonadotropinler (HMG)

Menapoz dönemi sonrasında kadınların idrarından saflaştırılarak oluşturulan, FSH ve LH hormonlarını beraberinde bulunduran ilaç, IVF ve ICSI için yumurtalıkların uyarılması ve birden çok follikül oluşması amacı ile uygulanmaktadır. Her gün, deri altı enjeksiyonu şeklinde kullanılır.

3 ) Uriner FSH

Menapoz dönemi sonrasında, aynı şekilde kadınların idrarından saflaştırılarak oluşturulan, yalnızca FSH hormonu içeren ilaç, IVF ve ICSI için yumurtalıkların uyarılması ve birden çok follikül oluşması amacı ile kullanılmakta ve tedavi boyunca her gün deri altı enjeksiyonu şeklinde uygulanmaktadır.

4 ) Rekombinant FSH

Rekombinant FSH preparatları %100 olarak saftır ve genetik mühendislik sayesinde laboratuvar ortamında oluşturulmaktadır. Bu ilacın kullanılmadın da ki amaç, FSH yumurtalıkları uyararak birden çok follikül gelişimini sağlayıp, IVF ve ICSI için birden çok yumurta oluşturulmaktadır. Subkütan (deri altına) enjeksiyon yardımı ile uygulanan ilacın, artık otomatik olarak doz ayarı yapan kalem tarzında olanları da bulunmaktadır.

5 ) Gonadotropin Relasing Hormon Agonistleri (GnRHa)

Hipofiz bezinden FSH ve LH hormonu salgılanmasına destek olan ve beyinde yer alan hipotalamus adlı merkezden salgılanan Gonadotropin serbestleştirici (İngilizce releasing) hormonun sentetik halde oluşturulan formudur. Kullanım çeşitleri içerisinde, iğne veya burundan sprey şeklinde alınabilenleri de bulunmaktadır.

LH’nın (Luteinize edici hormon) erken artması, yardımcı üreme yöntemleri ile tedavideki çok önemli problemlerden biridir. Bu durum, folliküllerin beklenen zamandan daha erken çatlayıp, miktar ve kalite bakımından yeterli yumurta oluşturma ihtimalini azaltmasına neden olmaktadır. GnRH analoglarının uygulanması, yumurtalıkların hormonal bir şekilde uyarımı esnasında, vücudun salgıladığı LH hormonunun bu erken yükselişini engellediğinden dolayı, miktar ve kalite bakımından düşük yumurtaların oluşturulması ihtimalini minimuma indirir. Bir çok klinikte ki tedavi yöntemlerinde, çok fazla kullanılmamaktadır.

6 ) GnRH Antagonistleri

Özellik bakımından, GnRH analogları ile aynı etkiye sahip olsa bile, etki gösterme ve kullanım müddeti daha az olduğu için, hastaların kliniğe gelecekleri gün sayısını düşürmekte, bu da tedavinin ücretini azaltmaktadır. Enjeksiyon miktarının daha az olması da, başka bir avantajıdır. Gün içerisinde 0.25 mg’lık Formu stimulasyonun 6. günü başlanıp, yumurta gelişim sürecini tamamlayana dek sürmektedir.

7 ) Human Koryonik Gonadotropini (Çatlatma iğnesi)

Yumurta toplanmasından ortalama olarak 35 veya 36 saat önce enjekte edilir. Bu enjeksiyonun ardından yaklaşık 36 saat ile 38 saat sonra, follikül çatlaması oluşarak yumurtalar salınır. Bu hormonun sağladığı etki, büyümüş folliküllerin içindeki yumurtaları istenilen ölçüde olgunlaştırıp döllenmeye hazırlamak ve progesteron salgılanmasını başlatmaktır. Doğal bir hormon olan LH’a benzeri bu ilaçlar, anne adayında yumurtanın çatlamasına neden olur. HCG enjeksiyonunun zamanlaması çok önemli olduğu için, muhakkak anne adayına belirlenen uygun zamanda yapılmalıdır.

8 ) Progesteron

Rahim içini çevreleyen ve döllenen yumurtanın yerleştiği endometrium tabakasının, sağlıklı olgunlaşması ve gelişmesi için lazım olan bu hormon, gerektiği kadar salınamaz ise, embriyonun endometriuma sağlıklı olarak yerleşmesi de mümkün olmaz. Bu sebepten dolayı, IVF ve ICSI uygulamasında endometriumu desteklemek amacı ile bu hormon dışarıdan verilmektedir. Luteal faz desteği olarak bilinen bu tedavi, vajinal fitil veya jel şeklinde uygulanmaktadır. Kliniklerde yumurta toplama işleminin yapılacağı gün, vajinal kapsül günde 3 defa 1’er ovül olacak şekilde başlanmakta ve hamilelik testi yapılana dek devam edilmektedir. Hamilelik testinin müspet çıkmasın durumunda, hamileliğin 8. haftasına kadar, vajinal ovül şeklinde, kullanmayı bırakmadan devam edilir. Kliniklerde verilen progesteron preparatları doğal olduğu için hamilelik üzerinde herhangi bir reaksiyon etkisi bulunmamaktadır.

9 ) Letrazol

Yumurta gelişimi zor olan anne adaylarında kullanılan ilaca, adet döneminin 2. veya 4. günü başlanır ve günlük 2 tablet olacak şekilde toplamda 5 gün kullanılır. Yumurta gelişimi görülmemesi halinde, arka arkaya 3 veya 4 adet dönemi kullanılabilmektedir.

10 ) Diğer ilaçlar

  • Tetra 500 Kapsül: Kadın üreme sisteminde oluşabilecek olan enfeksiyonların, hamileliğin meydana gelmesini engellememesi için, koruyucu olarak verilen Tetra bir antibiyotiktir. Yumurta toplanmaya başlandığı zaman kullanılmaya başlanır ve 4 gün boyunca bırakılmadan kullanıma devam edilir.
  • Prednol 16 mg Tablet: Hamilelik oluşumu döneminde gelişebilecek bağışıklık sistemince red reaksiyonunu önlemek amacı ile kullanılan ilacın kullanımına, yumurtanın toplandığı gün başlanır ve 4 gün boyunca devam edilir. Gece yatarken tek doz şeklinde alınır.
  • Folikasit (Folbiol veya Centrum): Bebeklerin sakat doğma durumunu önlemek amacı ile tedavinin başlangıcından itibaren günlük alınacak şekilde verilen bir vitamindir.
  • Parlodel SRO Kapsül: Prolaktin hormon seviyesi yüksek olan hastalara verilen ilaç, akşam yemeklerinin ardından yutulmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.