Beslenme Düzensizliğinin Kısırlığa Etkisi
2 Nisan 2015
Çikolata Kisti Nedir?
2 Nisan 2015

Gebelik Takibi

1 ) Gebelik takibinin unsurları

Doğum gerçekleşmeden önce yapılan takibin asıl amacı, sağlıklı bir bebek ve annedir. Bu amaç gerçekleşmesi adına,

  • Anne ile bebeğin, genel bir şekilde sağlık durumunun belirlenmesi,
  • Bebeğin hamilelik haftasının belirlenmesi,
  • Oluşabilecek riskler açısından risk altında olan hamileliğin belirlenmesi ve bu risk unsurlarının minimum seviyeye indirilmesi,
  • Problemler ortaya çıkmadan öngörülmesi ve mümkün oldukça önlenmesi
  • Anne ve baba adaylarının eğitimi

gerekli olan unsurlardır.

  2 ) Hamilelik takibinde yapılması gereken testler

Anne adayı, hamileliğin teşhis edildiği günden itibaren erken süreç içerisinde, jinekoloğa ilk başvurusunu yapmalıdır. Yapılan ilk başvuruda, tüm hamile anne adaylarından bir takım laboratuvar tetkikleri istenebilir. Bu tetkikler; ultrasonografi, tam kan sayımı, kan grubu testi, kızamıkçık ve Hepatit B taraması, idrar tahlili, idrar kültürü, pap testidir. Daha sonra gerçekleştirilen doktor kontrolleri, 28. hamilelik haftasına dek 4 ile 5 haftada bir, 28  ile 36. haftalar arası 2 haftada bir,  daha sonrasında ise, haftalık olacak şeklide yapılır.

3 ) Hamilelikte ki aktivitelerde hangi durumlarda sınırlama yapılır?

Regüler diyete takviye olarak, ilk 3 ay içerisinde demir ve vitamin preparatları ( daha çok folikasit) doğumun gerçekleşeceği süreye kadar devam edilir. Hamilelik dönemi boyunca alınan toplam kilo, zayıf olgularda 12,5  ile 16 kilo, şişman olgularda 7  ile 11,5 kilo, normal kilolu olgularda da 11,5 ile 16 kilo olarak kabul edilir. Hamilelik dönemi, fizyolojik bir dönem olduğundan dolayı, gün içerisinde yapılması gereken iş ve ev aktivitelerinde herhangi bir sınırlamanın yapılması söz konusu değildir. Anne adayı, kendi aşırı fiziksel aktivite sınırını kendisi belirlemelidir. Bunun dışında, çeşitli olgularda aktivite kısıtlanır. Bu durumlar ise, vajinal kanama geçirilmiş olması, prematüre doğum için risk etkenlerinin bulunması (doğuştan rahim anomalileri, daha önce prematür doğum yapmış olmak, çoğul gebelik gibi), hamilelik hipertansiyonu ve bebekte gelişme geriliği durumlarıdır.

4 ) Hamileliğin 16  ile 18. Haftaları arasında yapılan test ve takipler

Hamilelik döneminin 16 ve 18 haftaları arasında fatal anomali taraması nedeninden dolayı, detaylı ultrasonografi ve bebeğin omuriliğinin etrafında bulunan kemik gelişiminin taraması için, kanda ki alfafetoprotein isimli hormona bakılır. Aynı şekilde bu haftalar arasında, DOWN sendromu (mongolizm) taraması için üçlü test olarak bilinen bir kan testi yapılır. DOWN sendromu için, yaşa göre bir risk ve üçlü test neticesinde risk tespiti yapılır. Eğer karşılaşılan risk, belli bir oranın üzerinde olursa, hamilelik kesesinin içerisinden su alınması (amniyosentez) tavsiye edilir. 35 yaşın üzerinde gerçekleşen hamileliklerde, DOWN sendromu riski ile karşılaşılabileceğinden dolayı, direkt olarak amniyosentez önerilmektedir. Amniyosentezin tek riski vardır o da düşük durumudur. Bu ihtimal de, % 1, % 2 civarında görülür.

5 ) Hamileliğin 24  ile 28. haftaları arasında yapılan test ve takipler

Bütün anne adaylarına, gizli şeker taraması yapılır. Bunun için, anne adayına tok karnına 50 gr glükoz karşılığı şeker solüsyonu içirilir. 1 saat geçtikten sonra alınan değerin oranı fazla olgularda olması halinde, tam şeker yükleme yapılır. Gene ailede, birinci derece akrabalarda şeker hastalığı bulunan, geçmişinde daha önce fetal kayıp olanlarda ve daha önce iri bebek çocuğu olanlarda, direkt olarak tam şeker yükleme yapılabilir.

6 ) Hamileliğin 28. ve 32. haftalan arasında  yapılan test ve takipler

Anne adayından, tekrar kan sayımı ve idrar kültürü istenir. Kan uyuşmazlığı (anne Rh-, baba RH+) olması halinde, kontroller sırasında lazım olan kan tahlili tekrarlanır.

7 ) Özellikle son 3 ayda

l) Düzenli bir şekilde, 10 dakikada bir başlayan ve git gide sancı arası kısalan ve şiddeti artan kasılmalarda,
2) Su gelmesinde, (ağrı olsa da olmasa da )
3) Vajinal kanama,
4) Bebeğin hareketlerinde azalmanın ve kaybolmanın olması halinde, derhal doktor ile iletişim kurulması tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.