10 Maddede Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri 

Tüp Bebek Tedavisinde Son Teknoloji
7 Nisan 2015
Tüp Bebek Tedavisinin Gerekli Olduğu 6 Durum
7 Nisan 2015

10 Maddede Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri 

tüp bebek tedavisinin yan etkileri

1 ) Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Tüp bebek tedavisi esnasında, bir veya daha çok yumurta elde edilebilmesi için, bir takım ilaçlara ihtiyaç duyulur. Tedavide kullanılan ilaçlar, bazı risklerin meydana gelmesine sebebiyet verebilir.

  • Ruh halinde değişiklikler
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Karın ağrısı
  • İshal, kusma ve bulantının görülmesi
  • Enjeksiyon yapılan yerlerde hafif morarma, ağrı ve tahriş
  • Vücutta ödem oluşumu
  • Baş ağrısı
  • Göğüste hassasiyet oluşması
  • Sıcak basması
  • Yorgunluk

 

2 ) Tüp bebek ve kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların zararları var mı? Kanser yapar mı?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçların, bugüne dek kanser veya kansere gibi önemli bir yan etkisi ile karşılaşılmamıştır. rastlanmamıştır. İlaçlar ile alakalı olarak, OHSS gibi geçici yan etkiler ile karşılaşılmaktadır. İlaçların uygulandığı bölgelerde, hafif oluşan kızarıklık gibi basit yan etkiler ile karşılaşılmaktadır.

3 ) Çoğul hamilelik durumları

Kısırlık tedavisi gören kişilerin, genel olarak tüp bebek tedavisinden yararlanan kişilerin çoğul hamilelik ile karşılaşmaları beklenen bir durumdur. Tüp bebek tedavisinin uygulandığı esnada ortaya çıkan en ciddi risklerden biri, çoğul hamileliğin meydana gelmesidir. Çoğul hamilelik, tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarında, normal yollar ile hamile kalan anne adaylarına göre,  daha çok görülmektedir.

Tedavinin uygulanması sırasında, eğer birden fazla embriyo yerleştirilmiş ise, bu durum çoğul hamileliğin meydana gelmesine yardımcı olmaktadır. Çoğul hamileliğin oluşturduğu en büyük sorun, hamilelik esnasında bu durumun düşük ile sonlanması veya devam eden hamileliğin sonrasında doğumun tamamlanması gereken haftayı bitirmeden, erken doğumun oluşmasıdır.
Ancak şu da unutulmamalıdır ki, doğum müddetine dek hamilelik sağlıklı bir şekilde devam etmiş ve hiçbir komplike oluşmamış ise,  doğumda veya doğumun ardından geçen süreç içerisinde, sıkıntıların ortaya çıkması gayet doğaldır.

 Tüp bebek tedavisinde yaşı ilerlemiş olan kişilerde, genellikle 2 embriyo transferi yapılmaktadır. Ancak yaş unsuru, tüp bebek tedavisini etkileyen önemli etkenlerden biri olduğu için, genel olarak genel olarak 40 yaşından küçük olan anne adaylarına, 1 den çok embriyo transferi uygulanmaz. Kısacası, hiçbir şekilde ve hiçbir durumda, embriyo miktarı 3 e çıkartılmamaktadır.

4 ) Ektopik (Dış) gebelik

Embriyo transferinden yaklaşık 15 gün sonra yapılan ultrason kontrolü esnasında, hamilelik kesesi görülmez ise, dış hamileliğin varlığından şüphelenir. Ardından, kanda ki hamilelik testi seviyesine bakılarak, dış hamileliğin olup olmaması ile alakalı, net bir karara varılır. Dış hamileliğin görülen en çok belirtisi, kasık ağrısı ile beraber kanamadır. Tüp bebek tedavisinde dış hamilelik oranı yaklaşık olarak  % 1 ile % 2 civarındadır.

5 ) Heterotopik hamilelik

Heteretopik, hamilelikte aynı anda hem rahim içerisinde normal hamileliğin, hem de rahim dışında dış hamileliğin ortaya çıkmasıdır. Çok fazla sayıda embriyo transferi yapılan anne adaylarında, heterotopik hamilelik riski artmaktadır. Bu durum genelde 20000 ile 30000 hamilelikte bir görülür. Ancak tüp bebek tedavisi sırasında bu oran, % 1 kadar artış gösterir. Erken teşhis sayesinde, bu durumun ortaya çıkması neredeyse hiç mümkün değildir. Anne adayında karın ağrısı, karın içinde kanama gibi belirtiler gösterir. Bu durumun tedavisi ameliyat ile sağlanmaktadır.

6 ) Over torsiyonu

Over torsiyonu, yumurtalıkların kendi yörüngesi etrafında dönmesi durumuna verilen addır. Yumurtalık kendi etrafında döndüğü zaman, tutunduğu bağlar da aynı şekilde döner ve burkulur. Bu bağların içinde var olan kan damarları tıkanırak, kan akımı zorlaştırır. Genellikle bu durum tek over de görülür. Over torsiyonunun oluşma sebepleri; overde kist ya da tümör görülmesi, yumurtalık ile rahim arasında bulunan bağın uzun olması, hamilelik esnasında vücutta olan bağların gevşek ve elastik olması, yumurtalıkların çok  fazla büyümesi, tüplerin normalden daha fazla uzun ve büyük olması başlıca sebeplerdir. .Belirtileri ise; kasık ile beraber karnın alt kısmında aşırı hassasiyet ve ağrı, bulantı, kusma ile ateştir.
Over torsiyonu teşhisi, ultrason sayesinde konulur. Tedavisi ancak cerrahi operasyonlar ile gerçekleşir. Over torsiyonu aşağıda görülen durumlara neden olabilir;

  • Enfeksiyon
  • İç genital organlarda yapışıklık
  • Kronik kasık ağrısı
  • Peritonit
  • Sepsis
  • İnfertilite (kısırlık)

7 ) Karın bölgesinde ki organlarda yaralanma

İdrar torbası, bağırsak ve rahime yakın olan damarlarda, çok az da olsa yumurta toplama işlemi esnasında çeşitli yaralanmalar ortaya çıkabilir.  Bu riskin oluşma ihtimali yaklaşık 1000 de 1 veya daha az oranda karşılaşılan, nadir risklerdir.

8 )  Kanama ve enfeksiyon

Vajinal kanama,  yumurta toplama işlemi esnasında, oluşabilecek bir risktir. Genellikle, vajene tampon yerleştirilmesi sayesinde kısa süre içerisinde kanama durur. Pelvik enfeksiyon (rahim ve yumurtalıklarla ilgili enfeksiyon)  ise, çok az bir şekilde, yumurta toplama işlemi ile alakalı olarak gelişebilir. Enfeksiyon olması durumunda, antibiyotik tedavisi uygulanır

9 ) Tüp bebek yumurtalıklara zarar verir mi? Yumurtalık kapasitesi azalır mı?

Tüp bebek tedavisinde yapılan uygulamalar ve kullanılan ilaçlar yumurtalık kapasitesinde azalmaya sebebiyet vermez. Yumurtalık kapasitesi yaş ilerledikçe kendiliğinden azalır.

10 ) Tüp bebek tedavisi erken menopoza neden olur mu?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlar ya da uygulanan diğer adımlar, erken menopoza sebep olmaz. Menopoz, yaş ilerlediği zaman yumurtalık kapasitesinin azalmasına bağlı olarak görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.