Tüp Bebek Tedavisinde Son Teknoloji

Tüp Bebek Tedavisinde Proteinin 6 Önemi
7 Nisan 2015
10 Maddede Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri 
7 Nisan 2015

Tüp Bebek Tedavisinde Son Teknoloji

1 ) Tüp bebek ve son teknoloji

Tüp bebek, bebek sahibi olamayan eşlerin, en çok tercih ettiği ve genellikle de başarı elde ettiği bir yöntemdir. Ancak bazı zamanlar, bu yöntem ile de bebek sahibi olunamayabilmektedir.

Bebek sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisine başvuran eşler, yanlış tüp bebek merkezi seçimi ve tedavide ısrar sağlanamadığı zamanlarda, hayal kırıklığı ile karşılaşabilirler. Uğradıkları bu hayal kırıklığı da, bir müddet sonra yerini umutsuzluğa bırakmaktadır. Ancak teknolojinin her geçen gün kendini yenilemesi, gün geçtikçe problemlere yeni çözümler bulması, tüp bebek konusunda umutları tükenen ve hayal kırıklığına uğrayan eşler için, yeniden ışık olmaktadır.
Aynı zamanda gelişmeye devam eden teknolojinin sayesinde, tüp bebek tedavisinde sağlanan başarıyı, en üst düzeye çıkarmak oldukça mümkündür.

2 ) Tüp bebekte teknolojiye ne zaman ihtiyaç duyulur?

Genellikle uygulanan ilk tüp bebek tedavisinde, istenilen başarının elde edilemediği durumlarda, çok fazla endişe duyulmaz. Bunun yanı sıra uygulanan 2. Veya 3. Denemelerin sonrasında, aynı şekilde istenilen başarının elde edilememesi durumunda, eşler geniş çaplı bir inceleme evresinden geçirilir. Daha çok anne adayının rahminde miyom veya polip gibi bebeğin rahme tutunmasına engel olabilecek herhangi bir sorun veya normal dışı bir durumun olup olmadığına bakılır.

3 ) Tüp bebek tedavisinde uygulanan teknolojik yöntemler

Uygulanan ilk tüp bebek tedavisinde başarısız sonuç elde edilmesi durumunda, ultrason ile beraber rahmin içerisinde verilen sıvının yardımı ile rahim içi boşluğunda bir sorun veya anormal bir yapının görülüp görülmediğine bakılır. Diğer bir yöntem ise rahim filmidir. Ancak bu yöntem anne adayında biraz ağrı ve ya enfeksiyon yaratacağından dolayı, pek mecbur kalınmadığı sürece fazla tercih edilmemektedir. Rahim filminin yerine rahmin içerisine yerleştirilen minik bir kamera sayesinde inceleme imkanı sağlayan bir teknik olan histeroskopi yöntemi tercih edilmektedir. Histeroskopi yöntemi ile gem detaylı bir inceleme yapılır, hem de rahmin içerisinde ki var olan sorunun giderilmesi sağlanır. Ancak uygulanan her tıbbi müdahalede ki gibi, bu uygulama da aynı şekilde uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.

4 ) IMSI: Yüksek optik büyütme ile daha iyi sperm seçimi

Klasik mikroenjeksiyon tedavilerinde sperm hücreleri laboratuvarda tek tek seçilirken, mikroskop altında kendi büyüklüklerinin yaklaşık 400 ile 600 katı daha fazla büyütülerek seçilirler. Bu büyütme sayesinde, normal olarak gözlenen sperm hücreleri tedavi sırasında kullanılır. IMSI yönteminde ise, klasik mikroenjeksiyon da ki büyütmeden, yaklaşık 8000 kat daha büyük görünmektedir. Bir başka ifade ile klasik mikroenjeksiyon için seçilmiş olan, normal olarak gözlenen spermlerin bir bölümünde, bu büyütme oranının ardından normal olmayan yapılara sahip olabildiklerini saptamak mümkün olacaktır. Böylelikle, normalden çok daha iyi durumda ve kalitede olan spermler seçilerek, daha önce ki spermden kaynaklanan başarısızlığın önüne geçilerek, çiftlerde başarı sağlanabilmekte.

Vitrifikasyon: Pahalı ekipmanlara ek zaman ve personele gerek duyulmadan daha başarılı ve kolay gamet-embriyo dondurma
Eskiden çiftlerin önüne seçenek olarak sunulan üreme hücrelerinin (gamet) ve embriyoların dondurularak saklanması ve lazım olduğu zaman çözülerek tedavi için kullanılması güncel uygulamalarda artık laboratuvarların standart bir uygulaması haline geldi. Eskiden başından sonuna kadar incelenmesi gerekli olan ve çiftlerin program dışına çıkmalarının kabul edilemediği uzun zaman alan tedaviler, günümüzde  süreleri de artık çok fazla rağbet görmüyor. Bir çok çift dondurma/çözme yöntemlerinde ki elde edilen yüksek başarıları ile alakalı olarak hemen hemen bütün tedavi sürecini, kendi istedikleri şekilde planlayabilmekte. Elbette ki bu büyük değişimin esasında, uygulama yapılan merkezde yüksek başarı oranı ile uygulanan dondurma/çözme yöntemleri yatmaktadır.

Kapsamlı kromozomal tarama: Yapılan araştırmalar sonrasında, kısırlık ve tüp bebek tedavisinde başarısızlık nedenlerinin genetik olduğu ortaya çıktı. Ancak yine de umutsuzluğa kapılmamanızı tavsiye ediyoruz. Gelişen son teknoloji ile tüp bebek yöntemi, bugün çok farklı bir noktadadır. Kapsamlı kromozomal tarama yöntemi ile 230’dan fazla genin incelenmesi söz konusudur.

ERA testi: Gelişmelerden bir yenisi de ERA Testi uygulamasıdır. Embriyonun kalitesine göre en doğru zamanın belirlenmesini sağlayan bu test ile, anne adaylarının da yüzü gülüyor. Başarı oranını önemli ölçüde arttıran bu test, tüp bebek yöntemindeki en yeni gelişmeler arasındaki yerini alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.