1 ) Tüp bebek tedavisi için protein ve önemi
Tüp bebek tedavisinde başarı elde edilebilmesi için gerekli koşullardan biri, doğru ve yeterli beslenmedir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olarak sonuçlanması için, sağlıklı ve dinç bir vücut en önemli şarttır. Bu nedenden dolayı da, sağlıklı beslenmek, vücudu hastalıklara karşı koruyarak, dinçleştirmesi bakımından oldukça önemli bir konudur. Tüp bebek tedavileri için bir beslenme uzmanından destek almak, fazlası ile yararlı olsa da, bireysel olarak da dikkat edilmesi ve yapılması gereken çeşitli koşullarda mevcuttur.
2 ) Tüp bebek tedavisinde anne adayları için tavsiyeler
- Tüp Bebek tedavisini uygulamaya karar verilmiş ise, yapılacak ilk şey, kesinlikle sigarayı bırakmaktır. Sigaranın dumanından bile uzak durmaya çalışmlalısınız.
- Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için, muhakkak ideal kiloda olmanız gerekir. Çok zayıf olmak veya çok kilolu olmak, tüp bebek tedavisinde başarı elde edilme şansını olumsuz açıdan etkiler.
- Protein, mineral ve omega 3 açısından en zengin olan gıdalar alınmalıdır. Bu nedenden dolayı da haftada minimum 3 defa hamilelik döneminde tüketilebilecek balıklar yenmelidir.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce ve tedaviye başladıktan sonra, gün içerisinde 2 litre su tüketmeye dikkat etmelisiniz. Su, sadece su olarak tüketilmeli, takviyeler ile karıştırılmamalıdır. Çay, kahve, meyve suyu şeklinde alınmamasına dikkat etmelisiniz.
- Nohut, fasulye, barbunya gibi kuru baklagilleri de hafta içerisinde 3 defa yemenizde yarar olacaktır.
- Suni tatlandırıcılar, tüp bebek tedavisinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Çay ve kahve tüketimi en aza indirilmelidir. Hatta mümkün mertebe kahveyi hiç tüketmeyip, çayı da açık ve az olacak şekilde içiniz.
- Asitli içeceklerden uzak durun.
- Makarna ve sebzeleri az suda haşlamaya özen gösterin.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce, anne adayının folik asit alması kesinlikle önemli bir konudur. Folik asit açısından zengin olan besinler tavsiyeden ziyade, şarttır. Folik asit; yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde bol miktarda bulunur.
- Bu besinlerin oranlarına da dikkat etmek gerekir. Haftada 3 defa kuru baklagil yemek, 50 gram da kuruyemiş türlerinden tüketmek gerekir.
- Düzenli ve yeterli düzeyde uyku düzeni, gün içerisinde yapılan hafif tempolu yürüyüşler de muhakkak yapılması gereken koşulların içerisindedir.
3 ) Tüp bebek tedavisinde proteinin önemi nedir?
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce bütün uzmanlar, anne adaylarının protein ağırlıklı beslenmesine dikkat etmesini tavsiye etmektedir. Karbonhidrat mümkün olduğunca azaltılmalı, protein de aynı oranda arttırılmalıdır. Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda uzmanlar, anne adayının transfer adımından önce ve sonrasında, beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak, anne adaylarının gerek hamilelik dönemi, gerek ise doğumu daha kolay bir şekilde geçmekte ve anne adayının doğumun tamamlanmasının ardından iyileşme dönemini de daha çabuk atlattığı belirtilmiştir.
4 ) Protein diyeti nasıl olmalıdır?
Bu diyet günümüzde bildiğimiz zayıflama amaçlı yapılan protein diyetleri değil, bizzat beslenme amaçlı bir protein diyeti olmalıdır. Bu diyetleri de, uzman diyetisyenlerden veya tüp bebek uzmanları tarafından verilen program ve liste doğrultusunda uygulamak son derece önemlidir. Çünkü hamilelik dönemi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi gerektiren bir süreçtir. Bunun için de ihtiyaç duyulan desteği, diyetisyenler tarafından almak da yarar vardır.
5 ) Tüp bebek tedavisinde protein diyeti
Diyet denildiği zaman, zayıflama amacı ile hazırlanmış olan bir beslenme düzeninden bahsedilmemektedir. Bu noktada, beslenme amaçlı bir protein düzeni esas alınmaktadır.
Anne adayının gün içerisinde ihtiyaç duyduğu proteine, 10 gram takviye protein desteği eklenir. Bu oran, alınması gereken et grubuna, hamilelik dönemi içerisinde 1 veya 2 porsiyon ilave yapılması demektir. Bu ilaveler daha açık bir şekilde, günlük 3 veya 4 köfte büyüklüğünde ete, tavuğa, yumurtaya veya peynire tekabül etmektedir. Alınan günlük proteinin, %60 ı ile %70′i vücut içerisinde tam şekilde kullanılan, protein kaynağından alınmalıdır. Bu kaynaklar ise, hayvansal gıdalardan tedarik edilmelidir. Karbonhidratlı besinler nedeni ile ortaya çıkan glukoz ortamı, yumurta ve embriyolar açısından fazlası ile kötü bir ortamdır. Sebze ve protein ağırlıklı beslenmek, yumurtalar için uygun zemini hazırlamaktadır.
6 ) Anne adaylarına öneriler
- Öncelikle anne adaylarının, gün içerisinde bol miktarda su içmesi gerekmektedir.
- Çay ve kahveden mümkün oldukça uzak durmalıdır.
- Sigara tüketmesi halinde, tedaviye başlanmadan 3 ay öncesinden sigarayı bırakılmalıdır.
- Alkol tüketimi de aynı şekilde bırakılmalıdır.
- Anne adayının tedavi dönemi boyunca, protein ağırlıklı gıdalar alması fazlası ile önemlidir.
- Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir.
- Taze meyve ve sebzeler günlük olarak alınmalıdır.
- Tüp bebek tedavilerinde egzersiz hareketleri ve spor da aynı şekilde ihmal edilmemeli, hafif tempolü yürüyüşler, yüzme gibi rahat ve basit sporlar yapılmalıdır.
- Diabet hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı ve kronik bir problemi bulunan adayların, tedavi süresi boyunca kontrol altında tutulması gerekmektedir.
- Bu dönem içerisinde anne adaylarının, protein ağırlıklı beslenmesi asla göz ardı edilmemeli, haftalık minimum 2 veya 3 gün muhakkak balık tüketilmeli, genellikle küçük balıklar ızgara şeklinde pişirilerek yenmelidir.
- Bol oranda haşlanmış sebze ve c vitaminli meyvelerde, beslenme programına dahil edilmelidir. Mümkün oldukça kızartma türlerinden uzak durulmalıdır.
- Tüp bebek tedavisi dönemi bounca folik asit oldukça önemlidir. Kadınlar aynı zamanda tablet olarak folik asit takviyesi almalıdır. Fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler gibi folik asit bakımından zengin olan besinler, bol miktarda tüketmelidirler. Folik asitin, bebeğin gelişimi açısından önemi bulunmaktadır.
- Daha çok C vitamini açısından zengin olan besinler tüketilmeye özen gösterilmelidir. C vitamini vücudun onarılmasına destek olarak, direnci arttırmaya yardımcı olur.