Embriyo Transferi Sonrası
7 Nisan 2015
Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
7 Nisan 2015

İlaçsız Tüp Bebek Tedavisi

ilaçsız tüp bebek tedavisi

1 ) İlaçsız tüp bebek nedir?

Klasik tüp bebek uygulamasında, yumurtalar beklenen olgunluğa geldikten sonra toplanır ve işleme alınır. İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisinde ise, yumurtalar tamamen olgunlaşmadan toplanarak laboratuvar ortamında olgunlaştırılır. Bu tedavi de ki amaç, yumurtaların olgunlaştırılması amacı ile kullanılan ilaçlardan zarar görebilecek adayların tedavilerini, bu ilaçları almadan devam ettirmeleri ve vücutlarının korunmasını sağlamaktır. İlaçsız tüp bebek tedavisi esnasında hastaya çok az oranda, veya sıfır hormon uygulanır. Büyümesi gözlem altına alınan yumurtalar, beklenen büyüklüğe geldiği zaman genel anestezi sayesinde, iğne yardımı ile toplanır. Toplanan bu yumurtalar, laboratuvar ortamında belli sıvıların içerisinde bekletilip olgun hale gelmeleri sağlanır. İlerleyen adımda hastanın eşinden alınan sperm, mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde, yumurtalara enjekte edilir ve elde edilen embriyolar, tedavinin son adımı olarak, tekrar rahmin içerisine aktarılır.

2 ) Kimler tercih etmelidir?

Bazı adayların, tüp bebek tedavisinde kullanılmak zorunda olan ilaçlara karşı hassas olduğu görülmüştür. Bu hassasiyet neticesinde yumurtalıkların verdiği ve beklenmeyen aşırı cevabın karında ve akciğerde sıvı toplanması ( overin hiperstimulasyon sendromu-OHSS) durumuna sebebiyet vermesi ile karşılaşılmıştır. İlaçsız tüp bebek tedavisi, daha çok bu hassasiyete sahip olan, OHSS gelişme ihtimali yüksek olan PKOS (Polikistik Over Sendromu) hastalarında tercih edilmektedir. Aynı zamanda endometriozis hastalarında, ilaçlara tepkisi az olan hastalarda ve erkek kısırlığında da kullanılabilmektedir. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin kesinlikle yasak olduğu kanser hastaları için özellikle ideal bir yöntemdir.

3 ) Avantajları nelerdir?

  • Tedavinin daha kolay olması
  • Daha kısa tedavi süresi (8-10 gün)
  • Yan etkisinin olmaması
  • Komplikasyonlara yol açmaması
  • Klinik ziyareti sayısının düşük olması (1-2 defa)
  • Daha az enjeksiyon sayısı (2-3 defa)
  • Kan alma işleminin olmaması

4 ) İlaç yardımı olmadan, yumurtalar nasıl elde edilir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinde, ilaç kullanımı olmadığı için anne adayının normal adet döneminde kendi kendine meydana gelen yumurta hücreleri toplanır. Uygun kültür ortamına yumurtalar yerleştirilir. Yumurta hücresi bu aşamanın ardından baba adayından elde edilen sperm ile döllenme işlemi gerçekleştirilir. Döllenme işlemi, mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi desteği ile uygulanır.

5 ) Kimlere uygulanamaz?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yaşı ileri olan adaylara uygulanamamaktadır.

6 ) Başarı oranı nedir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin (IVM) başarı seviyesi, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Bu seviye de yaklaşık %30 civarındadır.

7 ) Tedavi ne kadar sürer?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin uygulama süresi toplamda 8 gün ile 10 gün civarında sürmektedir. Bu zaman zarfı içerisinde, adaylar merkeze sadece 1 veya 2 kez, 30 dakika gelmesi gerekmektedir.

8 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyeti ne kadardır?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyetinin, klasik tüp bebek tedavisi ile arasında bir herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak ilaç masrafında, ilaç kullanılmadığı için %90 civarında bir indirim söz konusudur.

9 ) Bu yöntem, günümüzde Türkiye’de fazla tercih edilen bir yöntem midir?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yöntemi, dünyada ve Türkiye’de çok az oranda tüp bebek merkezi tarafından sağlanmaktadır.

10 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin dezavantajı var mı?

Bu tedavi esnasında, beklenen kalitede yumurtaların elde edilmesi bazen zordur. Bunun dışında elde edilen hamilelik oranları, klasik yöntemlere kıyasen daha az olabilir. İlaçsız tüp bebek tedavisinin başarı oranı, ortalama % 30 kadardır. Bu oran, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.