Bir tüp bebek merkezine başvuru yapıldığı zaman, öncelikle ilgili uzman doktor, çift ile ayrıntılı bir görüşme gerçekleştirerek, daha önce yaşamış olduğu hastalıklar, yapılan tetkikler ve tedaviler hakkında bilgi almaya başlar. “Hikaye alma” veya “anamnez alma” olarak ifade edilen bu evre, aslında tedavi döneminin doğru bir şekilde planlanabilmesi için en önemli evreyi oluşturmaktadır.
“Hikaye alma” evresinde, yapılan önemli bir yanlış, çiftlerin bazı konuları veya soruları kendilerine göre önemsiz gördükleri ve doktoru ile paylaşmayı gerek duymadıkları ifade edilmektedir. Bu evrede detay veya önemsizmiş gibi görünen çok fazla konu veya tecrübe, aslında tedavinin başarılı sonuçlanması açısından fazlası ile önemlidir. Bu sebepten dolayı da, doktor ile görüşme sırasında, söylenmesi gereken bilgilerin çiftler tarafından önem derecelendirmesi veya sıralaması yapılmamalıdır. Doktorun sorduğu bütün sorulara, karşı tarafın istediği gibi detaylı ve doğru olarak cevap verilmelidir.
İğne gibi içerisinde hormon bulunan ilaçlara başlanır. Bunun nedeni, yeni adet döneminin 3. gününde yumurtalıkların uyarılması amacı ile kullanılmaktadır. Yumurtalıkların içinden, birden çok yumurta hücresinin gelişimini sağlamak için bu ilaçlar anne adayına uygulanır. Bu ilaçlar, hamilelik ihtimalini arttırmaktadır. Yumurtalıklarının uyarılma süresi kişiden kişiye değişmektedir. Yumurtalıkların kullanılan ilaca verdiği cevap, bu dönemin uzunluğunu belirler. Genel olarak bu uzunluk 10 gün ile 12 gün arasında değişmektedir. 2 günde bir hormon ve ultrason desteği ile bu dönem içerisinde yumurtaların gelişimi kontrol edilir.
Yumurta hücreleri, istenilen olgunluğa ve büyüklüğe geldikten sonra, yumurtaların çatlamasına destek olan hormonal bir iğne yardımı ile çatlaması sağlanır. İğne uygulandıktan yaklaşık 34 saat ile 36 saat sonra, yumurta toplama ameliyatı uygulanır. Bu iğne, mutlaka doktorun vermiş olduğu randevu zamanında yapılmalıdır. Yumurta toplama uygulaması, sedasyon anestezi yani uyku hali olarak bilinen bir hal altında transvajinal ultrasonografi yardımı ile uygulanır. Bunun nedeni, hastanın ağrı hissetmesini önlemektir. Anne adayı, sabah aç karnına alınır. İşlem ortalama 20 ile 30 dakika arasında tamamlanır.
Bu operasyon uygulanması sırasında, foliküllerin içindeki sıvı toplanır. Sıvıda yumurtanın görülüp görülmediği değerlendirilerek, mevcut olan yumurtalar toplanır. İlk işlemde folikül sıvısında yumurta ile karşılaşılamayabilir. Bu durumlarda özel bir sıvının desteği ile folikülün içi yıkanır ve folikül içinde kalmış olan yumurtalar bulunmaya çalışılır. Hasta başına yumurta miktarı 10 ile 12′yi bulabilirken, bu rakam 1′den 40′a kadar da değişiklik gösterebilmektedir. Çok nadir olarak, hiç yumurta toplayamama ihtimali de mevcuttur. Bu işlemin ardından, hasta 1 veya 2 saat takip edilir ve daha sonra evine taburcu edilir. Bundan sonraki evrede ise, toplanan yumurtaların içinden en ideal olanların seçilmesi, döllenmesi ve rahim içine transferidir.
Yumurta toplama sırasında elde edilen MII oosit olarak ifade edilen iyi ve döllenebilecek olan yumurtaların seçilmesinin ardından, sperm hücre kalitesine bakılarak, klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon desteği ile laboratuvar içerisinde döllenmesi gerçekleştirilir. Bazı durumlarda döllenme ihtimalinin arttırmak için, mikroenjeksiyon desteğini kullanmak daha yararlı olabilmektedir. Sperm hücresi, yumurta hücresini döller ve bu sayede EMBRİYO oluşur. Özel kültür ortamında, döllenmiş yumurtalar, anne adayının rahmine aktarılacak hale gelene dek izlenir. İyi ve kaliteli olan embriyolar içlerinden tek tek seçilerek, rahim içine transferi gerçekleştirilir.
Embriyoların laboratuvar ortamından alınarak anne adayının rahmine transferine embriyo transferi denir. Bu evre, anesteziye gerek duyulmayan, hastanın herhangi bir ağrı hissetmeyeceği bir işlemdir. Yumurta toplanma işleminden 48 saat veya 72 saat, hatta bazı durumlarda ise 120 saat sonra transfer işlemi yapılır. Transferin ne zaman yapılması gerektiği, embriyo miktarı ve kalitesi tarafından belirlenir. Trasnfer yapılmadan önce, rahim ağzı özel sıvıların yardımı ile temizlenir. Rahim içerisine transfer, ince kateter desteği ile rahim ağzı yolundan geçilerek uygulanır. Bu uygulamadan sonra, embriyoların kendi başlarına gelişmeye devam edip rahime tutunmaları beklenir.
Embriyo Transferinin gerçekleşmesinden sonra ki 12. Günde, anne adayına hamilelik testi yapılır.