Kadınlar, adet kanaması 10 gün geçtiği halde, gelmemesi durumunda hamilelik testini yaptırmaları gerekir. Testinin pozitif çıkması halinde, ilk doktor muayenesine gidilmelidir. İlk kontrol sırasında kan veya idrardan alınan örnekler ile kadına hamilelik testi uygulanır. Ultrason muayenesi ile beraber, hamilelik kesesi kontrol edilmeye başlanır. Bu sırada fetal kalp atışı için 2 hafta sonra yeniden doktora gidilmesi gerekmektedir. Hamileliğin durumuna göre doktorunuzun önerdiği şekilde, kontrollere gelmenizde fayda olacaktır. Buna dikkat edilmediği durumlarda beklenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hamileliğinde düşük riski bulunan anne adaylarında yapılan ilk muayene sırasında, ultrason tahlili yapılmalıdır. Bu nedenden dolayı, anne adaylarının hamileliğin ilk zamanlarında doktora gitmeleri daha faydalı olur. Ultrason tahlilinin asıl nedeni, anne adayında dış gebelik bulunup bulunmadığının tespit edilmesi içindir. Bunun dışında anne adayında görülebilecek çoğul gebeliklerde, bu tahlil ile beraber belirlenir. Bu esnada yapılan bazı tahlil ve belirlemeler sayesinde, anne adayının hamilelik dönemi içerisinde yapılması gereken takiplerinin dönemini belirler. Muayene sırasında anne adayında tansiyon ölçümü, kan grubunun tespiti, tam idrar kültürü ve tam kan tahlili yapılmaktadır. Bu dönem içerisinde anne adayında, toksoplazma ve rubella antikorlarının belirlenmesi de çok önemlidir. Hamilelik boyunca ilk 8 hafta içerisinde oluşacak kanamalar, dış hamileliğin bir belirtisi olabileceği için, kanama az bile olsa, anne adayı bir an önce doktora gitmelidir.
Bu üç aylık dönem içerisinde anne adaylarının, rutin bir şekilde yapmış oldukları doktor ziyaretleri sırasında, bir takım tahlillere tabi tutulur. 16. ve 18. haftalar içerisinde anne adayına yapılan üçlü test ile bebekte down sendromu gibi doğumsal anomali risk faktörleri saptanır. Anne adayları, ilk hamileliklerinde bebeğin hareketlerini genel olarak 5. Ay içerisinde hissetmeye başlar. Hamilelik sayısının artması ile beraber, bu süre daha erken zamana çekilebilir. Bebeğin bu hareketlerinde farklılık hissedilmesi durumunda, derhal doktora gidecek kadar önemli bir durum söz konusu olacaktır. Bu üç aylık dönem de yapılan kontroller sırasında, renkli ultrasonografi yapılarak, bebeğin iç organları ve vücut yapısı da gözlem altına alınır. Anne ve bebek arasında bulunan kan akımının durumu, mutlaka incelenmesi gereken bir durumdur. Normal hamilelik dönemi yaşayan anne adaylarında bu araştırma 22. ve 26. haftalar arasında yapılırken, tehlikeli hamilelik dönemi yaşayan anne adaylarında, probleme göre zaman ayarlanır. Anne adayının çarpıntı rahatsızlığı bulunması durumunda, bunun kansızlık nedeni ile olup olmadığı incelemelidir.
Bu etkenlerin haricinde, anne adaylarının ikinci üç aylık dönemi içerisinde derhal doktora gitmesini gerektiren durumlar söz konusudur. Bu belirtilerin içerisinde;
Bu son üç aylık dönem içerisinde, anne adaylarında rahim ile alakalı hafif ve aralıklar ile gelen kasılmalar görülebilir. Bu tür kasılmalar, anne adaylarında normal olarak kabul edilmektedir. Doğum işlemi tamamlanmadan önce hissedilen hazırlık kasılmaları, anne adaylarında çok fazla görülür. Daha çok bebeğin hareketleri esnasında bu tarz kasılmalar, daha çok olur. Hamileliğin bu son döneminde, anne adaylarında doktor ziyaretleri arttığı halde, bazı problemlerin görülmesi durumunda acil olarak doktora gidilmesi gerekir. Bu belirtilerin arasında;
Hamilelik döneminin normal devam etmesi durumunda, düzenli olarak yapılan yürüyüşler, yavaş ve temkinli yapılan yüzme, evde bisiklet çevirme ve uzman gözetimindeki egzersizler doğuma destek olur. Anne adaylarının, hamilelik dönemi boyunca aldığı kilolara dikkat etmesi halinde, bu sürecin daha rahat atlatmasına da yardımcı olur. Anne adayları, 40. haftası dolmuş olmasına rağmen, henüz doğum sancıları başlamadıysa, muhakkak doktora gitmesi gerekir. Bu anne adaylarının 3 günde bir NST testi, haftada bir defa ultrason tahlili yapılarak, hamileliğin takip edilmesi gerekir. Bu takipler sırasında, bebeğin anne karnında olan durumu, suyun miktarı, solunumun durumu teker teker değerlendirmeye alınır. Bunlarda bir problem tespit edilememesi halinde, anne adaylarında 15 gün kadar doğum sancılarının kendiliğinden gelmesi beklenir. Hamileliğin 42. haftası dolana dek, doğum sancıları başlamadığı zaman doktor tarafından sezaryen ile doğum kararı alınarak, doğumun başlatılması gerekir.
Hamilelik dönemi içerisinde, herhangi bir sorun görülmese bile, mutlaka sağlık kontrolü yapılması gerekir. Hamilelik dönemi içerisinde önemli sağlık problemlerine neden olabilecek bir takım özel durumlar bulunmaktadır.
Aşağıda 12 madde altında toplanan sorunlardan herhangi birisi ile karşı karşıya kalmanız durumunda, bu durumu hamileliğinizi takip eden doktora muhakkak bildirin.