Hamilelik Döneminde Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

Kısırlık Nedir?
9 Nisan 2015
Miyom Nedir?
9 Nisan 2015

Hamilelik Döneminde Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

1 ) Hamilelik döneminde ilk doktor muayenesi ne zaman yapılır?

Kadınlar, adet kanaması 10 gün geçtiği halde, gelmemesi durumunda hamilelik testini yaptırmaları gerekir. Testinin pozitif çıkması halinde, ilk doktor muayenesine gidilmelidir. İlk kontrol sırasında kan veya idrardan alınan örnekler ile kadına hamilelik testi uygulanır. Ultrason muayenesi ile beraber, hamilelik kesesi kontrol edilmeye başlanır. Bu sırada fetal kalp atışı için 2 hafta sonra yeniden doktora gidilmesi gerekmektedir. Hamileliğin durumuna göre doktorunuzun önerdiği şekilde, kontrollere gelmenizde fayda olacaktır. Buna dikkat edilmediği durumlarda beklenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

2 ) Hamileliğin ilk üç aylık döneminde yapılması gereken muayene

Hamileliğinde düşük riski bulunan anne adaylarında yapılan ilk muayene sırasında, ultrason tahlili yapılmalıdır. Bu nedenden dolayı, anne adaylarının hamileliğin ilk zamanlarında doktora gitmeleri daha faydalı olur. Ultrason tahlilinin asıl nedeni, anne adayında dış gebelik bulunup bulunmadığının tespit edilmesi içindir. Bunun dışında anne adayında görülebilecek çoğul gebeliklerde, bu tahlil ile beraber belirlenir. Bu esnada yapılan bazı tahlil ve belirlemeler sayesinde, anne adayının hamilelik dönemi içerisinde yapılması gereken takiplerinin dönemini belirler. Muayene sırasında anne adayında tansiyon ölçümü, kan grubunun tespiti, tam idrar kültürü ve tam kan tahlili yapılmaktadır. Bu dönem içerisinde anne adayında, toksoplazma ve rubella antikorlarının belirlenmesi de çok önemlidir. Hamilelik boyunca ilk 8 hafta içerisinde oluşacak kanamalar, dış hamileliğin bir belirtisi olabileceği için, kanama az bile olsa, anne adayı bir an önce doktora gitmelidir.

3 ) Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde yapılması gereken muayene

Bu üç aylık dönem içerisinde anne adaylarının, rutin bir şekilde yapmış oldukları doktor ziyaretleri sırasında, bir takım tahlillere tabi tutulur. 16. ve 18. haftalar içerisinde anne adayına yapılan üçlü test ile bebekte down sendromu gibi doğumsal anomali risk faktörleri saptanır. Anne adayları, ilk hamileliklerinde bebeğin hareketlerini genel olarak 5. Ay içerisinde hissetmeye başlar. Hamilelik sayısının artması ile beraber, bu süre daha erken zamana çekilebilir. Bebeğin bu hareketlerinde farklılık hissedilmesi durumunda, derhal doktora gidecek kadar önemli bir durum söz konusu olacaktır. Bu üç aylık dönem de yapılan kontroller sırasında, renkli ultrasonografi yapılarak, bebeğin iç organları ve vücut yapısı da gözlem altına alınır. Anne ve bebek arasında bulunan kan akımının durumu, mutlaka incelenmesi gereken bir durumdur. Normal hamilelik dönemi yaşayan anne adaylarında bu araştırma 22. ve 26. haftalar arasında yapılırken, tehlikeli hamilelik dönemi yaşayan anne adaylarında, probleme göre zaman ayarlanır. Anne adayının çarpıntı rahatsızlığı bulunması durumunda, bunun kansızlık nedeni ile olup olmadığı incelemelidir.

Bu etkenlerin haricinde, anne adaylarının ikinci üç aylık dönemi içerisinde derhal doktora gitmesini gerektiren durumlar söz konusudur. Bu belirtilerin içerisinde;

  • Vajinada kanama olması halinde
  • Karın bölgesinde sertlik ve beraberinde ağrı oluşması
  • Vajinadan su gelmesi
  • Tansiyonun yükselmesi
  • Şiddetli baş ağrısı olması
  • Bacaklarda ağrı, şişlik ve kızarıklık olması halinde
  • Ateşli hastalıklardan geçirme
  • Vajinadan iltihaplı akıntı gelmesi ya da sıkça idrara çıkma isteği olması

4 ) Hamileliğin son üç aylık döneminde yapılması gereken muayene

Bu son üç aylık dönem içerisinde, anne adaylarında rahim ile alakalı hafif ve aralıklar ile gelen kasılmalar görülebilir. Bu tür kasılmalar, anne adaylarında normal olarak kabul edilmektedir. Doğum işlemi tamamlanmadan önce hissedilen hazırlık kasılmaları, anne adaylarında çok fazla görülür. Daha çok bebeğin hareketleri esnasında bu tarz kasılmalar, daha çok olur. Hamileliğin bu son döneminde, anne adaylarında doktor ziyaretleri arttığı halde, bazı problemlerin görülmesi durumunda acil olarak doktora gidilmesi gerekir. Bu belirtilerin arasında;

  • Karın bölgesinde kasılma ve ağrıların olması halinde
  • Ateşli hastalıklar geçirilmesinde
  • Vajinadan kanama ya da suyun gelmesi halinde
  • Bebekte olan hareketlerin azalma göstermesi halinde
  • Tansiyon yükselmesi ve bununla birlikte baş ağrısının bir arada olması halinde
  • Görme duyusunda bulanıklık olması
  • Vücutta şişkinliğin olması halinde, özellikle haftada bir kilodan fazla kilo artışı olması halinde, kadınların acil olarak doktora gitmesi gerekir.

5 ) Hamileliğin doğum zamanında yapılması gereken muayene

Hamilelik döneminin normal devam etmesi durumunda, düzenli olarak yapılan yürüyüşler, yavaş ve temkinli yapılan yüzme, evde bisiklet çevirme ve uzman gözetimindeki egzersizler doğuma destek olur. Anne adaylarının, hamilelik dönemi boyunca aldığı kilolara dikkat etmesi halinde, bu sürecin daha rahat atlatmasına da yardımcı olur. Anne adayları, 40. haftası dolmuş olmasına rağmen, henüz doğum sancıları başlamadıysa, muhakkak doktora gitmesi gerekir. Bu anne adaylarının 3 günde bir NST testi, haftada bir defa ultrason tahlili yapılarak, hamileliğin takip edilmesi gerekir. Bu takipler sırasında, bebeğin anne karnında olan durumu, suyun miktarı, solunumun durumu teker teker değerlendirmeye alınır. Bunlarda bir problem tespit edilememesi halinde, anne adaylarında 15 gün kadar doğum sancılarının kendiliğinden gelmesi beklenir. Hamileliğin 42. haftası dolana dek, doğum sancıları başlamadığı zaman doktor tarafından sezaryen ile doğum kararı alınarak, doğumun başlatılması gerekir.

6 ) Hamilelik dönemi içerisinde derhal doktora gidilmesi gereken 12 durum

Hamilelik dönemi içerisinde, herhangi bir sorun görülmese bile, mutlaka sağlık kontrolü yapılması gerekir. Hamilelik dönemi içerisinde önemli sağlık problemlerine neden olabilecek bir takım özel durumlar bulunmaktadır.

Aşağıda 12 madde altında toplanan sorunlardan herhangi birisi ile karşı karşıya kalmanız durumunda, bu durumu hamileliğinizi takip eden doktora muhakkak bildirin.

  1. Hamileliğin son zamanlarında karşılaşılan baş ağrısı ve tansiyon yüksekliği ile ilgili önemli bir bulgu olabilir.
  2. Hamilelik dönemi boyunca anne adayında akıntı görülebilir. Ancak aşırı oranda veya kaşıntı ile beraber görülen akıntı, genel olarak mantara bağlıdır. Anne adayını çok rahatsız etmesi halinde, tedavi edilmelidir.
  3. Hamilelik döneminde, bacaklarda varisler ve dış üreme organlarında hemoroid (basur) meydana gelebilir veya eskiden olanlar hamilelik dönemi içerisinde daha fazla artabilir.
  4. Hamilelik döneminde, varis için operasyon ile tedavinin sağlanması pek önerilmez. Onun yerine anne adayı elastik çorap kullanılabilir. Hemoroid görülür ve rahatsızlık verir ise, uzun süre ayakta durulmaması ile şikayetlerde azalma görülebilir. Varis ve hemoroid olması halinde, ayakları yukarı kaldırarak oturmak da anne adayını rahatlatır ve faydalı olur. Hemoroid görülmesi halinde, kabızlığın olmaması için çalışılmalıdır.
  5. Rahatsızlık edecek şekilde hissedilen kasık sancıları olması halinde, idrar yolu ve idrar torbası iltihabı bakımından kontrol edilmesi gerekir. Düşük ve erken doğum tehlikesinin oluşması durumunda da kasık sancıları ile karşılaşılabilir.
  6. Vajinadan (hazne, döl yolu) su veya kan gelmesi, erken doğum riski, düşük veya eş (plasenta) ile alakalı acil müdahale gerektiren durumlardır.
  7. Kilo kaybına neden olacak ağır bulantı ve kusma durumunda da bir an önce doktora başvurulmalıdır. Bu durumda bazen hastane tedavisine bile gerek duyulabilir.
  8. Bütün bunların yanı sıra, el ve yüz bölgesinde şişme, bebeğin hareketlerinde azalma, hızlı kilo alma veya verme gibi durumlarda da doktora en kısa zamanda haber vermek gerekir.
  9. Hamileliğin herhangi bir döneminde hafif veya çok diye ayrım yapmadan kanamanın görüldüğü zaman içerisinde,
  10. Annenin karnında sertleşme görülmesi ve bu sertleşme ile alakalı olarak başlayan karın kasılmaları ve ağrı
  11. Bağışıklık sisteminin bastırılması ile bağlı olarak, ateşli bir hastalık veya gribal enfeksiyon geçirmesi,
  12. Anne adayının görmesinde bulanıklık yaşanması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.