Hamilelik Döneminde Seyahat

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki İle İlgili Merak Edilen 9 Soru
13 Nisan 2015
Çoğul Gebeliklerde Annelerin Yaşadığı Sıkıntılar
13 Nisan 2015

Hamilelik Döneminde Seyahat

hamilelik döneminde seyahat

Hamilelik dönemi içerisinde, saptanan özel çeşitli sorunların saptanmaması halinde, seyahat yapılmasında engel yoktur. Bütün hamilelik dönemi boyunca seyahat edilebilir. Hamilelik döneminde seyahat ile ilgili, anne ve baba adaylarının dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda size maddeler halinde belirtilmiştir.

1 ) Ne zaman seyahat yapılmalı?

Hamilelik dönemi içerisinde, genellikle ilk aylardan itibaren seyahat etmenin bir herhangi bir sakıncası bulunmaz. Bu konuda en güvenli dönemler, 18 ile 24 hamilelik haftalarıdır. İlk 3 ay içerisinde kanama gibi sorunların ve düşük ihtimalinin fazla olması nedeni ile çeşitli sakıncalar da bulunmaktadır. 36. hamilelik haftasından sonra, bir çok uçak firması hamilelerin uçak ile seyahat etmesine müsaade etmemektedir.

2 ) Uçak ile seyahat edecek anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler

  • Uçak ile yolculuk yapan anne adayı, rahat ve bol kıyafetler giymeye özen göstermeli
  • Sırt bölgeniz için mutlaka destek amaçlı yastık bulundurun veya isteyin
  • Ayaklarınızı seyahat boyunca hareket ettirin ve uygun zamanlarda uçak içerisinde küçük küçük yürüyüşler yapın
  • Uçağa binmeden önce, bol oranda sıvı tüketin. Çünkü kabin içerisindeki hava, sıvı kaybına sebep olmaktadır
  • Yapılacak olan seyahat, enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıkların çok fazla karşılaşıldığı ülke içerisine yapılıyor ise, doktor tarafından uygun görülen tetkikler ile aşılar yapılmalıdır.

3 ) Araba ile seyahat edecek anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler

Araba seyahatlerinde ise, anne adayının araba kullanmamasında yarar vardır. Çünkü yorgunluk ve yolculuğun yaratmış olduğu stres, rahim kasılmalarını tetikliyor

  • Araba yolculuğunda mümkün olduğunca sırta ek yastık konulmalıdır.
  • Emniyet kemeri karnın üs tarafına değil, alt taraftan geçirilerek takılmalıdır.
  • Seyahat anında fazla oranda sıvı içilmeli ve her saat başı mola vererek 20 dakika ile30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Aralarda ufak tefek atıştırmalar yapılmalı ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır

Hamilelik dönemi boyunca erken doğum tehlikesi, kanama gibi sorunlar ile karşılaşılması halinde, seyahatler mümkün oldukça yapılmamalı ve aynı şekilde mümkünse ertelenmelidir. Daha çok bacaklarda varisler varsa veya daha önceden damarlar yollarında tıkanma sorunları ile karşılaşılmışsa, uzun seyahatlerden mümkün oldukça uzak durulması gerekmektedir.

4 ) Otobüs ve tren yolculuğu

Genel olarak bakıldığı zaman, ( elbette ki meydana gelebilecek trafik kazalarını saymazsanız ) hamilelik dönemi süresince tren veya otobüs yolculuğu da güvenlidir.

Otobüste yaşayacağınız en büyük sorun uykusuzluk olabilir. Ancak yine de, tren ve otobüsteki havalandırma sistemi değişiklik gösterebilmektedir. Sıcak ve soğuk yapılan ayarlamalar, her zaman istenen sonuçları vermediğinden dolayı, rahatsız edici olabilir.

5 )Hava yastıkları (airbag) hamileler için zararlı mıdır?

Hava yastıkları, emniyet kemerinizi doğru bir şekilde bağladığınız ve hava yastığından ortalama 25 cm uzakta durduğunuz müddetçe, hamilelik dönemi içerisinde başka hiçbir zaman olmadıkları kadar güvenlidirler.

Sürücü ya da yolcu koltuğunda olsanız dahi, koltuğunuzu ileri, geri ya da yukarı aşağı doğru bir şekilde ayarlayarak, güvenli ve rahat edecek bir oturuş pozisyonu edinin. Arabayı kendiniz kullanmanız durumunda, acınızın direksiyonu ayarlanabiliyor ise, muhakkak karın bölgenizden olabildiğince en uzak mesafeye ayarlamanız yararlı olacaktır.

6 ) Kaza olması halinde neler yapılması gerekir?

Kazanın ile karşılaşılması durumunda, neler yapmanız gerektiğini, sizin ve eşinizin bilmesi gerekiyor. Hamile olduğunuzda, aracınız ile yaptığınız seyahat sırasında kaza geçirmeniz halinde, mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Kazanın hafif olması halinde dahi, bunu ihmal etmemelisiniz. Eğer kasılmalarınız, ağrınız ya da kanamanız varsa, hiçbir şekilde zaman kaybetmeden, bir an önce doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Anne vücudu, genel şartlarda bebeği her türlü travmalara karşı koruma altına alır. Ancak bununla beraber, bazı durumlarda travmanın yaşanmasının ardından bebeğin plasentasının bir bölümü veya tamamı ayrılabilir ve hiçbir belirti görülmeyebilir. Genel olarak hamilelik döneminiz 20 haftadan fazla ise, kazanın şiddeti ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, doktora gitmek için zaman kaybetmemelisiniz.

7 ) Uzun seyahatlerde dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Uzun mesafeli yolculuklarda, anne ve baba adaylarının dikkat etmesi gereken önemli noktalar;

  • Herhangi bir yerde uzun bir süre boyunca oturmak, bacaklarınızda bulunan kan dolaşımını etkiler ve bu durum da ayak ile bilek bölgelerinde şişmelere sebebiyet verebilir. Bu sebepten dolayı, her çeşit yolculukta her 1.5 saat ile 2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı hızlandırmalısınız.
  • Mola sırasına gerçekleştirilen kısa yürüyüşler esnasında, bacaklarınıza germe egzersizleri de uygulayabilirsiniz. Yolculuk esnasında oturduğunuz zaman da, bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın yaratacağı olumsuz etkilerini minimuma indirebilirsiniz.
  • Bunun için oturur pozisyonda olduğunuz zaman, bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın. Topuk bölgeniz merkez olacak şekilde, ayağınızı yavaş yavaş kendinize doğru kuvveti bir şekilde çekerek baldır kaslarınızı gerin. Bu hareketin ardından, ayak bileklerinizi sağa ve sola çevirerek, parmaklarınızı açıp kapatın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.