Hamilelik dönemi içerisinde, saptanan özel çeşitli sorunların saptanmaması halinde, seyahat yapılmasında engel yoktur. Bütün hamilelik dönemi boyunca seyahat edilebilir. Hamilelik döneminde seyahat ile ilgili, anne ve baba adaylarının dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda size maddeler halinde belirtilmiştir.
Hamilelik dönemi içerisinde, genellikle ilk aylardan itibaren seyahat etmenin bir herhangi bir sakıncası bulunmaz. Bu konuda en güvenli dönemler, 18 ile 24 hamilelik haftalarıdır. İlk 3 ay içerisinde kanama gibi sorunların ve düşük ihtimalinin fazla olması nedeni ile çeşitli sakıncalar da bulunmaktadır. 36. hamilelik haftasından sonra, bir çok uçak firması hamilelerin uçak ile seyahat etmesine müsaade etmemektedir.
Araba seyahatlerinde ise, anne adayının araba kullanmamasında yarar vardır. Çünkü yorgunluk ve yolculuğun yaratmış olduğu stres, rahim kasılmalarını tetikliyor
Hamilelik dönemi boyunca erken doğum tehlikesi, kanama gibi sorunlar ile karşılaşılması halinde, seyahatler mümkün oldukça yapılmamalı ve aynı şekilde mümkünse ertelenmelidir. Daha çok bacaklarda varisler varsa veya daha önceden damarlar yollarında tıkanma sorunları ile karşılaşılmışsa, uzun seyahatlerden mümkün oldukça uzak durulması gerekmektedir.
Genel olarak bakıldığı zaman, ( elbette ki meydana gelebilecek trafik kazalarını saymazsanız ) hamilelik dönemi süresince tren veya otobüs yolculuğu da güvenlidir.
Otobüste yaşayacağınız en büyük sorun uykusuzluk olabilir. Ancak yine de, tren ve otobüsteki havalandırma sistemi değişiklik gösterebilmektedir. Sıcak ve soğuk yapılan ayarlamalar, her zaman istenen sonuçları vermediğinden dolayı, rahatsız edici olabilir.
Hava yastıkları, emniyet kemerinizi doğru bir şekilde bağladığınız ve hava yastığından ortalama 25 cm uzakta durduğunuz müddetçe, hamilelik dönemi içerisinde başka hiçbir zaman olmadıkları kadar güvenlidirler.
Sürücü ya da yolcu koltuğunda olsanız dahi, koltuğunuzu ileri, geri ya da yukarı aşağı doğru bir şekilde ayarlayarak, güvenli ve rahat edecek bir oturuş pozisyonu edinin. Arabayı kendiniz kullanmanız durumunda, acınızın direksiyonu ayarlanabiliyor ise, muhakkak karın bölgenizden olabildiğince en uzak mesafeye ayarlamanız yararlı olacaktır.
Kazanın ile karşılaşılması durumunda, neler yapmanız gerektiğini, sizin ve eşinizin bilmesi gerekiyor. Hamile olduğunuzda, aracınız ile yaptığınız seyahat sırasında kaza geçirmeniz halinde, mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Kazanın hafif olması halinde dahi, bunu ihmal etmemelisiniz. Eğer kasılmalarınız, ağrınız ya da kanamanız varsa, hiçbir şekilde zaman kaybetmeden, bir an önce doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Anne vücudu, genel şartlarda bebeği her türlü travmalara karşı koruma altına alır. Ancak bununla beraber, bazı durumlarda travmanın yaşanmasının ardından bebeğin plasentasının bir bölümü veya tamamı ayrılabilir ve hiçbir belirti görülmeyebilir. Genel olarak hamilelik döneminiz 20 haftadan fazla ise, kazanın şiddeti ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, doktora gitmek için zaman kaybetmemelisiniz.
Uzun mesafeli yolculuklarda, anne ve baba adaylarının dikkat etmesi gereken önemli noktalar;