Genel olarak mini tüp bebek, anne adayının adetinin 3.günün de yapılan bir ultrason incelemesi ile kistin bulunup bulunmadığına bakılır. Anne adayına yalnızca folik asit vitamini verilmektedir. Hiç bir iğne yapılmadan 4 gün sonra da, yeniden ultrason ile yumurtaların büyümesi incelenmektedir. Anne adayının kendi kendine, doğal olarak büyüyen yumurtası izlenir. Ardından, yumurta kistinin çapı 13 mm olması ile, yumurta koruyucu iğne tedavisine başlanır.
Bu aşama daha çok 5 ile 6 enjeksiyon ile anne adayının tedavisi tamamlanır. Aynı zamanda anne adayına hafif bir anestezi yapılmasının ardından, yalnızca tek bir yumurta alınarak laboratuvar ortamında ki adıma geçiş yapılır. Bu adımda yapılacakalr ise, klasik tüp bebek yöntemi ile aynıdır.
Embriyonun meydana gelişi izlenerek, uygun olan zaman da anne adayının rahminin içerisine embriyo transfer işlemi yapılır.
Günümüzde daha çok, mini tüp bebek tedavisini çok sayıda denediği halde tüp bebek başarısızlığı yaşanan çiftler de, anne adayının yumurtlama kapasitesinin az olduğu durumlarda ve yumurta kalitesinin düşük olduğu anne adayların da tercih edilmektedir. Aynı zamanda mini tüp bebek tedavisine bir son deneme olarak bakılmaktadır. Ancak mini tüp bebek tedavisinin git gide artmasına ve popüler bir üreme yöntemi olmasında, başka nedenler de vardır.
Genel olarak çalışanlar, entelektüel kadınlar ve özellikle de erkek faktörü sebebi ile tüp bebek tedavisine başlanmış ise çoğunlukla fazla tedavilerden ve ilaçlardan hatta tahlillerden kaçınıyorlar. Ayrıca mini tüp bebek yönteminin çok daha ekonomik olması da ayrı bir ilgi çeken yönü olmaktadır. Çünkü bu tedavi de anne adayına daha az sayılar da enjeksiyon yapılmaktadır. Nerede ise anne adayına hiçbir kan tahliline ihtiyaç duyulmadan ve çok daha az ilaç kullanımı ile tedavi tamamlanmaktadır. Ayrıca mini tüp bebek yöntemin de klasik tüp bebek uygulamasının maliyetinin üçte biri olmasıdır.
Genel olarak, tüp bebek tedavisinin ilk yapıldığı zamanlarda bütün tedavilerin hepsi, Mini Tüp Bebek uygulamasıydı. Tek yumurta ile, hamileliğin oluşturulması üzerinde çalışılıyordu. Mini tüp bebek, yeni yeni ortaya çıkan bir tedavi yöntemi değil. Ancak bu yöntem, tüp bebek uzmanlarının yeniden ilgisini çekmeye başladı ve dolayısı ile tekrardan gündeme geldi diyebiliriz.
Klasik tüp bebek tedavilerinde istenen amaç, 10 civarında yumurtayı alabilmektir. 10 ile 15 yıl öncesinde, alınabildiği kadar fazla yumurta almak hedefleniyordu. Bu durum günümüzde, ilk olarak “daha kaliteli yumurta” hedef alınıyor.
Çok fazla yumurta alabilmenin tek yolu, yumurtlamayı arttırıcı ilaçlar ile, ön bir tedavinin yapılmasıdır. Klasik tüp bebek tedavisi yönteminde, âdetin 3. gününden başlayı, 10 gün süre ile yumurtlama arttırıcı ilaçlar alınır. Bu zaman zarfında, yumurtanın zamansız çatlamasını önlemek amacı ile, 1 hafta ile 3 hafta süreyle yumurta koruyucu iğneler de yapılır. Uygulanan bu tedavi sırasında, hasta kendine minimum 15 enjeksiyon uygulamaktadır. Ancak bu sayesinde, olgunlaşmasını tamamlayan ve döllenmek için hazır olan çok fazla miktarda yumurta elde edilebilmektedir.
Adet döneminin 3. günü ultrason ile kistin bulunup bulunmadığına bakılır. Yalnızca folik asit vitamini verilir. Bu vitamin dışında bir iğne verilmeden, 4 günün ardından, tekrar ultrason ile yumurtanın büyümesi kontrol edilir. Yumurta kistinin çapı 13 mm olduğu zaman, yumurta koruyucu iğneler kullanılmaya başlanır. Bunun yanında, yumurtanın büyümeye devam etmesini desteklemek için 1 ile 2 ampul yumurtlama iğnesi takviye edilir. 5 ile 6 enjeksiyon ile tedavi tamamlanır. Yumuşak bir anestezi ile beraber, tek yumurta alınıp, laboratuar adımları, klasik tüp bebek ile aynıdır. Embriyonun meydana gelişi izlenerek, doğru zamanda embriyo aktarması gerçekleştirilir.
En önemli dezavantajı, hamilelikte sağlanan başarı oranlarıdır. Mini tüp bebek uygulamasının, ilk denemede hamilelik şansı %8 ile %9 civarındadır. Halbuki klasik tüp bebek uygulamasının bir defada, %40 ile %45 civarında hamilelik şansı vardır. Bunun dışında var olan diğer önemli dezavantajlar ise, yumurta ile embriyonun gelişimiyle alakalı aksamalardır. Mini tüp bebek tedavisinde amaç tek yumurta olduğu için, kötü kaliteli yumurta, boş yumurta gibi kötü yumurtaların dışında, laboratuar adımında, embriyo gelişmemesi durumu ile de karşılaşılabilir.
Bir tedavinin uygulama yöntemleri kolay ancak, başarı oranı klasik tüp bebek tedavisine göre ciddi değişiklikler gösteriyor. Mini tüp bebek tedavisinin çok kolay olması cazip gelse de, elde edilen başarı oranlarının beklenen seviyede olmaması, bizim ve hastalarımızın kararsız kalmasına sebep oluyor.
Günümüzde, klasik tüp bebek tedavisinin yerini ne mini tüp bebek, ne de ilaçsız tüp bebek tedavisi konamıyor. Elde edilen başarı oranları en fazla olan, hâlâ klasik uygulamalar. Fakat klasik tedavilerin yöntemlerinin de, hastaya daha az eziyet verecek yeni uygulamalar, yeni görüşler ile kolaylaştırıldığını unutmamakta yarar var.