Tüp Bebekten Korkmayın!
2 Temmuz 2015
Tiroit Hormonları Hamile Kalmayı Engeller mi?
6 Temmuz 2015

Aşılama Ne Zaman Uygulanır?

1 ) Aşılama ne zaman yapılmalıdır?

Aşılama, sağlanması hedeflenen hamilelik şansını daha çok arttırmak için uygulanmaktadır.

Yapılması gereken zamanlar ise;

  • Endometriozis
  • Tüplerde bulunan hafif yapışıklıklar
  • Hafif sperm bozuklukları
  • Sebebi açıklanamayan interfilite nedenleri ( Kısırlık nedenleri )
  • Yumurtlama problemi nedeninden dolayı, yumurtlama tedavisi görmekte olan anne adaylarında da aşılama yöntemi uygulanabilmektedir. Aşılama, yumurtlama tedavisinde başarı olasılığını arttırır.

2 ) Aşılama yöntemine nasıl karar verilir?

Kısırlık sebeplerinin meydana gelmesi nedeni ile tedaviye başvuranlarda, sebebi tespit edilmek amacı ile çeşitli testlerin yapılmasına gerek duyulabilir. Bu testler, erkekte Semen Analizi Kadında Rahim ve tüp değerlendirilmesi sırasında kullanılan rahim filmi, Hormon testi  ( Yumurtalık kapasitelerini değerlendirmeye yönelik ), Tanısal histeroskopi veya Laporoskopidir.

Boşalma sorunu ile başa çıkmaya çalışan erkeklerde de, aynı şekilde aşılama yöntemine başvurulabilir.  Boşalma sorunlarında şeker, ms, idrar torbasına sperm boşalması hastalığı, travma, mesane operasyonları ve kullanılmakta olan bir takım ilaçlar da neden olabilmektedir.

3 ) Başarılı bir aşılama için hangi koşullar aranır?

Başarılı bir aşılama tedavisi için (inseminasyon) bir takım şartların bulunması gerekmektedir. Bu şartlar ise;

  • Aşılama yapmak için, öncelikle spermin döllemeye uygun olacağı bir yumurtanın bulunması gerekir. Kısacası kadında yumurtlama (ovülasyon) probleminin bulunmaması gerekir. Yumurtlama bozukluklarının bulunması halinde ise, kadında daha önceden yumurtlamayı uyarmaya yarayan ilaçlar kullanılarak, (kontrollü ovarian hiperstimülasyon) ve çatlatma iğneleri ile beraber bu problem aşılabilmektedir.
  • İkinci şart ise, tüpler yumurta ve spermin birleşmesini mümkün kılmalıdır. Aşılama gerçekleştirilmeden önce, rahim filmi ile tüplerin açık olduğu saptanmalıdır
  • Aynı zamanda, erkeğin sperm analiz sonuçları normal veya en azından normale yakın olmalı. Menisinde herhangi bir sperme rastlanmayan veya çok az spermi olan erkeklerde, aşılamanın (inseminasyon) herhangi bir yararı olmaz.
  • Aşılamanın yapılabilmesi için, son olarak meydana gelen bir hamileliğin tutunmasına engel olacak endometrial (rahim içini döşeyen zarda) bir patolojinin olmaması gerekir.

4 ) Aşılama yönteminin uygulanabilirliği bakımından belirli bir süresi var mıdır?

Aşılama yöntemi, interfilitenin ( kısırlığın ) 8 yıldan daha uzun zamandır sürdüğü durumlarda tavsiye edilmemektedir.  Aşı yapabilmek için, bir tüpün açık olması gerekmektedir. Daha önce tüpler gözlenip incelenmediyse, laparoskopi ile veya rahim röntgeni aracılığı ile bu durum kontrol edilmelidir. Tüplerden hiç birinin açık olmaması durumunda ise, yapılacak olan tedavi beklemeye alınmalı veya tedavinin yapımı durdurulmalıdır.

asilama ne zaman uygulanmali (2)

5 ) Aşılama hangi durumlarda fayda sağlar?

  • Sperm hareketliliğinin az olduğu hallerde
  • Anti sperm antikorların varlığında
  • Normal cinsel ilişkinin mümkün olmadığı durumlara
  • Aşılamanın (inseminasyonun) normal cinsel ilişkiye olan üstünlüğü servikal faktörü ortadan kaldırması ve spermlerin kat etmesi gereken yolu azaltması. Bazı durumlarda rahim ağzından salgılanmakta olan sıvı, spermlerin rahim içine geçişine de engel olabilmektedir. Aşılama (inseminasyon) bu gibi durumların olması halinde, önemli avantajlar sağlar.
  • Servikal faktörün (kadının rahim ağzında oluşan salgının erkeğin spermine hareket kabiliyeti sağlayamadığı durum) bozuk olduğu durumlarda

6 ) Aşılama yönteminin başarı oranları nelerdir?

Aşılama tedavisi, altta yatan kısırlık (infertilite) sebebi ile ilişkili olarak, normal ilişkiye oranla %5 ile %20 arasında artış sağlayabilir. Bu şans, uygulama miktarı arttıkça biraz daha artar. Teorik olarak bir sınır bulunmamaktadır ve 6 ile 7 defadan daha fazla denenmemesi de tavsiye edilmektedir. Evlilik ve kısırlık (infertilite) süresinin uzun olması halinde, aşılama denenmeden direkt tüp bebek ve mikroenjeksiyona geçilmesinde sakına yoktur.

7 ) Aşılama yönteminden ne kadar süre sonra sonuç için bilgi alınabilir?

Aşılamanın yapılmasından yaklaşık 15 gün sonra, hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu 15 günlük süre içerisinde progesteron kullanılması, netice bakımından faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.