İki Tüp Bebek Uygulaması Arasındaki Zaman Ne Olmalı?

Tüp Bebek Tedavisinde Çarpıcı Gelişmeler
10 Temmuz 2015
8 Maddede Turner Sendromu
13 Temmuz 2015

İki Tüp Bebek Uygulaması Arasındaki Zaman Ne Olmalı?

1 ) İlk başarısız tüp bebek denemesinden sonra

Tüp bebek tedavisi tekrar denenmek istenirse, uzun bir süre tedaviye ara verilmemesi gerekir. Çünkü hastanın yaşı büyüdükçe, yumurtada da genetik bozulmalar meydana gelmeye başlar. Başarısız olan ilk tüp bebek denemesinden sonra, eğer ikincisi denenecek ise, aradan geçen zaman en az 1 ay olmalıdır. 1 ay sonra, 2. Tüp bebek denemelerine tekrar kalındığı yerden başlanabilir. Vücudun hazırlanmasından ziyade, ruhsal hazırlığa gereksinim duyulan bu dönem içerisinde, çiftlerin minimum hasar ile ve en az stres ile tedaviyi geçirmeleri önemlidir.

Başarı elde edilemeyen tedavinin ilk deneme olması halinde ise, çok fazla panik yapmamak gerekir. Ancak diğer denemelerde de başarı elde edilemez ise, çeşitli ve farklı testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulur.

2 ) Başarısız tüp bebek sonrası deneme yapılır mı?

Diğer tedaviler de olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de bazı zaman başarı elde edebilmek mümkün değildir. Tüp bebekte elde edilen başarı oranlarını hesaplamak için, anne adayının yaşı en önemli etkenlerin içerisinde yer alır. Yaş arttıkça, başarı sağlama oranlarında düşüş olur. Başarısız tüp bebek tedavisinin en önemli nedeni, yaşın fazlası ile ilerlemiş olması ile beraber, yumurtalıklarda genetik bozuklukların ortaya çıkmasıdır. Ancak genç çiftlerde bile her şey yolunda gitse dahi, hamileliklerinde başarısızlık ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumların sebebi şuan için açıklanamamaktadır. Ancak yeniden denenmesi gerekmektedir. Bu noktada önemli olan ilk denemenin başarısızlığının sebebini araştırmak ve ikinci yapılacak olan denemede daha dikkatli davranmaktır. Daha dikkatli bir şekilde araştırılarak yapılan ikinci deneme ile hamileliğin oluşması mümkün olabilir.

3 ) Başarısız olan tüp bebek denemeleri daha sonraki denemeleri ne yönde etkiler?

Yapılan her tüp bebek denemesinden sonra, tekrarlanan tüp bebek denemelerinde, bir diğerinin yarısı kadar şans bulunur. Elbette ki bu başarısızlıkların sebebi araştırılmalı ve gözden kaçmış olan bir takım sorunlar tespit edilerek, buna göre hangi tedavi yolunun belirlenmesi gerektiği, belirlendiği zaman da, bu oranlar değişiklik gösterir.

4 ) Başarısız tüp bebek sonrası ne kadar süre sonra deneme yapılabilir?

Minimum 1 aydan sonra yeniden tüp bebek tedavisinin denenmesine başlanabilir. Bu vücutsal bir durumdan çok, çiftlerin ruhen bu duruma kendilerini hazır hissetmeleri de gerekmektedir. Eşlerin arzularına göre elbette ki bu süre biraz daha uzatılabilir. Ancak bu süre, yaş durumuna göre farklılık göstermektedir. 40 yaşından fazla olan bir kadında, tüp bebek tedavisinde elde edilecek olan başarı oranı düşeceği için, çok fazla bekleme yapmadan yeniden tüp bebek denemesinin yapılması gerekmektedir.

tup bebek (3)

5 ) Tekrarlayan başarısız tüp bebek

Çocuk sahibi olmak isteyen eşlerin, öncelikle kromozom analizi ve immünolojik araştırmalarının yapılması gerekir. Çiftlerden herhangi birinde bir sorun ile karşılaşılması halinde, o zaman tüp bebek tedavisi sonucu edinilen embriyolar anne rahmine nakil edilmeden önce bir takım testlerden geçmelidir. Yumurta elde etmede en önemli şartlardan birisi, embriyo kalitesini artırabilmek için hangi yolun izlenmesinin bilinmesi gerektiğidir. Elbette ki seçilecek olan sperm de, en az sağlıklı yumurta kadar önemlidir. Sperm seçimi esnasında, bugünün teknolojik şartlarında kullanılmakta olan IMSI metodu kullanılabilir. Bütün bunlar 2. deneme için hamileliğe olumlu katkı sağlar.

6 ) Başarısız tüp bebek nedenleri

Başarısız tüp bebek için ilk sebep olarak embriyonun yapısında genetik bir bozukluğun olma ihtimali söz konusu olabilir. Laboratuvar ortamının uygun olmaması veya embriyonun çatlamasını gerektiren dış kabuğunun normalden daha kalın olmasından da kaynaklanabilmektedir.

İkinci sebep olarak ta, kadın rahminin içerisinde yer alan bir takım bozuklukların olması da, tüp bebek tedavisinde başarısızlığa sebep olabilmektedir. Ameliyat sonrası oluşan yapışıklıklar, kürtaj, bazı hastalıkların var olması, miyom, polip gibi rahim rahatsızlıkları veya bozuklukları embriyonun tutulmasını olumsuz açıdan etkileyebilmektedir.

Üçüncü bir neden olarak ise, bebek sahibi olma durumları bulunmayan kadınların neredeyse büyük bir kısmında mevcut olan çikolata kistleri, tüpte görülen tıkanıklıklar, iltihap ve karın içi yapışıklıklarda embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir.

Başarısız tüp bebek sonrası bu sebepler araştırma altına alınarak, problemin ne olduğu öğrenilmeli duruma göre de bir tedavi yöntemi planlanarak adaylara uygulanmalıdır. Düzenli bir şekilde yapılan testlerin dışında, problemin ne olduğunu öğrenebilmek amacı ile bir takım testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu testler ise;

  • Ultrasonografi
  • HSG ( Rahim filmi )
  • Histeroskopi (kameralı rahim inceleme )
  • Preimplantasyon ( genetik tanı )

Başarısız tüp bebek durumuna göre bu testler yapılarak, uygun olan bir tedavi yöntemi geliştirilir. Bu testler aynı zamanda tedavi edici fonksiyona da sahiptir. Tedavi yöntemleri izlenirken, aynı zamanda yardımcı olabilecek yöntemlerde kullanılmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Paternal lenfosit aşısı
  • Yardımcı tomurcuklanma laserte
  • Yapay rahim uygulamaları
  • Blastosist transferi
  • Akupunktur
  • Reiki
  • Antioksidanlar

tup bebek (2)

7 ) Tekrarlayan başarısızlık sonrası çiftler ruhsal yönden nasıl etkilenir?

Tüp bebek uygulamalarında yapılan bütün denemeler, çiftleri her açıdan etkiler. Çiftler üzerinde oluşan en önemli etkisi ise, ruhsal açıdan çöküntü yaşamalarıdır. Tüp bebek denemelerinde hem çiftlerin hem de doktorların tek istediği şey, tedavinin sağlıklı bir bebek ile sonuçlanmasıdır. Ancak elde edilen sonucun başarısız olmasından en çok etkilenen kişi, anne adayıdır. Ruhsal çöküntünün dışında, çiftler hem fiziksel hem de maddi açıdan da etkilenmektedirler.

8 ) Başarısız tüp bebek tedavisinde ki diğer sebepler nelerdir?

Birincil sebepler:

  • Hamilelik oluşturması beklenen embriyonun bozulmuş genetik yapısı,
  • Yumurta gelişimi esnasında, tedavi amaçlı kullanılan ilaç protokollerinin uygun olmaması,
  • Embriyonun geliştiği kültür ortamlarının yeterli olamaması,
  • Embriyo dış zarının kalınlaşması gibi embriyoya ait nedenler tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına sebep olabilir.

İkincil sebepler:

  • Rahim iç duvarını (Endometrium) etkileyen doğumsal rahim bozuklukları,
  • Rahim içinde embriyonun tutunmasını engelleyen polip, miyom,
  • Daha önceki enfeksiyon veya küretajlara bağlı yapışıklıklar,
  • Embriyonun rahim içinde tutunup büyümesini etkileyen pıhtılaşma fonksiyon bozuklukları,
  • Kadında genetik veya sonradan oluşan immunolojik (savunma mekanizmaları) bozukluklar, yüksek kalitede de olsa gelişen embriyonun tutunup büyümesini engelleyebilen faktörlerdir.

Üçüncül sebepler

  • Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınlarda sıklıkla görülebilen endometriosis hastalığı (çikolata kistleri),
  • Tüplerde daha önceden geçirilmiş enfeksiyon veya geçirilmiş karın içi operasyonları sonrasında sıklıkla ortaya çıkabilen hidrosalpenks yani tüplerin tıkanıp şişmesi durumları özellikle tedavi edilebilir nedenler arasındadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.