Histeroskopi (H/S) Nedir? Nasıl Yapılır?

8 Maddede Turner Sendromu
13 Temmuz 2015
Tüp Bebek Tedavisi Maliyetli Bir Yöntem midir?
22 Temmuz 2015

Histeroskopi (H/S) Nedir? Nasıl Yapılır?

1 ) Histeroskopi (H/S) nedir?

Histeroskopi (H/S) ince boru şekline benzeyen bir mercek sistemi ile rahim içerisine girilerek inceleme yapılan tanısal ve hatta cerrahi işlemlerin uygulanmasına yarayan bir işlemdir. Görüntüler bir monitör vasıtası ile izlenir. Rahim içerisine sokulan kamera veya mercek sisteminden meydana gelen ve boru şekline benzeyen alete histeroskop ismi denir.

Histeroskopi muayene ortamı içerisinde, lokal anestezi ile veya ameliyathane kooşullarında genel anestezi veya spinal anestezi ile beraber uygulanabilir. Daha çok, adet döneminin bitmesinin ardından 1 hafta içerisinde uygulanır. Bu dönem içerisinde, rahim içinin görüntüsü histeroskopi için en uygun halde olmaktadır.
Histeroskopi, tanısal amaçlı ve ameliyat amaçlı olmak üzere, 2 grupta incelenmektedir.

2 ) Tanı amaçlı (diagnostik) histeroskopi

Rahim (uterus) içerisinde bulunan miyom, polip, yapışıklık, septum (perde) gibi patolojilerin gözlenerek, tanının konulması amacı ile yapılan uygulamadır. Bazen tek başına, bazen laparoskopi ile beraber kombine şekilde yapılır.

3 ) Hangi durumlarda tanısal histeroskopinin yapılmasına ihtiyaç duyulur?

  • Çok fazla ve düzensiz adet kanamasının olması
  • İnfertilite (kısırlık)
  • Tekrarlayan düşükler
  • Rahim içerisinde yapışıklık olmasından (Asherman syndrome) şüphelenilmesi
  • Ultrason muayenesi esnasında, rahim içerisinde polip veya miyoma benzeyen alanlar izlenmesi
  • Rahim içerisinde çıkarılamayan veya yer değiştirmiş spiral (RİA) olması

4 ) Ameliyat amaçlı (operatif) histeroskopi

Rahim içerisinde bulunan miyom, polip v.b lezyonların kesilerek çıkarılması veya yapışıklıkların açılması için yapılan histeroskopidir. Histeroskop ile endometrial ablasyon yapılması mümkündür.

5 ) Histeroskopinin riskleri nelerdir?

Histeroskopi, genel olarak oldukça güvenli kabul edilen bir işlemdir. Ancak çok az da olsa rahmin delinmesi (uterus perforasyonu), rahim ağzında yaralanma olması, aşırı kanama, rahim içerisinde enfeksiyon (endometrit) ve anestezi ile alakalı riskler meydana gelebilir.

histeroskopi (2)

6 ) Histeroskopi nasıl yapılır?

Histeroskopi yapılmadan önce bazen rahim ağzının açılması için hastaya ağızdan veya vajina içerisine koyulması için ilaç verilir. Histeroskopi jinekolojik muayene (litotomi) pozisyonunda spinal veya genel anestezi altında yapılır. Rahim ağzı, histeroskop geçecek kadar açılmak için bazen buji olarak ifade edilen ince uzun çubuklar ile genişletilmesine ihtiyaç duyulur. Daha sonra histeroskop vajina ve rahim ağzından geçerek rahim içerisine doğru ilerletilir ve monitöre aktarılan görüntü izlenir. Bu sırada rahim içerisinin genişletilerek görünebilmesi amacı ile rahim içerisine sıvı verilir. Histroskopun uç kısmında bulunan kesici veya yakıcı uygun aletler ile ihtiyaç duyulması halinde müdahale edilebilir.

Histeroskopi yapıldıktan bir kaç saat veya daha çok 1 gün sonra hasta evine taburcu edilir. 1 veya 2 gün az miktarda vajinal kanama ve kramp şeklinde kasık ağrıları hissedilebilir.

7 ) Hangi durumlarda doktora görünmek gerekir?

Histeroskopi operasyonu sonrası;

  • Aşırı vajinal kanama
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Ateş
  • Kötü kokulu ve fazla vajinal akıntı

8 ) Ofis H/s ağrılı bir işlem midir?

Tanısal histeroskopi, daha çok anesteziye gerek duyulmadan veya lokal anestezi yardımı ile hastaneye yatmadan uygulanabilen bir işlemdir.  Pek çok kişinin ifadesine göre ilaçlı filmden çok daha ağrısız olan, bir tanı metodudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.