Tüp Bebek Tedavisi Maliyetli Bir Yöntem midir?

Histeroskopi (H/S) Nedir? Nasıl Yapılır?
15 Temmuz 2015
Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Yenilikler
23 Temmuz 2015

Tüp Bebek Tedavisi Maliyetli Bir Yöntem midir?

1 ) Tüp bebek tedavisinin maliyeti ne kadar tutar?

Dünya çapında pek çok ülkede uygulanan tüp bebek tedavisi, birçok ülkede 9.000 ile 10.000 dolar arasında değişkenlik gösteren bir maliyet çıkarılmaktadır. Türkiye de ise bu rakam, yaklaşık 3000 TL civarında yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin, bir kenara en az 5 bin TL civarında para ayırarak hastaneye başvurmaları tavsiye edilmektedir. Çünkü bu rakam tedavinin uygulanacağı merkeze göre de değişiklik göstermektedir.

Herhangi bir kuruluşa bağlı olmanız durumunda ise, (örneğin emekli sandığı) bu kuruluşun size sağlamış olduğu avantajlardan faydalanmak için, sağlık bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerin den veya üniversite hastanelerinden “ tüp bebek tedavisi uygundur “ yazılı raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu aldığınız zaman, tedavinizin 1.123 TL lik ücretini bağlı olduğunuz kurum tarafından karşılanma hakkına sahip olursunuz.

Tüp bebek işlemi bittikten sonra (TÜP BEBEK UYGUNLUK RAPORU) hangi merkezde tedavi uygulandığını açıklayan raporu epikriz ile sevkinizle kurumunuza getirmelisiniz.1.123 tl lik ücreti size belirli zaman diliminde geri ödeyecektir ancak raporunuzu kabul ettiği taktirde.

Bunun dışında, tedavi için erkekten ameliyat yöntemi ile sperm alınması halinde, Mikro –tese ameliyat olarak ifade edilen operasyon geçirilmesi halinde, ameliyat ücretinin 600 TL kısmı bağlı olduğunuz kurum tarafından karşılanmaktadır.

Tedavinin tamamlanmasının ardından, herhangi bir ilaç verildi ise, ilaç raporu ile ilaç ücretinin %80 lik kısmı bağlı olduğunuz kurum tarafından karşılanmaktadır.

2 ) Tüp bebek tedavisinde fiyatlar neye göre belirlenir?

Türkiye, teknik donanım ve başarı oranları açısından dünyada ilk 10 ülke arasında olmasına rağmen, mevcut lisanslı kliniklerimizde verilen sağlık hizmetleri, başarı açısından yarıştıkları çok fazla Avrupa ülkesine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne göre, oldukça az bir maliyet ile sunmaktadır.

Tüp bebek fiyatlarının, sağlanan veya sağlanacak olan başarı ile kıyaslanması konusunda altını önem ile çizilmesi gereken husus, tedavi görülmesi planlanan merkezin deneyimi ve teknolojik altyapısıdır. Her ne kadar aileler bakımından tüp bebek fiyatları ve tedavi maliyeti az önce bahsettiğimiz gibi son derece önemli olsa bile, bu kriterden daha da önemlisi elde edilen başarıdır.

Bir başka değiş ile aslında tedavinin daha az maliyetli olduğu ve tüp bebek maliyetlerinin düşük olduğu merkezlerin büyük bir kısmında başarı oranları, çiftlere deneyim, yüksek teknolojik hizmet ve tedavi imkanları sunulan merkezlere göre düşüktür. Eşlerin, bu nedenden dolayı aslında bir tedavi siklusunda hamile kalabilmeleri mümkün iken, bazı durumlarda arka arkaya yapılan tedavilere gerek duyabilmektedir. Bu da aslında ilk etapta görülen uygun fiyat avantajının, neredeyse maliyetin 2 katına çıkma durumu ile tamamlanmasını ifade etmektedir.

3 ) Tüp bebek tedavisinin maliyetini etkileyen faktörler nelerdir?

Tüp bebek tedavilerinde ortaya çıkan maliyet, genel olarak yüksektir. Daha çok, bütün tüp bebek merkezlerinde tüp bebek fiyatlarında değişiklik vardır. Bu fiyatların belirlenmesinde ise;

  • Tedavide kullanılacak olan ilaçların fiyatları
  • Tüp bebek merkezlerinin, adaylara sunduğu tıbbi imkanlar
  • Kullanılan sarf malzemelerinin kalitesi
  • Uygulanan teknoloji farklılıkları
  • Kalifiye eleman sayısı
  • Doktorların deneyimleri
  • Başarı oranları gibi faktörler etkilidir.

4 ) Tüp bebek tedavileri SGK tarafından karşılanıyor mu?

Türkiye’de tüp bebek tedavisinde belirlenen fiyat, klinikten kliniğe değişiklik gösterir. Tedavide uygulanan ilaçlar ile de beraber, bu maliyet neredeyse 5 bin TL civarında bir fiyata ulaşabiliyor. Adayların sağlık güvencesinin olması durumunda, bağlı oldukları kuruluş tarafından destek almaları mümkün olacaktır. Ancak ilk olarak adayların sağlık bakanlığına bağlı olan bir kurum tarafından “ tüp bebek tedavisine uygun “ olduklarını gösteren bir rapor almaları gerekmektedir. Aldıkları bu raporu tedavi görecekleri merkeze götürmeleri gerekir.

Sağlık kurumundan rapor alan hastaların bağlı oldukları kurum, tüp bebek tedavisi masraflarının 1.120 TL civarındaki bir bölümünü karşılayabilmektedir. Tüp bebek uygulamasının gerçekleşmesinin ardından tüp bebek tedavisi için alınan uygunluk raporu ile bağlı oldukları kuruma bildirilerek, kurumun karşılamış olduğu miktar adaylara iade edilir. Baba adayında sperm bulunamaması halinde ve bu sebep ile de cerrahi bir operasyona gerek duyulmamış ise, uygulamanın ücreti gene kısmi bir şekilde adayın bağlı olduğu kurum tarafından iade edilir. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların fiyatları ise, anne adayı tedavi sırasında ilaç kullanmış ise, ilaç raporu ile bağlı olunan kuruma gidilerek ilaç ücretinin %80 kadarlık bir miktarını aynı şekilde iade alabilirler.

5 ) SGK hangi koşulların sağlanması durumunda tüp bebek tedavi ücretini karşılar?

Uygulanan tıbbi tedavilerin ardından, normal şekillerde çocuk sahibi olamadığının ve yalnızca yardımcı üreme tedavi yöntemleri sayesinde hamilelik elde edilebileceğine ilişkin sağlık kurulu raporu alınması.

  • Anne adayının, 23 yaşını doldurmuş, ancak 40 yaşından gün almamış olması
  • Tedavinin uygulandığı merkezin Sağlık Kurumu ile sözleşmesinin bulunması,
  • En az 5 senedir genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması
  • Son 3 sene içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun kurum ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi, ispatlanması

Gibi şartlar yerine getirilir ve kuruluşlardan istenen raporlar alınırsa, tedavi maliyetinin bir kısmının karşılanması mümkün olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.