Tüp Bebekte Blastokist Transferi

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
24 Temmuz 2015
Tüp Bebek Tedavisinde Yapılması Gereken Testler
28 Temmuz 2015

Tüp Bebekte Blastokist Transferi

1 ) Blastokist nedir?

Laboratuvar koşulları içerisinde, 5. İle 6. güne kadar gelişimini devam ettirebilmiş olan hücresel bölünmenin çok ileri evrelerine gelmiş, dış yüzeyi fazlası ile incelmiş olduğu için, rahim yüzeyine tutunma ihtimali oldukça yüksek olan embriyodur.

Döllenmesi sağlanmış olan yumurtaların büyük bir kısmı, sadece 3. güne kadar gelişim sağlayabilirken, yalnızca % 40 civarı blastokist evresine kadar gelebilmektedir. Bu sebepten dolayı blastokistler, yüksek oranda hamilelik şansına sahip olarak ”seçilmiş” embriyolardır.

2 ) Blastokist transferi kararının riski nedir?

5. güne kadar takibi ve kontrolü sağlandığı zaman, çok az da olsa, hiçbir embriyonun bu aşamaya gelemeyip transfer işleminin gerçekleşmeme ihtimali de vardır. Ancak 5.güne kadar gelişim sağlayamamış bir embriyonun, 3. günde transfer edilmiş olsaydı bile hamileliğin elde edilemeyeceğini düşünmek, oldukça yüksek bir ihtimaldir.

3 ) Blastokist transferi kimler için uygundur?

3.günde çok sayıda iyi kaliteli embriyoya sahip olan herkes için uygun bir yöntemedir. Ancak daha çok, ileri yaşta toplanan yumurta sayısı ve kalitesinde azalma olacağından dolayı, bunların blastokist transferi şansı da olmayacaktır.

35 yaşından küçük ilk 2 denemede tek embriyo transferi yapılabileceği için de, bunlara bir blastokist transferi yapılarak, 2 tane 3.gün embriyosu transferi ile eş hamilelik şansı verilmiş, aynı zamanda çoğul hamileliğin de önüne geçilmiş olacaktır.

Aynı zamanda, iyi seçilmiş olan olgularda, tek blastokist transferi yapıldıktan sonra artan 1 veya daha fazla blastokistte vitrifikasyon olarak ifade edilen ve yüksek yaşam şansı sağlayan yöntem ile dondurularak, daha sonra yeniden yüksek hamilelik şansı olan embriyo transferi olanağı sağlayacaktır.

4 ) Blastokist kalitesi nasıl anlaşılır?

  • Balstokist kalitesini bir kaç değer ile ölçmek mümkündür. Bu değerler;
  • Döllenmiş hücrede bulunan bölünme hızı, ( embriyonun bölünme hızı )
  • Bu hücreler arasında bulunan atıklar
  • Embriyonun büyüklüğü,
  • Hücre sayısı

Bu özellikler incelendiği zaman, en kaliteli blastokistin seçilmesi mümkün olur. Embriyoların hücre bölünme hızları, hücre büyüklükleri arasında bulunan farklar, hücreler arasında görülen artık maddeler, hücre sayısı gibi kriterlere dikkat edilmesi halinde, en iyi kalitede bulunan blastokist seçilir.

5 ) Blastokist transferinin avantajı nedir?

Bir hastadan örneğin 20 adet yumurta toplandığı zaman, bunların ortalama 16 17 tanesi 3. güne kadar gelişim gösterecektir. Bunlarında en az 8 veya 10 tanesi incelendiği zaman, t çok iyi kalitede olduğu gözlenecektir. Bu durumda, en fazla 2 adet embriyo transfer edilebileceğine göre, bu 2 embriyo nasıl seçilecektir? İşte bu 8 veya 10 tane embriyo 5.güne kadar izlendiği zaman, 2 veya 3 tanesi bu aşamaya kadar ulaşabilecek ve bunlar hamilelik şansı en yüksek embriyolar olarak değerlendirilerek, anne rahmine transferi sağlanacaktır.

  • Embriyo 5. Güne kadar bekletildiğinden dolayı, kaliteli ve sağlıklı olur.
  • İyice gelişim gösterdiğinden dolayı, ana rahmine daha hızlı tutunur.
  •  Uzmanlar blastokist tedavisinin hamilelik olasılığını artırdığı yönünde hem fikirlerdir.
  • Bu yöntem ile beraber, çoğul hamilelik riski oluşmaz. Çoğul hamilelikler, her zaman için risk oluşturmaktadır.
  • Tüp bebek tedavilerinde blastokist transferi ile beraber, OHSS riski daha fazla olan hastalarda bebek sahibi olma olasılığını sağlamaktadır.

6 ) Transfer gerçekleştikten sonra hamilelik testi ne zaman yapılır?

Embriyo transferinde olduğu gibi, blastokist transfer gününden 12 gün sonra hamilelik testi yapılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.