Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Yenilikler
23 Temmuz 2015
Tüp Bebekte Blastokist Transferi
27 Temmuz 2015

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

[pregnancy_calculate]

Gebeliğimin kaçıncı haftasındayım?

Tüm kadınlar hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren en ince ayrıntısına kadar her şeyini öğrenmek isterler. Bu yaşadıkları heyecandan öte annelik duygularının etkisiyle oluşur. Genelde adet gecikmelerinden sonra kadınlarda ’’hamile miyim?’’ sorusunu uyandırır. Bunun için yapacağınız test ve doktor kontrolünden sonra istediğiniz cevaba ulaşabilirsiniz.

Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra bebeğinizin kaç haftalık olduğunu bilmek isteyeceksinizdir. Doktorunuzun kontrolünde bu süreci doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ama kendinizde takip etmek istiyorsanız, önce gebelik haftasının nasıl hesaplandığını bilmeniz gerekiyor.

Bu hesaplar ay olarak değil hafta olarak yapılır. Gebelik boyunca her şey haftalara göre yapılır ve haftalara göre hesaplanır. Çünkü gebeliğinizin 1 ayı tam olarak 4 haftaya denk gelmemektedir. Gebeliğiniz 4 hafta 3 günlük bir sürede oluşur. Bu yüzden hesaplamaları yaparken haftalar göz önünde bulundurulur.

Gebeliğiniz toplamda 40 haftalık süren bir dönemden oluşur. Geçen süre 1 aya denk gelmediği için biraz kafanız karışmış olabilir. Daha açıklayıcı bir şekilde olacak olursak, genel olarak doktorların kabul ettiği ay ve haftalar size bu konuda yardımcı olacaktır.

  • 4 ve 5 haftalık gebelikler 1 aylık süreci kapsar.
  • 8. ve 9. Haftanın bitimi 2 aylık süreci kapsar.
  • 12. ve 13. hafta bittiğinde 3 ayı doldurmuş sayılırsınız.
  • 16. ve 17. haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir.
  • 20. ve 21. haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir.
  • 24. ve 25. haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
  • 28. ve 29. haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir.
  • 32. ve 33. haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir.
  • 36. hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir.
  • 40. haftanın bitişiyle; 9 ay 10 gün denilen yani toplam 280 gün tamamlanmış oluyor. Bu da gebeliğinizin 40. Haftası demektir.

 

Gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Toplamda gebelik süreci 40 haftadan oluşur. Gebelik hesabınızı da yaparken hafta olarak hesaplamanız gerekiyor. Doğumların geneli 38. Ve 40. Gebelik haftaları arasında gerçekleşir. Bazı kadınlar daha erken veya daha geçte doğumunu gerçekleştirebiliyor. Bu yüzden bu gebelik hesaplamaları size doğru bilgiyi veremeyebilir.

Gebelik hesaplama yaparken, son âdetinizin başladığı ilk güne göre hafta hesabınızı yapabilirsiniz. Bu hesaplamalar adet gününüze bağlı olarak yapılır. Bu yüzden âdetinizin gecikmiş olması veya yanlış tarih belirlemiş olmanız, sizi doğru bilgiye ulaştıramayabilir. Doğru bir bilgi için doktor kontrolünüzü yaptırmalısınız.

Gebelik haftası hesaplama

Gebelik haftası hesabınızı yaparken, son adet tarihinizin ilk gününden itibaren yapmanız gerekir. Gebelik o süre zarfında oluşur. Bu tarihten sonra geçen 7 günün sonunda tam bir haftalık hamile olduğunuzu söyleyebiliriz. Bir kadının hamile olup olmadığını anlamak için âdetinin gecikmesini beklediğini düşünecek olursak, âdetinin geciktiği o hafta 5. Gebelik haftası olmaktadır. Çünkü düzenli bir adet gören kadın 4 hafta da bir yani 28 günde bir adet görmektedir. Hamile kadınlar doğum tarihini, tam olarak 40 hafta sonra hangi güne ve aya denk geliyorsa o günlerde gerçekleştireceklerini öğrenebilirler.

Örnek gebelik haftası hesaplama;

Son adet tarihi 12 Kasım 2015 olan bir kadının 40 haftalık hamilelik dönemini ele alırsak, tahmini doğum tarihi 18 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleşmesi beklenir. Genel olarak yapılan bu hesaplama sezaryen veya erken doğum ihtimalini kapsamamaktadır. Bu gibi durumalar söz konusu olunca da gebelik haftası hesaplamaları doğru sonuç veremez.

Doktor muayenesi size doğru bilgiyi verecektir. Ama siz kendinizde takip etmek isterseniz unutmayın son adet tarihinizin ilk gününü ele alarak geçen süreyi hesaplayarak, bebeğinizin kaç haftalık olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.