Doğum esnasında yaşanabilecek en kritik durumlar arasında yer alır. Rahimin yırtılması aşırı kanamaya yol açarken, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından hayati riskler taşımaktadır. Bunun dışında;
Daha önce sezaryen ile doğum yapan hastalarda bir sonraki hamilelik aşamasında rahim yırtılması oranları yaklaşık %1 oranlarında karşımıza çıkmaktadır. Daha önce sezaryen ya da miyomektomi gibi cerrahi müdahaleler yaşamamış kişilerde, rahim yırtılma riski ise daha fazla olmaktadır. Rahim yırtılma sorunu, az gelişmiş ülkelerde daha yaygın olarak görülen bir sorundur. Olası nedenlerle doğumun zorlaşması, uzun sürmesi, daha çok sayıda doğum yapmak gibi faktörler sebebiyle daha yaygın olduğu görülmektedir.
İlk gebeliğinde sezaryen ile doğum yapan kadınların bir kısmı sonraki gebeliklerinde normal doğumu denemek ister. Bu kadınların ortalama olarak %1’lik bir kısmında rahim yırtılması gibi sorunlar meydana gelir. Sezaryen doğumdan sonra geçen süre, gebeliğin ağırlığı, rahme uygulanan kesinin yöntemi, anne adayının yaşı, gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu gibi etkenlerle rahim yırtılması arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır. Daha önce uygulanan sezaryen ile doğumda yapılan kesi klasik ya da T-insizyon ise VBAC aşamasında- yırtılma olasılığı çok daha fazladır. Bu oran yaklaşık olarak %10 civarında olmaktadır.
Rahim yırtılması belirtileri
Rahim yırtılmasına neden olabilecek risk faktörleri nelerdir?
Araba kazası veya eksternal sefalik versiyon ya da zor forseps doğum gibi bir işlemden kaynaklanan travma, plasentanın elle zor alınmasının yapabileceği gibi rahimde yırtığa neden olabilir.
Düşük sosyoekonomik bölgelerdeki gebelerin imkânları doğrultusunda, rahim yırtılması söz konusu olabilir.
Rahim Yırtılması Tanısı
Rahim Yırtılması Tedavisi
Doğum esnasında gerçekleşen bu durum, teşhis edildikten sonra hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Bundan sonraki yaşanacak doğum için planlı bir tedavi aşaması izlenir. Rahim onarılması, kadının isteğine göre tekrar çocuk sahibi olabilecek şekilde tedavisi gerçekleştirilir. Hedef her zaman rahimi onarmaya yönelik müdahaleler yapılır.
Risk faktörleri içerisinde ki durumlardan dolayı yaşanan yırtılmalar, daha ciddi operasyonlar gerektirebilir. Tekrar gebe kalmak istemeyen yani çocuk yapmayı düşünmeyen kadınların, rahimleri büyük tahribata uğramış ve onarılamayacak gibi ise rahimlerinin alınmasıyla bu sorun çözümlenebilmektedir.
Rahim yırtılmasını kapsayan risk grupları için alınabilecek önlemler