Sistit İdrar Kesesi Mesane İltihabı
1 Eylül 2015
Kadın Kısırlığında Ne zaman Tüp bebek Uygulanmalı?
2 Eylül 2015

Yapay Rahim (CO-CULTURE)

1 ) Yapay rahim ( Co Culture ) nedir?

Rahmin iç bölgesine yerleştirilen dokuya, yapay rahim (co culture ) denir. Doğal yöntemler ile hamileliği sağlayamamış olan kadınlar, bu yöntemin uygulanması ile beraber yeniden hamile olmayı deneyerek istedikleri amaçlarına ulaşabilirler. Çok sayıda metotlara sahip olan tüp bebek tedavilerinin her biri, birbirinden farklı teknik ve yöntemler dahilinde adaylara uygulanır. Gelişmekte olan teknolojiler ile meydana gelen aksamaların nedeni her ne olursa olsun farklı formüller ile tüp bebek tedavisi yapılması mümkün olmaktadır.

Çok sayıda çift, normal yollar ile hamile kalmayı hayal eder. Bu ise, bir takım problemler sebebi ile pek mümkün olmadığı zaman, değişik tedavi yöntemlerinin uygulanması ile hamilelik tedavisi gerçekleştirilir. Bu tedavilerin arasında, son zamanlarda en çok yaygınlaşanlardan biri yapay rahim ( co culture ) uygulamasıdır. Bu uygulamadan mutlu sonuçlar alan ve yüzleri gülen çok sayıda kişi bulunmaktadır.

2 ) Tüm tüp bebek laboratuvarlarında co-culture yöntemi uygulanıyor mu?

Günümüzde bu yöntem, hızlı bir şekilde yaygınlaşmakta olan üreme yöntemi haline gelmiştir. Ancak bütün laboratuvarlar bu yöntemi adaylara uygulamaya ihtiyaç duymaz. Bu yönteme her defasında ihtiyaç duymamalarının birkaç sebebi bulunmaktadır.

Bu yöntem ile elde edilen başarı oranı yüksek olduğundan dolayı, co-culture yöntemine gereksinim duymazlar. Tedavisi gerçekleştirilen aileler açısından, biraz maliyetli bir yöntem olabilir. Laboratuvar ekibi için de tecrübe gerektiren bir yöntemdir. Şuan için daha bütün dünya çapında genel kabul gören ve mutlaka uygulanmasına ihtiyaç duyulan bir yöntem değildir.

3 ) Hangi hastalar co-culture yönteminden yararlanabilirler?

Co-culture yöntemi, bugün için dünya çapında sık bir şekilde uygulanan bir üreme yöntemi değildir. Daha çok, önceleri yapılan uygulamalarda başarı elde edemeyen hastaların, tekrarlayan uygulamalarında başvurulan alternatif bir üreme yöntemdir. Örneğin, 40 yaş ve üzeri kadınlar, yüksek FSH hormon düzeyi olan kadınlar ve verilen ilaçlara karşı yumurtalık cevabının zayıf olduğu kadınlarda uygulanması tercih edilir.

4 ) Yapay rahim uygulamalarına hangi durumlarda gerek görülmektedir?

Bütün infertilite hastalarında yapay rahim uygulanmasının yapılması tercih edilmez. Her hasta anatomik açıdan ve rahatsızlıkları bakımından inceleme ve araştırma altına alınır. Hasta bakımından en uygun olan kararı, bu konuda uzman ve tecrübe sahibi olan doktorlar verir.  Ancak genel olarak tüp bebek tedavilerinde yapay rahim uygulamasına ihtiyaç duyulacak olan hastalar ise;

  • 40 yaşından daha fazla olan anne olmak isteyen adaylar
  • FSH değeri olağandan çok yüksek olan kişilerde düşünülebilir
  •  Tüp bebek tedavisi daha önce denenmiş ve rahme ait sıkıntılardan kaynaklı nedenlerden başarı sağlanamamış anne adayları için denenebilir
  • Medikal tedaviye cevap vermeyen ya da kısmen cevap verip tedavide bir türlü aşama kaydedilemeyen hastalar için yapay rahim uygulaması düşünülebilecektir.

5 ) Co-culture yöntemi ile alakalı yapılan bilimsel tartışmalar nelerdir?

Co culture alanında birbirinden değişik 2 farklı düşünce yapısı vardır. Bu düşünceler;

  • Birinci düşünce şekli, tüp bebek uygulanan bazı hastalar için yarar sağlayabileceğini ve bu yöntem ile beraber hamileliğin daha kolay bir şekilde sağlanmasının mümkün olabileceğini savunmaktadır.
  • İkinci düşünce şekli ise, bu yöntemin hangi mekanizma ile hastaya yarar sağlayacağı tam anlamı ile bilinmediğinden dolayı, elde edilmiş olan tedavi başarısının gerçek olarak co-coluture yöntemi ile alakası olup olmadığı bilinmediği için, biraz şüphe ile karşılanmaktadır.

6 ) Co-culture yöntemi ile yapılan tüp bebek tedavi sonuçları nasıldır?

Bu konuda yayınlanmış olan çok sayıda bilimsel raporlar bulunmaktadır. Yapılan bir çalışma sonucunda da, co-culture yöntemi ile embriyoların ortalama % 68 civarında gelişmiş aşamaya (blastosist) ulaştıkları ve bu embriyoların transfer edilmiş olduğu hastalarda ise, ortalama % 50 civarında hamilelik oranları bildirilmiştir.

Bununla beraber, bu yöntem uygulandıktan sonra dondurulmuş ve çözülmüş embriyo transferleri ile de yüksek hamilelik olasılıklarının elde edildiği de bildirilmiştir. Ancak bütün araştırmacılar, yüksek başarı oranlarına ulaşıldığını göstermekte olan bu raporları desteklememektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.