Cinsel İlişki Sırasında Ağrı Olması ( Disparoni )

Amniyotik Bant Sendromu
8 Eylül 2015
Aşılama İle Hamile Kalanlar Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
16 Eylül 2015

Cinsel İlişki Sırasında Ağrı Olması ( Disparoni )

adet dönemi kopya

Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi durumu yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle cinsel ilişkinin başladığı ilk aylarda kadınların çoğunda ağrı hissine neden olabilir.

Bunun yanı sıra ilerleyen yıllara rağmen bazı kadınlar bu durumu atlatamayabilir. Genellikle cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrıların temeli, kadının cinsel ilişkiye karşı kendini hazır hissetmemesine dayanmaktadır. Yani uyarılma bozukluğu sonucunda cinsel isteksizlik söz konusu olabilmektedir. Kadınların cinsel anlamda bilgi edinebilmesi ve yaşayabilmesi bu konuda tecrübe edinmesi sonucunda cinselliğe bakış açısı değişerek, ağrının rahatsız edici boyutu ortadan kalkabilir. Yani fizyolojik olarak kadınlık hormonlarının devreye girmesi sonucunda cinselliğe olanak sağlayan bazı faktörlerin sayesinde, cinsel ilişki rahatlıkla sağlanabilir. Ayrıca cinsel deneyimin üzerinden uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen ilişki esnasında ağrı duyulması, tıbbi bir değerlendirme gerektirmektedir.

Tıpta ilk cinsel deneyimden sonra başlayan ağrıya ‘’ birincil disparoni’’ denir. Daha sonra ortaya çıkmış ağrıya ise  ‘’ ikincil disparoni’’ adı verilmektedir. Bu iki nokta, ortaya çıkan ağrıların neden olduğu faktörlerin değerlendirilmesinde oldukça önemlidir.

Yine vajinanın girişinde meydana gelen ağrıya ‘’yüzeysel disparoni’’, penisin içeriye girmesi ile birlikte daha derinlerde ortaya çıkan ağrıya ise ‘’ derin disparoni’’ denir. Bu ölçütler doğrultusunda ağrı hissine neden olan sorunların tanısı konulabilmektedir.

Genel olarak kadınların %15’inde bu durum yaşanabilmektedir. Fakat %1-2’sinde yaşanan ağrı tedavi gerektirecek dereceye ulaşabilir. Ağrıyı yaşayan bazı kadınlar genital bölgelerinde; basınç, yırtılma veya yanma hissinin olduğunu ifade ederler.

Cinsel ilişki esnasında neden ağrı olur?

Yukarıda belirtiğimiz üzere disparoni nedenlerini araştırırken, ağrının ne şekilde ve nerede gerçekleştiği yönünde ki niteliklerinden yararlanılmaktadır. Örneğin; birincil disparoni ve yüzeysel disparoni şeklinde daha detaylı değerlendirme sağlanabilir.

Yüzeysel vajina girişine bağlı olarak yaşanan ağrı nedenleri:

  • Kızlık zarının yapısal olarak sert formda olması yaşanan bu durumun en bariz nedenidir.
  • Menopoz dönemine bağlı olarak yaşanan atrofi ve kuruluk nedeni ile cinsel ilişki esnasında ağrı yaşanabilmektedir. Menopoz döneminde genital dokular esnekliklerini yitirerek, vajinal bölgeyi nemli tutan sıvının azalması sonucunda, vajinada kuruluk meydana gelebilir. Bu nedenle cinsel ilişkide tahriş ve ağrı söz konusu olabilmektedir.
  • Cinsel ilişkiye yeterince hazır olunmadan ilişkide bulunmaya çalışılması, tahriş ve ağrıya neden olabilir.
  • Özellikle doğum esnasında yaşanan bazı nedenlerden dolayı genital bölgeye çok sayıda dikiş atılması veya doğum yaralarının iyileşme döneminde enfeksiyon oluşumu, dikiş yerlerini etkileyerek sağlıklı bir şekilde doku yenilenmesini önlemektedir. Bu nedenle cinsel ilişkide ağrı duyulmasına neden olabilir.
  • Aktif Herpes Simpleks yani genital uçuk enfeksiyonları, hem cinsel ilişkide hem de diğer zamanlarda ağrı hissine neden olabilir.

Vajinaya bağlı olarak yaşanan ağrı nedenleri:

  • İleri derecede yaşanan vajinit yani bir vajina enfeksiyonu, ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden olabilir.
  • Vajinada meydana gelen kitle ve tümör oluşumu nadirde olsa özellikle, büyümüş kitleler ağrı ile beraber kanamalara neden olabilir.
  • Rektosel durumlarında yani vajinanın arka duvarının sarkması ve ( sistosel ) vajinanın ön duvarının sarkması gibi durumlar rahim gerilmelerine neden olduğu için ağrının da nedeni olabilir.
  • Vücudun göstermiş olduğu alerjik bir tepkime sonucunda ağrı yaşanabilir. Özellikle prezervatiflerin içeriğinde bulunan lateks maddesi, bazı kadınlarda ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu tür durumlarda vajina girişi ve vajina dokusu ödemli ve hassas olduğu için, ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden olabilir.
  • Bazı kadınların doğuştan gelen bazı kusurları nedeni ile de ağrılar yaşanabilir. Vajinanın doğuştan dar olması veya ileri derecede kısa olması, cinsel ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden olabilmektedir.

İç genital ( pelvik ) organlara bağlı olarak yaşanan ağrı nedenleri:

  • Pelvik enfeksiyonlar süresince, cinsel ilişkide bulunulması ağrılara neden olabilir. Hatta bu iltihaplı dokunun iyileşmesinden sonra bile yaşanan cinsel ilişkiler ağrılı geçebilmektedir.
  • Endometriozis genital bölgede yer alan diğer organlara konumlanabilir. Bu durumda yapışıklıklara neden olduğu için ilişki esnasında gerilmeye bağlı olarak, ağrı yaşanabilmektedir.
  • Rahmin içinde habis veya selim tümörlerinin olması, başlıca ağrı nedenlerinden biridir.
  • Hemoroid, fistül ve fissür gibi anüs ve rektum bölgesinde meydana gelen problemler, dışkılama esnasında ve sonrasında ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca komşu bölgeler olmalarından dolayı disparoni nedeni olabilirler.
  • Üretra veya idrar kesesine ait birtakım sorunlar nedeni ile cinsel ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.