Aşılama Yaptıranlarda Adet kanaması Ne Zaman Başlar?
3 Eylül 2015
Cinsel İlişki Sırasında Ağrı Olması ( Disparoni )
11 Eylül 2015

Amniyotik Bant Sendromu

Amniyotik Bant Sendromu nedir?

Çoğunlukla bebeğin içinde yer aldığı amniyon zarının katlanma yapması sonucunda, bebeğin gelişimini engelleyerek ayak, bacak, baş, parmak gibi bir uzvuna dolanması veya yapışması durumuna amniyotik bant sendromu denir. ADAM sendromu, amniyotik deformite, adezyon ya da mutilasyon şeklinde de ifade edilmektedir.   Amniyotik bant sendromu,   bebekte el ve ayak kopmalarına hatta ilerlemesi ile birlikte bebeğin hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir.

Bu durum genellikle ultrasonografi kontrollerinde tespit edilir. Ancak bu durumun doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için, uzman bir doktorun tecrübesi gerekmektedir.

Amniyotik Bant Sendromu neden olur?

Amniyotik bant sendromunun neden oluştuğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak gebeliğin erken dönemlerinde yaşanan bir takım olaylar doğrultusunda, amniyon zarının parçalanarak bebeğe dolanması veya yapışması sonucunda meydana geldiği düşünülmektedir. Ayrıca gebelik döneminde liserjik asit, methadone ve misoprostol içerikli ilaç kullanımına bağlı olarak görüldüğü bildirilmiştir. Annenin gebelik sürecinde geçirmiş olduğu ateşli hastalıklarında bir etkisi olduğu düşünülmektedir.

Amniyotik Bant Sendromunun görülme ihtimali nedir?

Bu durumun, 12000 ila 15000 doğum arasından sadece bir tanesinde görülme ihtimali vardır. Neden olduğuna dair kesin bir bulguya rastlanılmamıştır.

Amniyotik Bant Sendromunun bebeğe etkisi nedir?

Bebeğin bacaklarında ve kollarında baskı sonucunda ödem oluşur, fetal bölgenin tamamını etkileyerek yok olmaya kadar ilerleyen doğum sorunlarına yol açabilmektir. Fetal bölge dokularını sıkıca sararak, kan ve oksijen akışını engeller. Bunun sonucunda bebeğin hareket kabiliyeti etkisiz hale getirir. Örneğin; bebeğin bilek bölgesine dolanması halinde, doku deformasyonuna yol açarak gelişimini engellenir. Yarattığı en tehlikeli durum ise, bebeğin boynuna dolanarak, hayatını sonlandırmasıdır. Ama genellikle bebeğin parmaklarının bitişik olması gibi anomalilere yol açmaktadır. Doğumun ardından yapılan küçük çaplı operasyonlar ile bu sorunlar düzeltilebilmektedir.

Amniyotik Bant Sendromunun zararları

Bandın, bebeğin eline veya bacaklarına dolanması sonucunda, aynı kangrende olduğu gibi sıkılan bölgeye yetersiz oksijen ve kan akımı sağlanamadığı için fonksiyonel bozukluk gibi tamamen parçalanmasına da neden olabilir.

Bandın yapıştığı bölgelerde derin boğumlar, yapısal ve fonksiyonel bozukluklar görülebilir.

Yine aynı şekilde bebeğin parmaklarında yapışıklık ya da eksiklik olabilir.

Amniyotik Bant Sendromu kalıtsal bir rahatsızlık mı?

Anne adayının ilk gebeliğinde yaşamış olduğu bu durumun, ikinci ve daha sonrası gebeliklerinde yaşayacak olması anlamına gelmemektedir. Tam olarak nedeni bilinmese de, gebelik dönemine ait yaşanan bir takım problemlerin neticesinde oluştuğu düşünüldüğü için her gebelikte aynı problemlerin yaşanması beklenemez. Sadece sonraki gebelikler için ultrasonografi taramalarının daha düzenli ve dikkatli yapılması önerilmektedir. Kesinlikle kalıtsal bir durumun söz konusu değildir. 

Amniyotik Bant Sendromunun tedavisi var mı?

Amniyotik bant sendromu nadirde olsa oldukça yaygın bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Amniyotik bant sendromu görülen bebeklerin geneli, sorunsuz bir şekilde dünyaya getirilmektedir. Fakat bazı durumlarda doğum sonrasında bantların kesilmesi adına cerrahi işlem gerekebilir. Daha ileri durumlarda ise gebeliğin sonlandırılması adına operasyon gerçekleştirilir. Uygun görülürse bebeğe cerrahi müdahale de yapılmaktadır. 

Bu sendrom karşında yapılacak pek bir şey bulunmamaktadır. Amniyotik bantların kalın olması sonucunda bebeğin etkilenme boyutu göz önünde bulundurularak, gebelik sonlandırılır. Eğer bantlar ince ve zayıf yapıdaysa ayrıca bebeğin etkilenme derecesi düşük ise, doğum anına kadar beklenilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.