Gebeliğin İlk Üç Ayında Lazer Epilasyon ve Ağda

2. Hafta Hamilelik
16 Eylül 2015
20 Soruda Kürtaj
17 Eylül 2015

Gebeliğin İlk Üç Ayında Lazer Epilasyon ve Ağda

ağda

Gebelik süreci, tüm anne adayları için tecrübe edebileceği en köklü değişimleri yaşadığı bir evredir. Gebelik dönemi ile hormonlara bağlı olarak yaşanan bir takım değişikler sonucunda vücut direnci düşerek, ciltte hassasiyet meydana gelir. Bu nedenle hijyen kurallarını sağlarken, gebeliğinizi risk faktörleri ile karşılaşması adına bir takım değişikliklere gitmeniz daha doğru olacaktır.

Hormonlara bağlı olarak özellikle göbek ve meme çevresinde tüylenme görülebilir. Bu tüylenme doğumdan sonraki süreçte yavaşlayarak, dökülür. Ancak bazı kadınlarda doğum sonrasındaki süreçte de devam edebilir. Bu gebelik belirtileri anne adaylarına sıkıntı yaratan bir durum olmasına rağmen bebeklerine zarar verebilme endişesi nedeni ile doğru yöntem arayışına sürüklemiştir.

Gebeliğin ilk trimester dönemi yani ilk üç ayı gebelik sürecinin en önemli dönemidir. İlk üç aylarda bebeğin anne rahmine tutunması ve gelişimini sürdürebilmesi için gerekli desteğin sağlanması gerekir. Özellikle anne adayının yaşam tarzını gebelik sürecine göre uyarlaması ve ona göre hareket etmesi sağlıklı gebeliğin ilk kuralıdır. Bu nedenle gebeliği tehdit edecek alışkanlıklardan ve durumlardan uzak durması bu aylarda çok daha önemlidir.

Gebelikte yapılan ağda bebeği etkiler mi?

Ağda bilindiği üzere kıl köklerinin tamamen çıkarılmasını amaçlayan acı verici bir uygulamadır. Bu nedenle gebelik döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Gebelik sürecinde yaşanan fiziksel ve psikolojik tüm kavramlar bebeği direkt olarak etkilemektedir. Normal de ağrı hissedilmemesine rağmen bu dönemlerde hormonların etkisi ile ağrı eşiğinin düşmesi sonucunda cilt hassaslaşarak daha fazla duyarlı hale gelir. Özellikle annenin fiziksel bir acı hissini yaşaması sinirleri uyararak, bebeğin beklenen süreden daha önce gelmesine yani erken doğum riskine yol açabilmektedir.

Bu nedenle ağda işleminde ağrı hissi yaşanmıyor ise gebeliğin ilk üç ayında yapılmasında bir sakınca yoktur. Fakat gebelik döneminin en kritik evresinde bir takım riskleri göz önünde bulundurulmasında fayda vardır. Ayrıca ağda işlemi tamamen hijyen şartı nedeni ile uygulandığı için dolayısıyla temiz bir alanda ve ağdada kullanılan materyallerin sterilize edilmesi ve tek kullanımlık spatulaları kullanılmasına özen gösterilmesi gerekir. Aksi halde bazı enfeksiyon oluşumları bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek düzeyde yaşanabilmektedir.

gebelikte ağda

Gebelikte lazer epilasyon uygulaması zararlı mı?

Lazer epilasyon uygulaması

Lazer epilasyon yönteminde kullanılan enerji, radyasyon içermeyen ve dokulara zarar vermeyen ışık enerjisinden yararlanmaktadır. Ayrıca bu işlemin yol açtığı bir risk tespit edilememiştir. Ancak buna rağmen gebeliğin en önemli dönemi olan ilk üç ayda bu yöntemin kullanılmasını önerilmemektedir.

İğneli epilasyon uygulaması

Bu yöntemde iğne aracılığı ile kıl köklerine akım verilerek işlem uygulanır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bu yönteminde bebeğe ve gebelik sürecine zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak bu uygulamaları tecrübeli bir doktorun gerçekleştirmesi, hangi akımda hangi dozda ışık enerjisi vereceği, ileride cilt problemleri yaşanmaması ve gebeliğin etkilenmemesi adına önemlidir. Bu işlemi gerçekleştirecek tecrübeli bir uzman dışında, özellikle ortamında temiz olması ve cihazın özellikleri, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu işleminde gebelik sürecine dair olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak risk faktörleri göz önünde bulundurulduğunda, hijyen açısından jilet yada ağda işlemi ile gerçekleştirilmesi ve doğumdan sonra lazer yada iğneli epilasyonunu tercih etmeniz önerilir.

Gebelikte genital bölge temizliği

Gebelik döneminde özellikle genital bölge temizliği çok önemlidir. Hijyen sağlanamayan ortamlarda enfeksiyon oluşum riskini ve gebelik sürecinde yaşanan enfeksiyon oluşumu, mikropların bebeğe de bulaşma olasılığını arttırır.

Ayrıca gebelik döneminde vücut temizliği için kullanılan sabun, şampuan ve duş jeli gibi ürünler ile genital bölgenin temizliğinin yapılmaması gerekir. Bu bölge oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Ayrıca gebelik durumunda daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle kullanılan kimyasal ürünlerin etkisi ile enfeksiyon oluşumu ve dolayısıyla bebeğin etkilenmesi söz konusu olduğu için kesinlikle bu tarz ürünleri genital bölge temizliğinde kullanılmaması gerekir.

Genital bölgeye, hijyen amacı ile kesinlikle ağrı hissine neden olabilecek yöntemler uygulanmalıdır. Özellikle bu dönemlerde hassaslaşan cilt dokusu tahrişe uğrayabilir. Dönemle beraber alerjik bir durum veya enfeksiyon oluşumu da oldukça müsaittir. Bu nedenle işlem yapmadan önce doktorunuza danışmanız, alerjik bir durumunuzun olup olmadığını ve bebeğiniz için en doğru yöntemi belirlemenizde yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra anne adayının kan dolaşımı ile ilgili bir sorununun olup olmadığının da belirlenmesi gerekir. Bu detaylar doğrultusunda anne adayının ağda yaptırabilmesi konusunda bilgi verecektir.

Tüy dökücü kremler gebelikte kullanılabilir mi?

Depilatör diye adlandırılan bu kremler içeriğinde baryum sülfat tozu ve kalsiyum thiolikolat barındırır. Bu kimyasal bileşenlerin gebeliğe etkisi olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak içinde kimyasal ihtiva eden bu ürünler, doğrudan olmasa da bazı komplikasyonlara neden olabileceği için önerilmemektedir. Bu komplikasyonlar başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere, cildi tahriş ederek enfeksiyon oluşumuna ve mikropların oradan kana karışarak plasenta yolu ile bebeğe geçebilme ihtimali arttırır. Bu nedenle gebelik sürecince kullanılmaması önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.