7. Hafta hamilelik
21 Eylül 2015
9. Hafta Hamilelik
22 Eylül 2015

8. Hafta Hamilelik

8. hafta gebelik

Hamileliğin 8. Haftası geldiğinde anne adayı artık 8 haftalık hamiledir, bebek hızla büyümeye devam ediyordur. Anne adayları gebeliğin farkında ve gebelik belirtilerinin hepsini de tam olarak yaşamaktadır. Beslenme, tam da bebeğin gelişimine uygun olmalı, anne adayı da fazladan kalori alarak aşırı kilo alımını önlemeye çalışmalıdır. Bu bağlamda taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, protein, vitamin ve mineraller almak, karbonhidrat ve nişasta alımını ise sınırlı, kontrollü tutmak çok önemlidir. Sağlıklı bir gebelik için de mutlaka düzenli yürüyüşlere devam etmek gerekiyor. Zira sağlıklı bir anne adayı demek, sorunsuz bir gebelik süreci ve sağlıklı bir bebek doğması demektir.

Gebeliğin 8. haftasında anne adayında olan değişiklikler

Gebeliğin 8. haftasında anne adayının rahimi artık bir portakal kadar büyümüştür. Bu büyüme sebebiyle rahim ile çevre organlar birbirine daha da yaklaşmıştır. Bu süreçte rahim mesanenin üzerine yatmış durumdadır. Bundan dolayı da anne adayları sık idrar çıkma ihtiyacı hisseder ve bu durum da rutin yaşamı olumsuz etkiler. Hatta bu idrar şikayeti yüzünden anne adayları bu dönemde geceleri deliksiz uyku uyuyamaz ve en az 2 – 3 kez tuvalete giderler. Ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında rahim daha da büyüdükçe mesanenin üzerindeki etkisi kalkacaktır. Fakat gebeliğin son 3 ayına girildiğinde rahmin büyümesiyle yeniden yerçekimi yönünde hareket eder ve rahim tekrar mesanenin üzerine doğru yatar.

Gebeliğin bu haftalarında artan hormonların etkisiyle anne adayları çeşitli cilt problemleri yaşayabilir ve bunlardan ciddi anlamda rahatsız olabilirler. Hatta bazı anne adaylarının cildinde ergenlik dönemindeki sivilceler geri döner ve cilt yağlanması çok şiddetli olarak görülür. Çünkü gebelik hormonları ciltteki yağ salgısı arttırmış, dolayısıyla da cilt sivilce oluşumuna elverişli hale gelmiştir. Ancak bunun için endişelenmeye gerek yoktur. Zira ciltteki bu değişiklikler sıklıkla birinci trimesterden, ilk 3 aydan sonra kaybolacaktır. Fakat çok nadir olarak bu tür değişiklikler tüm gebelik boyunca devam edebilir. Böyle olduğunda ise doktordan, bir uzmandan yardım almak gerekir.

Gebelikte folik asit alımına dikkat!

Gebelik döneminde bebeğin zihinsel gelişimi için çok önemli olan folik asit takviyesi gebelik başlamadan, gebeliğin planlandığı dönemden itibaren alınmaya başlanır. Ancak gebeliğin 8. haftasına gelindiğinde folik asit takviyesine artık gerek kalmamıştır. Gebelikte doktor, folik asidi, nöral tüp adı verilen yapının oluşmasına takviye amacıyla vermektedir. Gebeliğin 8. haftasında bebeğin beyin ve omuriliğinin yerleştiği kemik kanal, yani nöral tüp denilen alan çoktan gelişimini tamamlamıştır. Dolayısıyla da ekstradan folik asit takviyesi almak gerekmez, besinlerle birlikte alınan B12 vitamini yeterli olur.

Gebeliğin 8. Haftasına kadar bebeğin yerleştiği rahim iç tabakasının gelişimi ve sağlıklı bir şekilde kalmasından sorumlu olan hormonun üretim işlevi yumurtalık dokusudur. Ancak 8. hafta itibariyle bu görev plasenta adı verilen yapıya devredilecektir. İşte bu sebeple de bazı anne adayları az miktarda lekelenme tarzında kanamalar yaşayabilirler, buna yerleşme kanaması, tutunma kanaması adı verilir.

Bu süreçte rahim, tıpkı gebelik öncesi gibi tam da adet kanaması dönemine denk gelen günlerde, adet sancılarına benzer kramp gibi ağrılar oluşmasına ve hatta bazen kanama bile olmasına neden olabilir. Rahmin bu programlı davranışı anne adaylarının % 20’sinde görülür, hatta bu kramplar gebeliğin seyri hakkında endişeye sebep olmaktadır. Ancak gebelik sağlıklı bir şekilde devam ediyor, rahim ise tıpkı adet kanaması olacakmış gibi kasılmakta, kramplar olmaktadır. Yaşanan bu durum bir sonraki aydan itibaren büyük olasılıkla normale dönecek, nadiren de olsa bazı anne adayları ise gebelik boyunca her ay belli zamanlarda kramp tarzı sancılar yaşayabilirler.

Gebeliğin bu haftalarında anne adayları uykuya aşırı eğilim gösterirken, yorgunluk hissi, unutkanlık, göğüslerde dolgunluk, sık sık idrara çıkma, karnın adeta aşırı şişmesi gibi belirtilerin olması tamamen normaldir. Bunlar her gebeliğin bu haftalarının rutin şikayetleridir. Ancak bazı anne adayları da hiç bir değişiklik hissetmezler, her hangi bir şikayet yaşamazlar. Bu sebeple de gebeliğin seyri ve bebeklerinin sağlığı ile ilgili endişe duyabilirler. Oysaki her gebelik kendine özgü özellikler barındırmakta, her anne adayının yaşadığı belirtiler, şikayetler ve semptomlar da farklılık barındırmaktadır. Yani bu şikayetlerin yaşanmaması gebelikte sorun olduğu anlamına gelmez. Bu hususta önemli olan sadece düzenli olarak devam eden doktor kontrollerinde doktorun kanaatidir. Doktor, bebeğin sağlığının yolunda olduğu kanaatinde ise diğer belirtilerin önemi yoktur.

Gebeliğin 8. haftasında bebekte oluşan değişiklikler

8. hafta hamilelik

Gebelik hormonlarının salgılanmasıyla üretilen mukus rahim ağzını tıkar ve rahme dışarıdan her hangi bir zararlı, yabancı unsur girmesini engeller. Rahim ağzı tıkacı adı verilen bu madde bebeği dış ortamdan çok ciddi bir şekilde korur. Oluşan bu tıkaç, doğuma yakın zamanda rahim ağzının açılmasıyla birlikte dışarı atılır. İşte bu durum da halk arasında “nişan gelmesi” şeklinde ifade edilir.

Gebeliğin 8. Haftası itibariyle bebeğin boyu yaklaşık 15 milimetre olmuştur. Bebeğin ilk vücut hareketleri de 7. haftanın ortasına doğru başlamış ve bu hafta da devam etmektedir. Hatta bebek bu hafta içinde kollarını dirseklerden bükebilir. Bu hareketleri ve değişimleri de ultrason muayenesinde görmek mümkün olur. Ancak bunun yakalanabilmesi için çok şanslı olmak gerekiyor. Zira bebek daha çok az, çok nadir hareket ediyordur.

Bir hafta sonrasında, yani 9. hafta gibi bebek diz eklemini, el ve ayak bileklerini de hareket ettirmeye başlayacaktır. Anne adaylarının en çok sevdikleri, istedikleri gebelik durumlarından birisi kesinlikle bebeğin anne karnındaki hareketlerini hissedebilmektir. Ancak gebeliğin 8. haftasında anne adaylarının henüz bu hareketleri hissetmesi çok da mümkün olmayacaktır. Bebeğin hareketlerinin hissedilebilmesi için gebeliğin 16. – 20. Haftalarını beklemek gerekiyor. Fakat hissetmiyor olmak, bebeğin hareket etmediğini göstermez.

Gebeliğin 8. haftasında bebek hızla büyümeye devam ediyordur. Bu haftanın sonunda bebeğin dili ve dudakları tamamen oluşmuş olacaktır. Bunun yanında bebeğin diş ve damak yapısı da bu haftanın sonunda oluşmaya başlayacak, göz merceği, bağırsaklar, pankreas ve bronşlar da yavaş yavaş belirgin hale gelecektir.

8. hafta içinde bebeğin akciğerlerinin gelişimini hızlanacak, fakat bu yapıların tamamlanması 34. haftanın sonlarında gerçekleşecektir. Bu haftanın sonunda bebeğin iskelet dokusu taslak olarak hazır olacak, kıkırdak şeklinde olan bu kemik taslakları da birkaç hafta içinde kemikleşmeye başlayacaktır. Gebeliğin 8. haftası itibariyle bebeğin el ve ayak parmakları tamamen oluşur, ancak henüz ayrılmamıştır, hala perdelerle birbirlerine yapışıktır.

Bebek hızla büyüyor, hatta geçen haftaki büyüklüğünün iki katına ulaşıyor ve yaklaşık 2 gram ağırlığa erişiyordur.

Gebeliğin 8. haftasında cinsel ilişki

dogumdan-sonra-cinsel-iliski

Gebelikte cinsel ilişki; gebeliğin seyri, anne adayının genel sağlık durumu ve doktorun kanaatine bağlıdır. Zira her koşulun olumlu olarak gittiği gebeliklerde son aya kadar kontrollü cinsel ilişkide her hangi bir sakınca yoktur. Gebeliğin 8. haftasında yapılan ultrason muayenesinde bebeğin kalp atışları çok net olarak izlenebilir. Ayrıca bebeğin kol ve bacak taslakları, gözlerin yeri de ultrason muayenesinde gözlenmeye başlanır. Hatta bu hafta ultrasonda bebeğinizin kol-bacak hareketleri bile görülebilir. Hal böyleyken artık bebek anne adayının rahmine tamamen tutunmuştur. Cinsellikten olumsuz etkilenmesi, cinsel ilişkiden zarar görmesi mümkün değildir. Zaten bebek, rahim içinde koruma altındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.