23. gebelik haftasıyla beraber bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü anlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin hareketleri iyice hissedilmeye başlar. Çünkü artık bebeğin hareket etmesi için geniş bir alan vardır. Yani bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısın fazla olmasıdır, buda hareket edeceği geniş bir ortam demektir.
Bebeğiniz giderek büyümekte ve normal boyutlara ulaşmaktadır. Yüzü ve vücudu son şekline giderek yaklaşıyor. Dudakları belirginleşiyor. Bebeğinizin pankreası insülin salgılamaya başlamıştır. Bebeğiniz orta kulağı gelişimine devam ederken, kulaktaki kemikçikleri gelişimini tamamlamaktadır. Bu haftalarda, nefes almaya hazırlanması için ciğerlerindeki kan damarları da hızla gelişir ve seslere karşı hassasiyeti de günden güne artar. Dış ortamdan gelen sesleri duyar, ani ve yüksek seslere irkilerek cevap verebilirler. Yine bu dönemde bebeğinizle konuşmalarınızı arttırabilirsiniz. Sizi rahatlıkla duyabiliyor.
23. gebelik haftasında annede meydana gelen değişiklikler
- Hormonların etkisiyle vajinal akıntıda artış söz konusu olabilir. Hormonal akıntı renksiz, kokusuz ve şeffaftır. Eğer vajinal akıntı kokulu, ağrılı, kaşıntı ve yanma hissi varsa rengi kanlı veya yeşil bol miktarda olursa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Altından bakteriyel veya mantar enfeksiyonu çıkabilir. Ayrıca çok fazla tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar erken doğuma neden olabilir.
- Bebeğinizin büyümesiyle, kilo artışı, rahimin büyümesiyle, alt taraflarda ağrı, kasılma ve hassasiyet başlayabilir. İstirahat ederek ve bol su tüketerek bu ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz. Önlemlere rağmen kasıklarınızda sık tekrarlayan gerilmeler erken doğum riskinin belirtisi olabilir. Bu dönemde mutlaka doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
- Rahimde bu dönemde yaklaşık 300-400 ml amnios mayi bulunur. Bu da bebeğinizin hareketleri açısından çok değerlidir.
- Cilt problemleriniz bu haftada devam edebilir. Bunlar için canınızı sıkmayın. Doğumdan sonra hepsinin kaybolacağını bilmeniz, sizi rahatlatacaktır.
- Bu dönemde aşermeleriniz artacaktır. Ancak fazla abartamaya dikkat edin.
- Uykularınızı bölen gece krampları devam edebilir. Bu şikâyetlerinizin azalması için kalsiyum ve magnezyum takviyesi etkili olacaktır.
- Bu haftadan itibaren rahim iyice büyümeye başlar ve idrar torbasının önüne yerleşir. Zaman zaman akıntılar görülebilir. Bu akıntıların sebebi rahmin idrar torbasına baskı yapmasından kaynaklandığı için normal kabul edilir.
23. gebelik haftasında bebekte meydana gelen değişiklikler
- Bebeğinizin kemikleri gelişerek, daha sert olmaya başlamıştır. Bebeğinizin kemiklerinin sağlıklı gelişimi için ihtiyacınız olan kalsiyum miktarını almayı ihmal etmeyin.
- Bebeğinizin orta kulak kemikleri bu dönemde sertleşir. Pankreas bezi gelişir. Bebeğin bütün vücudu yoğun bir şekilde ince lanugo tüyleriyle kaplanmıştır.
- Duyu organlarının gelişmesiyle artık sizi daha iyi duyabiliyor.
- Bebeğinizin vücudunda oransal ilişkiler giderek normale dönüyor, ancak başı hala vücuda göre biraz daha büyüktür.
23. hafta ultrason görüntüsü nasıldır?
23. gebelik haftasında bebeklerin boyu ve kilosu ne kadardır?
Yaklaşık olarak boyu 30-31 cm ve kilosu da 550 gramdır ve bebeğin hareketleri dışarıdan çok rahat anlaşılabilir.
23. Gebelik haftasında öneriler
- Bu dönemlerde duygusal değişimleriniz artabilir. Düzenli beslenerek özellikle hafif egzersiz hareketleri rahatlamanızı sağlayacaktır.
- Eşinize zaman ayırmayı unutmayın. Sizin gibi oda ilgiye ihtiyaç duyabilir. Beraber film seyredin, gelecek bebeğiniz hakkında planlar yapın. Endişelerinizi dile getirmekten çekinmeyin. Bu dönemlerde birbirinize yardımcı olmanız, aile bağlarınızı güçlendirecektir.
- Bu haftada ellerinizde ve ayaklarınızda küçük iğne batmaları tarzında ağrılar ve uyuşmalar hissedebilirsiniz. Gece yatmadan önce esneme hareketleri yaparak, biraz da olsa önleyebilirsiniz.
- Sodyum, kalsiyum, demir ve magnezyum içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.
- Kendinizi yormamaya çalışın. Bol bol dinlenin, kitap okuyun.
- Gebeliğinizle beraber gelen baş ağrıları şiddetini arttırabilir. Işıksız bir ortamda uzanarak alnınıza nemli bir havlu koyarak dinlenebilirsiniz.
- Gebelik belirtilerinizle beraber gelen şikâyetleriniz için kesinlikle doktorunuza danışmada hiçbir ilacı kullanmamaya dikkat edin. Hem kendi hem de bebeğinizin sağlığını riske atmış olursunuz.
- İştahınızın artmasıyla beraber hızlı kilo artışınızda görülecektir. Bu dönemlerde kendinize hâkim olmayı denemelisiniz. Aşırı kilolar bebeğinizin sağlığını etkileyebileceği gibi, doğum sonrası baş başa kalacağınız gerçeğini unutmayın.
- Sağlıklı ve yeteri kadar gerekli besinleri tüketmeye özen gösterin.
- Hafif tempolu yürüyüşler hem bedensel hem de zihinsel olarak sizi rahatlatacaktır.