Adet geciktiriciler, adet kanamalarını ertelemek amacıyla kullanılan ilaçlardır. İçeriğinde bulunan hormonlar nedeniyle yumurtlama fonksiyonları durdurarak, adet kanamalarının gerçekleşmemesini sağlar. Bu nedenle çoğu kullanıcı hormonal bir soruna neden olup olmadığı konusunda endişe duymaktadır. Ancak bu ilaçların neden olduğu ciddi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır. Ayrıca çocuk sahibi olma konusunda ve kilo almaya yönelik, olumsuz bir etkisi yoktur. Yalnızca adet gününün değişmesinden dolayı, adet düzensizlikleri yaşanabilir. Bu sorunda, ilacın kullanımını bıraktığınız takdirde meydana gelecek kanama gününe göre tekrar düzenlenmesidir. İlacın kullanımı sırasında meydana gelebilecek şikâyetler:
Tüm bu durumlar genel olarak kadınların alışık olduğu adet dönemlerinden önce yaşanan belirtilerdir. Bu nedenle geçici bir süreliğine yaşanabilir. Adet geciktirici hapların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan sorular aşağıdaki gibidir:
Kimler adet geciktirici ilaçları kullanmamalı?
Adet geciktirici ilaçlar vücutta ne gibi değişikler meydana getirir?
İlaç kullanımına bağlı olarak ciddi bir değişiklik meydana gelmez. Yalnızca göğüslerde dolgunluk hissi ve gerginlik yoğun olarak görülebilir. Fakat bu etkiler her kadında görülmeyebilir.
Geciktiricilerin kullanımından sonra cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalınır mı?
İlacın özelliği sadece adet kanamalarını geciktirecek etkiye sahip olmasıdır. Bu nedenle yalnız başına kullanılması gebeliği önlemez.
Adet dönemlerinin ertelenmesinin vücuda bir zararı var mı?
Adet geciktiricilerin çok fazla kullanılmaması halinde bir zararı yoktur. Sadece vücudun gerçekleştirmiş olduğu adet döngüsünü etkilemektedir. Buna rağmen sistematik dengenin çok sık kullanımına bağlı olarak devamlı müdahale edilmesi, bazı sorunlara neden olabilir. Bu neden çok sık kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Adet geciktirici ilaçların kullanımda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bu ilaçlar hormon ihtiva ettikleri için, doktor kontrolü halinde kullanılması gerekir. Bazı hastalara ilaç kullanılmadan önce ultrasonografi yardımıyla rahim içinin değerlendirilmesi yapılır. Rahim içyapısı olan endometrium östrojen ve progesteron hormonun düzeyi hakkında bilgi verilmesini sağlar. Bu doğrultuda hastanın ihtiyaç duyduğu ilaçlar belirlenir. Adet geciktirici ilaçların çoğunluğu progesteron içermektedir. Fakat her protestonun az da olsa östrojenik aktivitesi bulunur. Bu nedenle östrojenik aktivitesi yüksek olan hastaların kullanması önerilir. Fakat hastanın endometrium tabakasını kalınlığı ve yapısı kullanılacak olan ilaç için belirleyici olmaktadır.
Adet geciktirici ilaçların kullanım amacı nedir ve nasıl etkiler?
Adet geciktirici ilaçların kullanım amacı, adet kanamalarını ertelemesidir. Kadınlarda her ay meydana gelen yumurtlama fonksiyonları östrojen ve progesteron hormonu sayesinde gerçekleşir. Yumurta olgunlaşırken östrojen hormonu, olgunlaştıktan sonra ise progesteron hormonu üretilir. Kadının vücudu hamileliğe hazırlanırken bu hormonlar sayesinde oluşum gösteren yumurtalar çatlar. Eğer döllenme işlemi gerçekleşmez ise, bu iki hormon seviyesi birden düşüşe geçer ve bunun sonucunda adet kanamaları gerçekleşir. Dışarıdan yapılan bir müdahale ile bu hormonların azalması önlenerek, adet kanamalarının gerçekleşmesi ertelenir. Bu geciktirme işlemi en fazla 10 güne kadar yapılmalıdır. Daha fazla uygulanırsa bazı yan etkilerin yaşanmasına neden olabilir.
Adet döneminin 10 günde fazla ertelenmesi sonucunda ne gibi yan etkileri vardır?
Başlıca göğüslerde şişme ve vücutta ödem hissi meydana gelir. Adet kanamalarının gününde uzama veya kanamada bir artış görülebilir. Bu etkilerin dışında bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Adet geciktirici ilaçların nasıl kullanılması gerekir?
Adet döneminden 2 gün önce kullanılmaya başlanabilir. Ancak bu tarz ilaçların birçok çeşiti bulunmaktadır. Bazılarında günde 2 tane, bazılarında ise günde 3 tane alınması gerekebilir. Kullanım süresi ise en fazla 10 gün kadar olması önerilir. Eğer daha uzun süreli kullanım ihtiyacınız varsa mutlaka doktorunuzun kontrolü altında kullanılması gerekir.
Adet geciktiricilerinin etkisini gösterdiği nasıl anlaşılır?
Oldukça basit, kanamanın olmaması ilacın etkisini gösterdiği anlamına gelir. Eğer kanama gerçekleşmişse de, ilacın etkisini göstermediği anlamına gelmektedir.
Bir sene içerisinde en fazla kaç defa kullanılabilir?
İlaçların kulanım süresi hakkında belirli bir kısıtlama bulunmamaktadır. Fakat çok sık kullanılması önerilmemektedir. Örneğin senede 2 defa, çok mecbur kalındığı takdirde de 3 defa kullanılabilir. Vücudun doğal dengesini bozmamak adına mümkün olduğunca az kullanılması gerekir.
İlaçtan sonraki adet döngüsü nasıl olur?
İlaç kullanımı bırakıldıktan sonra, ilk gerçekleşen kanama ile birlikte vücut yeni bir adet döngüsü belirler. Kısacası, ilaçtan sonraki kanama bir sonraki adet kanamalarınız günü olarak devam edecektir.
Akıllı telefonlarınıza Pepapp uygulamasını indirerek adet ve yumurtlama dönemlerinizi kolayca takip edebilirsiniz.