Bu haftayla beraber bebeğinizin cilt alt dokusu gelişimini sürdürdüğü için kilo almaya devam edeceksiniz. Son zamanlarda belinizin alt kısmı ağrımaya başladıysa sebebi muhtemelen gittikçe büyüyen ve zorlanan rahminizdir. Karın kaslarınız zorlanıyor ve bir sinir üzerinde baskı uygulanıyor olabilir. Aldığınız kilolar da bu konuda sizi zorlayan nedenler arasındadır. Vücudunuzun alışkın olmadığı bu kilolar kaslarınızı zorladığı için ağrıların görülmesi çok normaldir.
Gebelikle beraber normal kabul edilen bu ağrıları önleyemezsiniz ama biraz hafifletebilmek için önlemler alabilirsiniz. Gün boyunca otururken veya yürürken dik durmaya ve duruşunuzu korumaya özen gösterin. Uzun süre ayakta durmayın ve sık sık dinlenin. Çok uzun süre oturmanız da iyi değildir. Devamlı oturuş pozisyonlarınızı değiştirmeniz gerekir. Ufak yürüyüşler kaslarınızın egzersiz yapabilmesi için faydalı olacaktır. Uyurken bacaklarınızın arasına bir yastık yerleştirmeniz, daha rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.
26. gebelik haftasında bebeğinizde meydana gelen değişiklikler neler?
26. Gebelik haftasında annenin dikkat etmesi gerekenler neler?
Gebeliğin 20. Haftasından itibaren başlayan tansiyon yükselmelerine dikkat etmeniz gerekir. Gebelerin % 5 ile % 10’nu arasında rastlanan bu durumda, gebelik takiplerinde her ay kilo ve tansiyon takibi yapılması önemlidir. Ani baş dönmeleri ve bunaltı hissedersiniz, bulunduğunuz yere uzanarak dinlenebilirsiniz. Özellikle ayaklarınız yukarıda kalacak şekilde uzanmanız kan dolaşımınızı dengeleyecektir. Tansiyonun yanı sıra ödem dediğimiz ayaklarda ve bacak üstlerinde şişme, idrarda protein kaybı ile olan preeklampri adı verilen gebelik zehirlenmesi önceden tespit edilip, önlenmesi açısında doktor kontrolleri önemlidir. Gebeler tuzlu baharatlı gıdalardan uzak durmalı istirahat dönemlerine dikkat etmeli ve diyetlerinin düzenlenmesi gerekir. Tansiyon yükselmesi yaşayan gebelerin takibi daha sık ve dikkatli yapılmalıdır.
Kan dolaşımının artması ve rahme giden kan akımını arttırmak için vücut pozisyonunu sık sık değiştirmeniz, özellikle sol yan pozisyonda yatmanız, bebeğiniz için en iyi pozisyon olmaktadır.
Enerjinizi arttıracak besinler tüketin
Yumurta: Protein deposu olan yumurtayı tüketmeniz enerji açısından da yararlı olacaktır.
Yulaf ezmesi: Yulaf içerisinde stresi azaltan ve enerji veren B vitamini bulunur.
Elma: Lif açısından zengin olmakla birlikte, kalbi ve kasları da güçlendiren elma atıştırmalık olarak tercih edilebilirsiniz.
Balkabağı: Bol miktarda potasyum içeren bal kabağı kandaki şeker oranını düzenler ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Somon: Kalbiniz, beyniniz ve hemen her organınızı etkileyen omega-3 yağ asitlerini içeren somon araştırmalara göre moralde veriyor.
Yoğurt: Protein, kalsiyum ve D vitamini içeren yoğurt hem metabolizmayı, hem de bağışıklık sisteminin gelişimini hızlandırır.
Nohut: Nohudun haşlanarak tüketilmesi yararlı olacağı gibi özellikle humus, çok daha faydalı olacaktır. İçerisinde bulunan susam, limon ve zeytinyağı protein, fiber, demir ve folat açısından zengin bir çeşit olmaktadır.
Doğum planı hakkında bir fikriniz var mı?
Bu haftalarla birlikte çoğu anne adayları doğumlarıyla alakalı, bebekleri için isteklerini, hayat şartlarını, doğum için gerekli kıyafet seçimine kadar en ince ayrıntıyı planlayarak yazıya döker. Tüm bu şartların oluşturulması tatlı bir heyecan yaratsa da, anneleri yorabilir. Bu yüzden hazırlığınızı dinlenerek, beslenmenizi ihmal etmeden gerçekleştirmeye özen göstermelisiniz. Eşiniz ve doktorunuzla beraber bu planı oluşturabilirsiniz. Tüm plan aksaklık yaşanmadan gerçekleşirken, sadece bebeğinizin doğumu hakkında kesin bir karar alınamaz. Normal doğum beklerken, sezaryenle karşılaşabilirsiniz. Bebeğinizin bu sürprizini düşünerek doğumla alakalı planlarınızı biraz esnek tutmaya çalışsanız iyi edersiniz. Doğum planı yazmak, doktorunuzla ve eşinizle bu konuyu tartışma fırsatı sunabilir. Ne şekilde doğum yapacaksınız? Bunu araştırırken doğum yolları hakkında bilgiler de edinirsiniz.
Doğum planı nasıl yapılır?
Doğumuzu planlamak keyifli olmakla beraber faydalı bir iştir. Doğumuzla alakalı oluşabilecek tüm ihtiyaçları bilmeniz ve sağlamanız, sizi daha çok rahatlatacaktır.
Bu aşamada daha önce hiç aklınıza gelmeyen ihtiyaçlarınız olduğunun da farkına varabilirsiniz. Ve bu sayede hazırlıksız yakalanma ihtimali kusursuz doğumunuzu engelleyemeyecektir. Hiçbir anne doğuma giderken sürprizlerle karşılaşmaktan hoşlanmaz. Ne gerekiyorsa doğum planlarınıza yazmanız, istediğiniz doğumun gerçekleşmesinde yardımcı olacaktır.
Doğum planı sadece bir ön hazırlıktır. İhtiyaçlarınızı, sizin bebeğinizi için edindiğiniz bilgilere yer vermeniz, sağlıklı bir doğum tercihinizi yapmanızda yardımcı olacaktır. Ama kimse doğum anını önceden tahmin edemez ve bu plan gereksiz de olabilir. Ancak planlamış olmak sizi rahatlatacağı için endişelerinizin azalmasında yardımcı olacaktır.