26. Hafta Hamilelik
12 Ekim 2015
28. Hafta Hamilelik
13 Ekim 2015

27. Hafta Hamilelik

Tebrikler! Artık son trimester dönemine yani hamileliğinizin son 3. ayına girmiş bulunmaktasınız.

Bu dönemde rahmin büyümesiyle diyaframa uygulanan bası şiddeti artabilir. Aynı zamanda akciğerlerin kapasitesi düşer. Bu akciğerlerinizin tam olarak şişememesinden kaynaklanan bir durumdur. Başınızın altına bir yastık daha koyarak uyumayı deneyin. Gebelik hormonlarının ve alınan kiloların etkisiyle annede nefes almada güçlük ve çarpıntı şikâyetleri meydana gelebilir. Bu nedenle demir ve vitamin tabletlerini aksattırmadan devam etmeniz gerekir. Bebeğinizin büyümesiyle, hızlı kilo alımı da artacaktır. Kilo alımı normal kabul edilse de aşırı kilo tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden kilo kontrolünüze dikkat etmeniz gerekir. Bu haftalarda kan düzeyi tekrarlanmalı ve kansızlık durumu tespit edilen gebelere, uygun beslenme programları yapılmalıdır.

27. hafta hamilelik döneminde kramplar

Hamileliğiniz ilerledikçe ağrılar ve kramplar sıklaşmaya başlayacaktır. Özellikle geceleri yaşanan bacak krampları gün boyu da belirli aralıklarla kendini belli edebilir. Kramplardan kurtulmanın en etkili yolu bacakları esnetmek ve dinlendirmektir. Ayak parmaklarınızı aşağı yukarı doğru oynatın ve düzenli hareketlerle kaslarınızı gevşetin. Ayrıca doğru beslenmede ağrıları hafifletecektir.

27. haftada vajinal akıntı

Bu haftada artmış vajinal akıntı enfeksiyonun bulgusu da olabilir. Enfeksiyon erken doğumu tetiklemesi ve doğum sırasında bebeğe geçme riski nedeniyle her zaman şikâyeti olan gebelerden vajinal kültür alınması önemlidir. Üreyen mikroorganizmalara yönelik tedavi düzenlenmelidir.

27. gebelik haftasında bebeğinizde meydana gelen değişimler

  • Bebeğinizin beyni hızla gelişmeye devam ederken, dışarıdan gelen ses ve ışığa karşı tepkiler göstermeye başladı.
  • Bebeğinizin işitme duyusunun gelişimiyle dışarıdan gelen sesleri de rahatlıkta duyabiliyor.
  • Akciğerleri büyümeye devam eder ve rahim dışında çalışmak için hazırlıklara başlar.
  • Hava yerine su içerisinde nefes alıp vermesine karşın bu hareketi, doğumdan sonraki yaşamı için iyi bir egzersiz olmaktadır.
  • Göz kapakları daha açık hale gelerek, karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir.
  • Retinası oluşumunu tamamladı. Bebeğinizi artık görebiliyor.
  • Bu haftalarda artık bebeğiniz yaşayabilir sınıra ulaşmıştır.
  • Erkek bebeklerin bu haftadan itibaren doğuma kadar testisleri skiotum içine normal yapılarına inmeye başlar.
  • Bebeğiniz bu hafta 1 kilograma yaklaşmıştır.
  • Anne karnından aktif hareketleri rahatlıkla gözlemlenebilir.
  • Vücudu kaplayan tüyler artık dökülmeye başlar.

27. hafta ultrason

Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri   

Hamilelikle beraber hamilelik hormonlarının artışı, ciltte yüksek pigmentasyona neden olur. Bu da karnınızın ortalarında koyu linea nigra da denilen doğum çizgisini oluşturur. Aynı nedenlerden dolayı yüzünüzde koyu renkli lekeler de oluşabilir. Ama endişelenmenizi gerektirecek durum olmamaktadır. Çünkü renk değiştirme doğumdan birkaç ay sonra gidecektir. Önlem olarak yüksek pigmentasyonu hafifletmek için aşırı güneş etkisinden uzak durmanızda fayda var.

Bu belirtilere dikkat edin

Hamilelikte yaşanan her ağrıdan, acıdan, kramptan ve garip duygulardan şüphelenmek doğru olmamakla beraber, gebelikte görülebilen normal belirtiler olduğunu kabul etmeniz gerekir. Sürekli endişeli bir halde geçirilen hamilelik bebeğinizi ve sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak bilinçsizce düzenli yaşanılan sorunları da göz ardı etmenizde doğru değildir. Aşağıdaki belirtiler görüldüğü takdirde en kısa zamanda doktora başvurmanız gerekir.

  • Bebeğinizin normalden daha az hareket etmesi
  • Sürekli veya şiddetli karın ağrısı ve kramplar
  • Vajinal kanama ve akıntı
  • Tuvalet esnasında ağrı ve kanama
  • Yüksek ateş
  • Görme bozukluğu ve baş dönmesi
  • Sürekli baş ağrısı, konuşmada zorluk ve uyuşukluk
  • Yüzden veya göz ve çevresinde şişkinlik,
  • Düzelmeyen kramplar
  • Bayılma, mide bulantısı, kusma ve göğüs ağrısı
  • Aşırı kaşıntı

27. hafta hamilelikte anne adayındaki değişimler 

Bu haftayla beraber vücudunuz artık doğum için hazırlıklara başlamıştır. Rahiminizin büyümesi ve çatı kemiklerinizin doğum kanalınızı oluşturmaya yönelik olarak birbirinden ayrılmaya başlamasıyla, yürüyüşünüzde değişikler olabilir. Özellikle belinizi korumaya yönelik destekleyici hareketlerde bulunmaya dikkat etmeniz gerekir.

Bebeğiniz ise hızla kilo almaya devam etmekte ve kendi eksiklerini sizden temin etmektedir. Bebeğin bu haftalarda en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden biri olan kalsiyum, eğer sizin gıdalarla günlük alımınız yeterince karşılanmazsa kemiklerinizdeki depolardan karşılanacaktır. Bu yüzden kendi sağlığınız içinde beslenmenize dikkat etmeniz oldukça önemlidir.

Yine bebeğinizin ve sizin alyuvarlarınızın yapımında yer alan demir ihtiyacı gıdalarla ve doktorunuzun verdiği takviye ilaçlarla yeterince karşılanmazsa, bebeğiniz yine sizden karşılayarak kendi kan hücrelerini oluşturacak ve sizi kansız bırakacaktır. Demir ve kalsiyum ihtiyacının yanında üçüncü trimesterin en önemli ihtiyaçlarından biri de bebeğin bu haftalarda hızlanmış olan beyin dokusu yapımında bolca kullanılan Omega- 3 yağ asidi yer almaktadır. Omega-3 yağ asidi alımının bazı bilimsel çalışmalarda erken doğum ve preeklampsi gibi gebeliğe bağlı sorunların ortaya çıkma olasılığını da azalttığı tespit edilmiştir. Bu madde soya fasulyesi ve ceviz gibi bitkisel kaynakların yanında balıkta da bol miktarda bulunmaktadır. Gebeliğinizin ilk haftalarından itibaren almanız gereken bu vitamini, bu haftalardan itibaren de gerekli olduğu için tüketimini artırmanızda fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.