33. Hafta hamilelik
2 Kasım 2015
Kasık Ağrısının 8 Nedeni
2 Kasım 2015

34. Hafta Hamilelik

34.-hafta-hamilelik

Gebeliğin son haftalarına doğru bebeğiniz doğumdan sonraki hayatı için son rötuşlarını yaparken, sizde yaşanan hormonal değişimlerin yanı sıra kilolar nedeniyle zor zamanlar yaşayabilirsiniz. Özellikle bu belirtiler kaygı hali yaratırken, uyku sorunlarının da yaşanmasına neden olabilir. Uykusuz geçen geceler sonunda da sürekli yorgunluk hali kaçınılmaz olacaktır. Bu belirtileri giderilebilecek bir çözüm yolu olmasa da, düzenli yürüyüşler yaparak ya da doktorunuzun önerdiği egzersiz hareketleriyle en azından hafifletebilirsiniz. Dinlenirken ayaklarınızı uzatarak, bacaklarınızda ki basıncı azaltarak rahatlayabilirsiniz.

Ayrıca doğum için solunum egzersizlerini yapmanız hem şuan için hem de doğum esnasında yararlı olacaktır. Nefes alırken kafanızdaki tüm olumsuz düşüncelerden uzaklaşmanız gerekir. Burundan nefes alıp, yavaş yavaş ağızdan vererek rahatlayabilirsiniz. Bu egzersiz gün içerisinde birkaç defa uygulanabilir. Doğumun yaklaşması ile beraber doğum ve sonrası için gerekli hazırlıkların tamamlanması gerekir. Erken doğum riskine karşılık doğum çantanızı şimdiden hazırda tutmanız doğru olacaktır. 34. ve 37. haftalar arasında dünyaya gelen bebeklerin akciğer gelişimleri yeterli bir seviyede olduğu için hiçbir sağlık sorunu yaşamadan yeni doğan ünitesinde belli bir bakım süresinden sonra 9 aylık bebekler kadar sağlıklı olarak çıkabilirler.

34. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler nelerdir? 

Bebeğinizin boyu 48 cm, ağırlığı ise hemen hemen 2200 gram civarındadır. Bebeğiniz artık yeni doğan bebekler gibi hareket etmeye başlayacaktır. Bebekler geçen hafta ile birlikte bu haftadan sonra doğum hazırlığı için baş aşağı dönmeye başlar. Bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken, göz kapaklarını rahatlıkla hareket ettirebilmektedir.

Plasenta hormonları artık memelerinizdeki sütü aktive etmeye başlar. Lanugo tüyleri neredeyse kaybolur. Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyotik sıvı her 3 saatte bir yenilendiği için, idrar miktarı artarak amniyon sıvısının miktarını belirli düzeyde tutmaya çalışır. Bebeğinizin cildi artık daha düzgün bir hale kavuşmuştur. Merkezi sinir sistemi de gelişmeye devam etmektedir.

34. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler nelerdir? 

34.-hafta-gebelik

 

34. hafta gebelik döneminde anne adayında meydana gelen değişimler nelerdir? 

 

  • Saç değişimleri 

 

Hamilelik dönemi ile birlikte değişen hormonal değerler, saçlarınızın daha hızlı uzamasına ve daha parlak olmasına neden olacaktır. Ancak bu haftalarda saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları yaşanabilir.

 

  • Bel ve sırt ağrıları

 

Gebelikle beraber vücudun ağırlık merkezindeki dengesizlikler, gebeliğin bu haftalarında karnınızın iyice büyümesinden dolayı sırt ve bel ağrılarınızı yaşamanıza neden olacaktır. Bu ağrıları hafifletebilmek için esneme hareketleri yaparak, yürüyerek ve ayaklarınızı uzatarak dinlenebilirsiniz. Sürekli aynı pozisyonda kalmamaya çalışın. Ağrı hissettiğiniz zaman pozisyonunuzu değiştirin.

 

  • Bacak krampları

 

Bu haftalarla birlikte anne adaylarını en çok şikâyet ettiği belirti bacak kramplarıdır. Bunun nedeni ise gebelik kilosu, şişkinlik ve yorgunluktur. Eğer ciddi kasılmalar yaşıyorsanız, soğuk bir zeminde bir müddet ayakta durmayı deneyebilirsiniz.

 

  • Kolostrum

 

Doğumun yaklaşması ile beraber anne adayının göğüslerindeki süt bezleri süt üretimi için hazırlık çalışmalarına başlayacaktır. Bu nedenle göğsünüzden sarımtırak bir akıntı meydana gelebilir. Bu akıntı oldukça hafif ve belli zaman aralıklarında olduğu için rahatsız etmeyecektir. Fakat bu sızıntı sizi rahatsız ediyor ve giysilerinizi bulaşmasından şikâyet ediyorsanız, göğüs pedlerini deneyebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.