Kadınların yumurtlama dönemlerinde kişiye göre değişen kasık ağrıları meydana gelir. Bu ağrı Almanca mittelschmerz yani ortada oluşan ağrı anlamına gelmektedir. Ortada oluşan bu ağrı, iki adet kanamasının ortasında gerçekleşen yumurtlama dönemini ifade eder. Ovulasyon döneminde yaşanan ağrı kasık bölgesinde hafif kramplar ve ağrılar şeklinde hissedilir. Fakat her dönem farklı şiddetle görülebilirken, ortalama 1 veya 2 gün boyunca devam eder. Yumurtalama tedavisi gören kadınların yumurtalama dönemindeki ağrıları biraz daha şiddetli görülebilmektedir.
Kadınların adet dönemlerinde kasık, alt karın bölgesi, bel ve üst bacak bölgelerinde belli aralıklarla ağrı şeklinde kramplar görülebilir. Bazı kadınlarda ağrı ile beraber vücudunda dolgunluk ve şişlik hissinden dolayı bir gerginlik meydana gelir. Ayrıca vücudun bazı eklem bölgelerinde de ağrılar yaşanırken, bulantı ve ishal gibi bazı şikâyetlerde ortaya çıkabilmektedir.
Regl ağrısı bazı kadınların menarşından yani ilk adet kanamalarından itibaren devam edebilir. Bu ağrı durumuna primer dismenore adı verilir. Adet ağrıları her ay değişkenlik gösterirken, ilerleyen yaş ile birlikte kadının doğum yapmasından sonra ağrının şiddeti azalır ya da aynı düzeyde devam eder. Ancak adet ağrısının giderek şiddetlenmesi durumunda ağrının nedenine bağlı olarak bir hastalık söz konusu olabilir ve bu nedenle kadın doğum uzmanına başvurulması önerilir.
Sonradan ortaya çıkan ve zaman içerisinde şiddetini arttırarak devam eden ağrılarda söz konusu olabilir. Bu ağrılar sekonder dismenore olarak adlandırılır. Bu durum genellikle endometriozis sonucunda yaşanmaktadır. Ayrıca adenomyozis, miyomlar, rahim polipleri, spiral, barsak hastalığı, enfeksiyon veya karın içi yapışıklıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Miyomlar rahim kas dokusunda yer alan iyi huylu kitlelerdir. Basınç hissi ve kasık ağrısı şikâyetleri ile görülebilir. Miyomların yarattığı bu şikâyetler genellikle rahim dokusunun konumlandığı bölgeye ve miyomun büyümesine bağlı olarak yaşamaktadır. Ancak göstermiş olduğu büyüme eğilimi ile idrar torbasına ve bağırsak gibi komşu organlara bası uygular. Rahim boşluğuna yerleşen ya da yakın çevrede konumlanan miyomlar, daha yoğun adet kanamalarına ve adet ağrılarının daha şiddetli hissedilmesine neden olur. Nadir olarak miyomun dejenere olması halinde, şiddetli kasık ağrılarına yol açmaktadır.
Rahim iç zarının rahmin kas dokusu içerisinde olması durumuna adenomyozis adı verilir. Adenomyozis fazla adet kanamalarına ve şiddetli adet ağrılarına neden olmaktadır. Bu durumun teşhis edilmesi için rahmin incelenmesi ve ultrason gibi MR aracılığıyla saptanması gerekir.
Rahim ve tüplerde meydana gelen enfeksiyonel rahatsızlıklar, birden ortaya çıkan kasık ağrılarına ve bazı durumlarda yüksek ateşe bile neden olmaktadır. Ayrıca ortaya çıkan enfeksiyonun tedavi edilmesinden sonra, tüplerde ve overlerin çevresinde yapışıklıklar meydana gelebilir. Bu yapışıklıklar kronik karın ve kasık ağrısına yol açar. Bunların yanı sıra tüpün uç bölgesinin tıkanması sonucunda sıvı toplanması ve kasık ağrısının daha şiddetli bir hal almasına neden olur. Bu durum hidrosalpenks olarak adlandırılmaktadır.
Her ay doğal bir döngü içerisinde yumurtalıların birinde bir tane yumurta kesesi oluşur. Yumurtlamanın ardından bazı nedenlerden dolayı bu kesenin içi kan ile dolar ve kist meydana gelir. Bu kistler genellikle zararsız olup, 1 veya 2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Fakat bazı durumlarda kistin sıvı sızdırmasından dolayı, kasık ağrılarına yol açabilir. Nadir olsa da, kistin boyutu ile alakalı olarak yumurtalık burkulabilir ve ani şekilde şiddetli kasık ağrıları yaşanabilir.
Endometriozis, rahmin içinde bulunması gereken iç astar dokusunun yani endometriumun, rahim dışındaki karın iç organlarına ya da çevre dokulara yerleşmesi durumudur. Endometriozis adet dönemlerinde, adet dönemleri dışında ve cinsel ilişki sırasında kasık ağrılarına neden olmaktadır.
Endometriozis kaynaklı kasık ağrılarının şiddeti endometriozis bulgusuyla bağlantılı olmayabilir. Bu durum hafif şekilde seyreden endometriozis olanlarda daha şiddetli ağrılar yaşanabilirken, ağır endometriozis vakalarında daha hafif adet ağrıları görülebilmektedir. Ancak yaşanan ağrının teşhisi için, laparaskopi gerekmektedir.
Bazı hastalıklar ya da cerrahi müdahaleler sonucunda karın içi yapışıklıklar meydana gelebilir. Bu yapışıklıklar sonucunda kronik kasık ağrıları görülebilmektedir. Yapışıklıkların teşhisi için Laparoskopinin yapılması gerekir.